Ventilatoarele mecanice donate de Universitate au fost puse în funcțiune

Ventilatoarele mecanice donate de Universitate au fost puse în funcțiune
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Două ventilatoare mecanice menite să salveze vieţi, cumpărate printr-o campanie  umanitară derulată de Universitatea gălăţeană, la propunerea rectorului, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, au fost puse ieri în funcţiune, la cele două spitale gălăţene în dotarea cărora vor intra aparatele.

În luna martie a acestui an, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați a lansat un apel public de donații din partea comunității academice locale, pentru achiziționarea unui aparat mobil de ventilație, destinat tratării cazurilor grave cauzate de noul coronavirus SARS-CoV-2. Pentru facilitarea colectării sumelor necesare și realizarea rapidă a achizițiilor, având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de îmbolnăviri la nivel local, s-a apelat la sprijinul Fundației Medicale "Dunărea de Jos". La scurt timp după lansarea apelului, a fost colectată suma de circa 63.000 de euro, suficientă pentru achiziționarea a două aparate de ventilație mecanică moderne, de ultimă generație.

Cele două aparate au fost puse în funcțiune miercuri, 8 iulie. Unul va funcționa la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din Galați, fiind destinat copiilor mai mari de 10 ani, iar cel de-al doilea va funcționa la Spitalul Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" din Galați, în cadrul secției ATI.

"În primul rând, vreau să le mulțumesc colegilor mei, dar şi medicilor, oamenii din prima linie, pentru eforturile lor din această perioadă critică. Noi am avut această inițiativă, la nivelul comunității academice din Galați. Ne bucurăm că ni s-au alăturat şi alţi membri ai comunităţii locale, dar şi unele firme din din oraș. Aşa am reuşit să acoperim costurile de achiziție pentru două astfel de aparate. Este, să zicem, o contribuție de suflet pentru personalul medical din spitale, greu încercat în aceste zile", a spus  prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, rectorul Universității "Dunărea de Jos" din Galați. Acesta a precizat că strângerea fondurilor s-a făcut în mod transparent prin intermediul Fundației Medicale "Dunărea de Jos", iar alegerea aparaturii s-a făcut de către medicii implicaţi în campanie, care cunoşteau exact ce standarde trebuie să îndeplinească cele două aparate pentru a fi funcţionale.

La rândul său, medicul Aurel Nechita, președintele Colegiului Medicilor din Galați, a declarat că "Galațiul devine astfel un centru de regional de resuscitare respiratorie pentru bolnavii grav cu infecție Covid-19. Altfel spus, suntem un pilon între București și Iași". Aurel Nechita a mai precizat că donaţiile au venit şi din partea medicilor.

Corina Manole, șefa secției ATI a Spitalului Județean "Sf. Apostol Andrei" din Galați, a explicat că, prin donaţia primită, în momentul de faţă, instituţia medicală a ajuns să aibă, la terapie intensivă destinată cazurilor grave de îmbolnăvire cu Covid-19, încă un pat, lucru benefic în condiţiie creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri. "Mulțumesc domnului rector și Universității pentru sprijinul acordat, acest nou aparat ne ajută foarte mult. Mulțumesc și comunității care s-a gândit la noi în această perioadă critică, care din păcate încă nu s-a terminat", a declarat medicul Corina Manole.

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați le mulțumește angajaților instituției, cetățenilor din Galați și companiilor care s-au implicat și au donat în cadrul acestei campanii umanitare.

(P)

Citit 2113 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2020 20:12