Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Prioritatea Guvernului trebuie să fie salvarea mediului privat și protecția statului

Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Prioritatea Guvernului trebuie să fie salvarea mediului privat și protecția statului
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Prioritatea Guvernului trebuie sa fie salvarea mediului privat si protectia statului in fata crizei economice care se preconizeaza (si ale carei efecte deja le vedem)!

Nu stiu daca in momentul de fata guvernul PNL realizeaza cat de mare va fi efectul acestei crize generata de coronavirus asupra Romaniei. Pare ca PNL-ul de azi aplica aceeasi tactica pe care guvernarea Boc – Basescu – PDL au pus-o in practica in anii 2009 – 2010. Si nu ar trebui sa ne mire, pentru ca PNL-ul de azi e construit pe structura PDL-ului din 2009 – 2010. La acea vreme, guvernul PDL si Traian Basescu au inteles cu 8 luni mai tarziu ca e criza economica si ca trebuie sa actioneaza (pare ca suntem blestemati ca in perioada de criza economica sa avem la guvernare numai partide care sunt interesate de castigarea alegerilor – Basescu prezidentialele din 2009, PNL – Iohannis anticipate in 2020). Probabil ca daca PDL ar fi inteles pericolele asupra economiei romanesti, tara noastra nu ar fi ajuns sa se imprumute mai scump, sa taie salarii si aplice alte masuri care au fost luate atunci si pentru care am platit cu totii.

Guvernul PNL trebuie sa inteleaga faptul ca, atunci cand criza va lua amploare la nivel mondial, nimeni nu va proteja economia Romaniei, ci statul roman trebuie sa faca acest lucru.

Ii aud pe cei din PNL spunand ca Uniunea Europeana ne va proteja (de la cei din guvern pana la cei aflati la Bruxelles). Oare cat de orbi sa fie? Haideti sa o spunem drept: noi nu facem parte din zona Euro! La fel nu am facut nici in 2009 – 2010. De aceea, la noi a durat pana ne-am revenit din acea criza economica. Uitati-va la cum a fost tratat un stat din zona Euro in criza economica precedenta (cazul Grecia) si cum am fost tratati noi sau bulgarii. In Grecia, Uniunea Europeana a pompat fonduri la greu, in vreme ce Romania a trebuit sa se descurce prin propriile forte. Daca vom astepta sa ne cada sprijinul european din cer, ne inselam amarnic, iar in tot acest timp, cat guvernul nu actioneaza, economia Romaniei se duce in cap.

PNL, asa cum vedem, nu are o politica de protectie a statului roman, de protectie a economiei romanesti, a mediului privat! Vad ca se continua sarabanda imprumuturilor de banci (ministrul de Finante anunta imprumuturi de sute de milioane de euro de la banci). Insa, daca maine bancile decid sa nu ne mai finanteze deficitul enorm, ce facem? Daca se va devaloriza cursul Leu – Euro, la fel ca in 2009, ce se va intampla? Sunt lucruri la care nu raspunde nimeni din guver. De ce? Pentru ca nu stiu!

Vorbim zilnic de măsurile sociale in acest moment, de plafonarea preturilor, de somajul tehnic platit de stat, de creditele romanilor si ale firmelor, dar şi băncile au o limită până la care vor putea face aceste concesii! Ne putem trezi ca acţionarii nu vor mai trimite capital şi linii de finanţare decât dacă România va avea un acord cu FMI ca măsură de protecţie.

Pentru ca protectia statului inseamna, pana la urma, o intelegere cu o institutie financiara internationala! Aici ma refer la FMI, la BERD, Comisia Europeana etc. Un acord de imprumut de 20 – 40 mld euro, ca masura de protectie, sub forma de garantie (nu sa ii luam efectiv), ar insemna pentru Romania mentinerea increderii investitorilor, mentinerea ratingului de tara la acelasi nivel, inseamna mentinerea nivelului dobanzii la care ne imprumutam. Daca noi putem garanta cu un acord de imprumut, atunci nici cursul Leu – Euro nu ar mai fi in pericol, nu s-ar mai crea situatia din 2009 – 2010.

Ma tot repet cu perioada 2009 – 2010, pentru ca trebuie sa intelegem un lucru: peste scaderea salariilor cu 25% de atunci s-a suprapus caderea cursului de schimb cu 40%. Acest lucru a dus la o depreciere a puterii de cumparare a cetatenilor cu peste 50%. In schimb, daca noi garantam cu un acord de imprumut, ramane euro la fel, iar orice eventuale masuri economice nu vor fi la fel de draconica ca in 2009.

Trebuie sa recunoastem un lucru: România nu-şi poate permite să intre într-o carantină economică pentru o perioada lunga de timp. La fel ca niciun alt stat. Asa cum arata mai multi analisti economici, nicio ţară nu poate trăi mai mult de o lună cu businessul prăbuşit şi economia închisă. Statele pot suţine angajaţii doar o lună.

La noi, sectorul privat este cel mai lovit de această criză! Insa, vedem o discrepanță majoră între angajații de la privat care stau acasă și cei de la stat. În vreme ce la privat oamenii sunt în șomaj, salariile le sunt reduse sau sunt dati afara, funcționarii de la stat stau bine mersi pe banii de la buget. Iar cei care intra in somaj de la privat, fie tehnic, fie isi pierd locul de munca, trebuie sustinuti tot de la bugetul de stat. Florin Citu spunea ca aproximativ un milion de angajati vor fi afectati de criza si vor intra in somaj. Insa, cine are impresia că 2-2,5 din 3,8 milioane de angajaţi din sectorul privat care vor mai avea loc de munca, dar si ei cu veniturile tăiate, vor putea să susţină 1,2 milioane de bugetari cu salarile intacte (!!!), 5 milioane de pensionari şi 2,5-4 milioane de şomeri, este nebun sau nu intelege cu ce ne confruntam.

PNL e incapabil la ora actuala sa vina cu solutii liberale pentru protejarea statului! A ajuns PNL sa fie mai socialist in gandire si politici guvernamentale decat PSD. Vad o demagogie nemaiintalnita. Adica, PNL da la o parte de la guvernare un partid care are protectia sociala ca principala politica de guvernamant, iar tu, ca partid liberal, in loc sa protejezi statul, economia tarii, iei numai masuri cu caracter social?!?!

Sunt o serie de decizii care mi se par esentiale sa le avem in vedere ca stat! Sunt decizii pe care guvernarea Romaniei trebuie sa le ia, ele sunt de natura economica (pe care multi le vor critica), dar care ar putea sa ne scuteasca de o noua criza economica precum cea din 2009 – 2010.

1) Guvernul trebuie sa aiba in vedere incheierea unui acord de urgenta cu creditorii internaţionali (fie ca e vorba de FMI, BERD, Comisia Europeana, etc). Valoarea ar trebui sa fie undeva intre 20 si 40 de miliarde de euro, pentru ca Romania sa nu se prăbuşească din punct de vedere economic de tot!!!

2) Ce poate sa ofere Guvernul la schimb pentru aceste imprumuturi? Simplu, ceea ce nu a fost capabil sa faca in ultimii 30 de ani! Adica sa incepe restructurarea administraţiei publice, a cheltuielilor publice, sa puna capat cresterilor accelerate de salarii de la stat, sa plafoneze pensiile pe termen scurt, iar majorarea acestora trebuie facuta in functie de nivelul încasărilor de la bugetul de stat pe termen lung! Trebuie dusa la capat informatizarea ANAF, precum si trecerea la platile electronice pentru a urmari sursele de bani. Mai mult, se poate merge pe varianta cresterii taxelor, dar într-un mod rezonabil şi nu abrupt, asa cum a facut Basescu alaturi de PDL (azi PNL) la criza din 2009 – 2010.

3) Crearea unui acord de la Bucuresti pe modelul acordului de la Viena, astfel incat sa ne asiguram ca băncile străine prezente nu isi vor retrage liniile de finanţare locale.

4) Tot cu bancile din Romania trebuie incheiat de catre Guvernul Romaniei un acord pentru finanţarea bugetului de stat într-un mod fluent şi coerent!

5) Pentru ca firmele sa fie mentinute pe linia de plutire este necesar ca statul roman, prin Guvern, sa garanteze liniile de finantare date de catre banci. Ulterior, pe timp ce bancile isi revin (putem vorbi de o perioada de timp de la 5 ani in sus), garantiile pot fi retrase.

6) Reducerea facilitatilor fiscale acordate de statul roman si considerarea majorarii TVA peste nivelul de 19% din prezent. Nu ai cum sa traiesti ca stat doar cu atat, mai ales in perioada de criza!

7) Decalarea termenului de majorare a pensiilor cu 40% pana cand incasarile bugetare vor permite acest lucru. Romania trebuie sa aiba o economie stabila, care sa ofere incredere investitorilor si agentiilor de rating.

8) Mai presus de orice trebuie sa se ia in calcul inghetarea cheltuielilor publice şi a salariilor la stat, cu excepţia celor din prima linie care se luptă cu coronavirusul.

Sunt decizii pe care trebuie sa le luam ACUM, nu peste cateva luni! Daca PNL-ul de azi e urmasul lui Basescu si PDL din 2009, Romania nu trebuie sa repete aceleasi greseli ca atunci!

(P)

Citit 1791 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2020 12:27