Proiect important al Universității ”Dunărea de Jos” din Galați. PREMIERĂ: Primul centru de securitate a navigației pe apele interioare ale Europei, la Galați

Proiect important al Universității ”Dunărea de Jos” din Galați. PREMIERĂ: Primul centru de securitate a navigației pe apele interioare ale Europei, la Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Galațiul ar putea avea, în mai puțin de doi ani, primul centru de securitate a navigației pe fluviile interioare din Europa, grație unui proiect care va fi depus de Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați pe Programul Operațional Regional. Valoarea proiectului este de 6-7 milioane de euro, iar principalii lui beneficiari ar urma să fie, cel puțin deocamdată, companiile gălățene AFDJ, APDM și Navrom.

Conform rectorului Puiu-Lucian Georgescu, universitatea speră să depună acest proiect până la sfârșitul acestui an, imediat după deschiderea unui nou apel de proiecte pe POR. ”Va fi primul centru din Europa în acest sens. Pe circulație marină există centre internaționale importante care asigură securitatea navigației, în schimb, pe fluviile interioare ale Europei acest tip de centru de securitate nu există. Suntem într-un stadiu de avansat de discuții cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică de la București, cu care am și semnat un protocol de colaborare și care, cu acordul Guvernului României, va da OK-ul, sper, și finanțarea necesară pentru acest centru care va fi creat la Galați. În variantă optimistă, se dă drumul la call-ul de proiecte în decembrie și se semnează contractul în martie-aprilie 2021. Este un proiect de 6-7 milioane de euro, deocamdată, iar principalii săi beneficiari vor fi AFDJ, APDM, Navrom”, a spus rectorul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați.

Există un corp de clădiri pe două niveluri, pe strada Științei colț cu Melchisedec Ștefănescu (fostul Vultur). Acolo sunt 450 mp care vor fi dedicați acestui centru.

Logistica va fi în universitate, în campusul universității, și noi vom asigura baza științifică, tehnică, informațională, împreună cu alte instituții din România, printre care va fi, cu siguranță, și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.

Dacă semnăm contractul în martie, prevăd că toate achizițiile vor fi gata într-un an de la semnarea contractului. Deci, în 2022 vom avea acest centru la Galați, care va acoperi cel puțin Dunărea și va fi un model pentru toate celelalte tipuri de centre de securitate pe apele interioare ale Europei”, a încheiat Lucian-Puiu Georgescu.

(P)

Citit 3940 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2020 16:40