Distincția „Mentors Award HAR2020” - pentru echipa UDJG

Distincția „Mentors Award HAR2020” - pentru echipa UDJG
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O echipă de masteranzi și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost premiată recent la ROAgriFood Hacking - HAR 2020, hackathon-ul dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări ale lumii, pandemia COVID-19.

Echipa Click Click Hack, formată din conf. dr. ing. Maricica Stoica – Facultatea Transfrontalieră, conf. dr. ing. Liliana Mihalcea – Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, masterand Dimitrie Stoica – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și masterand Olga Grecu - Facultatea Transfrontalieră a propus ca soluție inovativă un start-up integrat de valorificare inteligentă a deșeurilor de pește, idee pentru care a primit Premiul Special al Mentorilor „Mentors Award HAR2020”.

„Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat conf. dr. ing. Maricica Stoica.

Organizatorii au oferit cinci tablete care, prin generozitatea echipei Click Click Hack vor ajunge la studenții din Cahul (Republica Moldova), de la Facultatea Transfrontalieră.

Competiția desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit la start 44 de entuziaști din diverse domenii, de la studenți, freelancers, ingineri, designeri de software, programatori, până la specialiști în agricultură, marketing si vânzări, adunați în 14 echipe. La final, după 25 de ore de concurs, au rămas 10 echipe în concurs, care au prezentat spre jurizare 12 soluții complete, fiecare dintre ele fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID19, prin limitarea interacțiunii umane în procesele de producție agroalimentară. Totodată, propunerile introduc elemente de digitalizare în vederea eficientizării economice în agricultură, prin optimizarea costurilor de producție, reducerea cheltuielilor și a procedurilor de monitorizare.

(P)

Citit 1325 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 16:42