UN SFERT DE SECOL DE NOTARIAT MODERN

UN SFERT DE SECOL DE NOTARIAT MODERN
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Interviu cu prof. univ. dr. Bogdan Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Juridice din România

- Se apropie un eveniment deosebit pentru notariatul din România. Ce sărbătoresc notarii în luna noiembrie?

Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă: Da, într-adevăr, pe 17 noiembrie sărbătorim  25 de ani de notariat modern în România, 25 de ani de la liberalizarea profesiei. Este un sfert de secol, care a trecut ca într-o clipă. Un sfert de secol care a trecut peste noi, cu bune și cu rele, cu provocări și cu emoții. Am mai îmbătrânit puțin, am acumulat experiență, am devenit mai înțelepți. Unora ni s-au născut copii, alții am devenit bunici. Încercând o analogie, la 25 de ani un om este deja matur, a depășit adolescența, este major și are drepturi și obligații depline. În toţi aceşti ani, profesia noastră s-a definit, s-a maturizat, și-a construit  statutul de partener de încredere al cetățeanului și al statului.

- Ce  a adus nou “maturizarea” profesiei?

Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă: În această etapă de maturizare profesională, am obținut dreptul de a fi respectați și obligația de a genera respect și încredere. Datorăm aceasta celor care de secole au trudit spre a contura profilul notarului – acela al unui profesionist de încredere, celor care s-au implicat în reformă, celor care au făcut posibilă celebrarea a 25 de ani de notariat modern.  Depinde de noi dacă vom risipi această moștenire sau dacă o vom păstra și dezvolta.

- Ați amintit de oameni care au făcut posibilă celebrarea de azi. Credeți în puterea modelelor?

Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă: O, sigur că da! Cred cu putere în educația prin modele – prin oameni care au reușit, personalități care au ce spune, profesioniști ce pot și vor să împărtășească valoarea. Din această perspectivă, pot aminti contribuţia deosebită pe care au avut-o în aceşti ani toţi notarii publici din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea. Menţionez în mod special câteva nume de referinţă: notarii publici Varga Vasile - vicepreşedinte al UNNPR şi Nica Ciprian, vicepreşedintele CNP Galaţi, doamnele notar Tănase Sonia, Moroşanu Elena, Urs Floarea, Nazare Măndiţa. La nivel naţional, subliniez  aportul extraordinar pe care l-au avut şi îl au la consolidarea profesiei:  Dr. Dumitru Viorel Mănescu, preşedintele UNNPR şi doamna notar public Doina Rotaru, prim-vicepreşedinte UNNPR. Tuturor acestor notari şi celor care apelează la serviciile notariale, le datorăm evoluţia şi dezvoltarea acestei profesii. Le mulţumim!

(P)

Citit 3068 ori Ultima modificare Luni, 19 Octombrie 2020 12:33