Semnarea Memorandumului de Înțelegere între CN APDM SA Galați și Agenția pentru Guvernanța Porturilor din Republica Serbia

Semnarea Memorandumului de Înțelegere între CN APDM SA Galați și Agenția pentru Guvernanța Porturilor din Republica Serbia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Conducerea CN APDM Galați, reprezentată de Directorul General, Nicolae Vizinteanu, împreună cu Directorul General Adjunct Dan Nicolae Tivilichi, a semnat în data de 9 septembrie în Belgrad- Serbia, alături de reprezentanții conducerii Agenției pentru Guvernanța Porturilor din Republica Serbia, respectiv, Directorul General, Vuk Perovic și Directorul Operațiuni Portuare, Srdja Ljesevic, Memorandumul de Înțelegere în domeniul transportului pe căi navigabile interioare.

Memorandumul oficializează și în același timp îmbunătățește cooperarea dintre cele două autorități portuare din Republica Serbia și România și va contribui la creșterea vizibilității porturilor din bazinul Dunării pe harta porturilor europene, dezvoltarea activităților economice și integrarea porturilor în țările riverane Dunării, având ca scop principal creșterea traficului de mărfuri în porturile aferente celor două administrații.

La eveniment au participat ministrul Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii din Republica Serbia, Tomislav Momirovic, Excelențele lor Ambasadorul României în Republica Serbia, Silvia Davidoiu și Ambasadorul Republicii Serbia în România, Ștefan Tomasevic.

După semnare, a avut loc prima întâlnire bilaterală a delegațiilor, la care s-au stabilit activitățile privind viitoarea cooperare.

Conform protocolului, directorul Agenției pentru Guvernarea Porturilor din Republica Serbia a deschis ședința și a subliniat importanța semnării acestui Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea porturilor din regiunea Dunării a celor doua administratii.

De asemenea, s-a agreat formarea grupului de lucru în vederea punerii în aplicare a prevederilor memorandumului.

În urma acestui eveniment se dorește ca Dunărea să capete o importanţă relevantă pentru activitatea de transport naval, iar colaborarea dintre companiile pe care le reprezentăm să fie în măsură să asigure promovarea oportunităților oferite de porturile situate în zona noastră de activitate, a facilităţilor oferite de acestea şi a proiectelor de dezvoltare în statele riverane Dunării”, a declarat Directorul General al CN APDM Galați, Nicolae Vizinteanu.

P

Citit 1076 ori Ultima modificare Joi, 16 Septembrie 2021 17:06

1 comentariu

 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 17 Septembrie 2021 16:19
  81.12.150.***
  De multa vreme nu am mai facut aici astfel de comentarii.
  Sunt la sfarsitul programului citesc- si ma strabate, deopotriva, un zambet si un fior. Zambesc gandind la vremurile din urma cand rezultatul multor astfel de intalniri era nimicul, nefacutul. Fiorul vine din indrazneala, din curajul si increderea ca se poate face multe si frumoase lucruri cu DUNAREA si-iata!- curajul si indrazneala de a coopera cu o tara din afara UE, cu Serbia, o ,,prima putere a navigatiei pe DUNARE,,. Serbia este un model privind navigatia pe DUNARE, disciplina navigabila, gradul ridicat de civilitate, amenajari portuare si o arhitectura hidrotehnica cu totul deosebita si preocupari pentru lucrul bine facut. Cunosc cu de-amanuntul porturile sarbesti cu deosebire porturile Pancevo si Belgrad, nepastuite, din pacate, prin anii *90,adevarate bijuterii ale activitatii navigabile pe DUNARE , ca membru al Association Europen SPACE-21-aria Ecologica ROUSSE- GALATI si multa vreme a Asociatiei ,,DUNAREA de la Galati la Bratislava intre NU si DA,,.
  Scriam cu ceva ani in urma in acest spatiu si nu numai despre nevoia de a ne intoarce cu fata spre DUNARE ,de a o exploata prieteneste cu rigoare si folos pentru transport, irigatii si turism. Si mai spuneam atunci ca nimic nu poate constitui prioritatea in dezvoltarea economica a tarii decat transporturile nodale pe DUNARE. Ei bine, din pacate, dupa aproape zece ani nimic nu s-a intamplat in sensul celor apreciate la vremea respectiva. Ma intrebam atunci- o fac si acum- cum ar fi sa ma trezesc intr-o zi si sa aud pe toate canalele de stiri ca Romania este pe primul loc in Europa la cantitatea transportului de marfuri pe DUNARE si ca Portul Galati este cel mai mare si bine dezvoltat port dunarean si ca a devenit de ceva vreme unul din cele mai cautate destinatii ale investitorilor evident, nu doar straini.. Ar fi, cu siguranta realizabil un astfel de scenariu daca am avea guvernanti responsabili, cu experienta si viziune, care sa stie cum sa prioeitizeze lucrurile nu doar pe hartie sau la astfel de intalniri, ci prin proiecte efectiv implementate. De la inceputul anilor *90 nici unul (dintre cei care au luat fraiele transporturilor tarii in maini) n-a stiut sau mai degraba n-a vrut sa valorifice potentialul navigabil al DUNARII si cel al pozitiei strategice al Portului Galati in aceasta ecuatie.
  Privesc, spuneam , citesc si ma bucur, ma bucur sinceri ca -iata!- mai exista inca oameni intregi, traditii vii, intalniri miraculoase. Se pot face lucruri frumoase cu maxima utilitate, cu coolaborari prietenesti pe baza respectului reciproc. Se poate progresa. Se poate trai. Se poate trai bine. Se poate trai inca frumos cu DUNAREA aproape urcand in susul ei si coborand spre mare si nu numai pana aici.
  Viitorul porturilor DUNARII MARITIME sunt pe maini pe maini bune. Scopul este acolo, calea este aici. Oamenii, galatenii se pot indoi, de ceea ce se spune, dar vor crede ceea ce faceti. Fara oameni pregatiti profesional cu implicare si determinare, sinceri si de cuvant , nu putem deveni oameni cu stare mai buna.
  Si nu uitati: doar impreuna putem schimba lucrurile cu DUNAREA si cu porturile ei maritime si nu numai. Eu am incredere in voi , in experienta voastra. Fiti-ne aproape! Fiti aproape de DUNARE si de GALATIUL PORT! Cred, sper totusi ca ratiunea bunelor intentii va invinge si... ca transporturile pe DUNARE cu plecarea de aici, de la GALATI PORT- CA SA MA REFER DOAR LA ACEASTA- NU VOR RAMANE DOAR UN VIS, Cred in intreprinderile voastre, cred sincer! Haideti ca se poate- iata!- brat la brati cu SERBIA! Cu SERBIA DE UNDE AVEM MULTE, MULTE DE INVATAT.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.