Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Starea de urgență nu trebuie să ducă România într-o stare de recesiune!

Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Starea de urgență nu trebuie să ducă România într-o stare de recesiune!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Președintele Iohannis a ieșit cu 10 zile înainte ca starea de urgență instituită pe 16 martie să se termine să ne anunțe că mai prelungește starea de urgență cu încă o lună. O decizie care nu a fost discutată cu nimeni, ci doar ne-a fost impusă.

Această prelungire nu face decât să afecteze și mai grav economia României. Într-o vreme în care tot mai multe state europene relaxează restricțiile și încep, treptat, să pună în mișcare sectoare din economie (vezi Germania, Austria, Cehia, dar chiar și Franța) la noi se bate pasul pe loc.

Diferența dintre România și alte state este cea de guvernare. Noi avem Cabinetul  Orban, care și-a dovedit incompetența în gestionarea crizei, dar și un președinte care acționează fără să se consulte. Alții au înțeles să acționeze din timp, au înțeles că trebuie rezolvată problema de sănătate publică, astfel încât economia să reintre, parțial, în activitatea normală.

Nu știu de ce președintele Iohannis a decis să continue starea de urgență la nivel național!!! Nu știu dacă e vorba de incompetență, de răutate sau de nepăsare cu privire la consecințele deciziei.

Am discutat cu mulți reprezentanți ai mediului de afaceri. Cu toții mi-au spus că această prelungire a stării de urgență îi determină pe cei care își plăteau în continuare angajații să apeleze în scurt timp la șomajul tehnic. Firmele nu pot susține încă o lună sau două plata angajaților, fără să aibă producție.

Klaus Iohannis mergea acum câțiva ani în fața Parlamentului și vorbea despre necesitatea de predictibilitate și de stabilitate. Ei bine, asta vrea mediul de afaceri de la el și de la Guvernul pe care îl patronează! Vrea decizii luate cu cap, nu decizii care să ajute clientela de partid a PNL-ului.

Să vii să spui că tu mai prelungești cu o lună starea de urgență este de neînțeles. E o bătaie de joc la adresa tuturor celor care au sperat că după această lună Guvernul va fi capabil să repornească motoarele economiei, să reia activitatea de producție. Mari așteptări de la niște iresponsabili și băgători de seamă!

Cine l-a sfătuit pe președinte să ia această decizie s-a gândit oare la firmele care trebuie să își susțină angajații? S-a gândit că oamenii aceia vor trebui să intre în șomaj tehnic? S-a gândit că în acest fel ne duce mai aproape de recesiune? Ce le spune Klaus Iohannis angajaților care așteptau de Paște să primească prime, dar în schimb primesc anunțul că vor intra în șomaj tehnic? Probabil că nu le va spune nimic, pentru că nu îi pasă.

Practic, Klaus Iohannis și PNL au blocat economia.

Dacă s-ar fi gândit la binele țării, al economiei și dacă ar fi discutat și cu cei afectați de această criză, președintele Iohannis ar fi trebuit să ia decizia ca starea de urgență, cu toate restricțiile ei, să fie aplicată DOAR în acele județe în care sunt focare de coronavirus. Restul județelor care au resursele necesare pentru a reporni activitățile economice să o facă. Așa ne asiguram că firmele din mai multe județe vor putea să își plătească angajații pe mai departe, ar fi putut să înceapă producția, lucru extrem de bun pentru economia țării.

Dar anunțul lui Iohannis nu face decât să îi determine pe reprezentanții mediului de afaceri să ia în considerare șomajul tehnic. Spre exemplu, societățile care realizează diverse produse și cele care prestează servicii sunt conectate între ele în procesul economic. Ele așteptau ca lucrurile să se deblocheze. Dar când se anunță că încă o lună va trebui să susții angajații din bugetul propriu, multe societăți nu au această capacitate.

Și nu sunt de condamnat societățile. Mă uitam la giganți, precum companiile din zona auto, care au fost primele care au trimis în șomaj tehnic angajați, iar la Galați, Șantierul Naval și combinatul Liberty  au anunțat același lucru. Este ceva firesc atât timp cât nimeni nu își poate da seama care va fi comportamentul Guvernului în privința economiei.

În loc să investești, să aduci măști de protecție, să aduci echipamente (așa cum fac Franța sau Germania – care au achiziționat peste 500 de milioane de măști fiecare) pentru a încerca să funcționezi, tu, guvern PNL preferi să ții toată lumea acasă. Ăsta e cel mai grav gest de iresponsabilitate!

Guvernul PNL și Klaus Iohannis au lăsat fără perspectivă societățile din România. Ministrul Economiei vine și ne spune că al doilea pachet de măsuri economice, pentru repornirea economiei îl va lua după ce trece vârful crizei în România. Sunteți normali la cap? Ce ne mai rămâne până atunci? Punem economia pe butuci? Sau atunci cred cei din PNL că se vor limpezi lucrurile, iar clientela de partid va putea fi ajutată prin măsurile luate de guvern? Vrei să vezi care prieteni de partid rezistă în această criză și să dai măsuri care să îi ajute? Ăsta e scopul întârzierii?

O altă aberație a PNL: creditele garantate de stat. Nu poti să ieși să te lauzi că dai la toate societățile din România credite cu dobândă zero, pentru că tu, stat român, creezi un profund dezechilibru! Cum alegi acele societăți? După culoarea de partid? PNL, cu această măsură, va genera un dezechilibru în piață, pentru că unii vor trebui să suporte costurile de finanțare, în vreme ce alții vor fi avantajați de prietenii din PNL. Nu e o facilitate atunci când nu poți să o oferi tuturor! Pentru cei din PNL: statul e un arbitru, el creează condiții egale de piață tuturor societăților! El nu trebuie să se transforme în „statul PNL” pentru „firmele PNL”.

Treziți-vă! Nu îngropați România!

Cristian Dima, președinte ALDE Galați

(P)

Citit 1838 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2020 16:30