Plăcere sau necesitate? Ce este săpunul cu adevărat?

Plăcere sau necesitate? Ce este săpunul cu adevărat?
Sursa foto: www.pinterest.com
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Săpunul este un produs de igienă, care are proprietatea de a îndepărta în totalitate impuritățile și bacteriile. Astfel, acesta este foarte popular, fiind prezent în casa fiecărei persoane. Datorită popularității sale, producătorii au lansat o gamă variată de astfel de produse, iar mai jos vă vom prezenta care sunt materiile prime folosite pentru fabricarea acestuia.

Materii prime pentru producerea săpunului

Săpunurile pe care le folosim zilnic conțin mulți compuși chimici. Conțin uleiuri, solvenți, uleiuri aromatice, coloranți, emulgatori, agenți tensioactivi, stabilizatori, agenți de îngroșare, conservanți sau agenți de spumă. Multe dintre ele sunt considerate substanțe care au un efect dăunător asupra organismelor vii. Este adevărat? Să vedem mai jos.

Uleiuri minerale

Uleiurile minerale acționează ca emolienți, ceea ce face pielea mai moale și mai netedă, fiind ideali pentru pielea uscată sau alergică. În plus, aceștia sunt compuși foarte stabili care acționează doar la suprafață. Această grupă include, în special, uleiul de parafină și vaselina. Au efect hidratant și sunt folosite de persoanele cu dermatită atopică sau alergii. Există, de asemenea, concepții greșite asociate cu uleiurile minerale că acestea sunt toxice pentru piele și se acumulează în organele interne precum rinichii sau ficatul. Cu toate acestea, nu uitați că fiecare materie primă trebuie să treacă o evaluare a siguranței. Dacă aceste informații ar fi fost dovedite științific, atunci astfel de substanțe nu ar fi fost aprobate pentru utilizare în produsele cosmetice. În plus, uleiurile minerale sunt folosite în producția de săpun de mulți ani.

Coloranți

Puteți găsi săpunuri într-o varietate de culori - de la alb până la cele mai închise nuanțe. Un sortiment variat de săpun găsiți accesând linkul https://makeup.ro/categorys/121212. În compoziție, coloranții sunt indicați prin simbolul CI (Indice de culoare) și numărul corespunzător. Sunt incluși atât coloranți naturali obținuți din materiale vegetale (simbol de la CI 75100 la CI 77947), cât și cei sintetici. De regulă, coloranții din compoziția produsului sunt indicați la sfârșitul listei, deoarece sunt utilizați în cantități mici. Aceștia pot fi adăugați sub formă de pulbere ca pigmenți mați și sidefați.

Uleiuri aromatice

Ca și în cazul coloranților, o varietate de uleiuri parfumate pot fi găsite în săpunuri. Sunt oferite atât uleiuri esențiale naturale, cât și compoziții de parfum mai sintetice, care sunt adesea folosite în săpunuri pentru persoanele alergice la extractele din plante. Lumea parfumurilor evocă amintiri în oameni, influențează starea de spirit și sentimentele și, prin urmare, este un plus atât de popular la producția de produse cosmetice, inclusiv săpunuri. Aromele de citrice, florale lemnoase și condimentate sunt cel mai adesea adăugate în săpun. Săpunul conține, de asemenea, alergeni care se găsesc atât în uleiurile naturale, cât și în parfumuri. Nu sunt dăunătoare și nu trebuie să vă fie frică de ele. Aceasta este pur și simplu informații pentru persoanele care sunt alergice la un anumit alergen, informându-le că produsul nu este potrivit pentru ei. Cel mai adesea, cei care suferă de alergii folosesc săpun inodor.

Există și săpunuri naturale, fabricate exclusiv din materii prime naturale, dar respectiv și costul acestora este mai mare decât la săpunurile obișnuite. Totuși, oricare dintre ele își îndeplinește funcția de curățare pe deplin. Deja dacă ne dorim și o îngrijire a pielii odată cu spălarea ei, atragem atenția la ingredientele din care este confecționat și la proprietățile sale!

P

Citit 5200 ori Ultima modificare Luni, 01 Noiembrie 2021 20:00