Pentru persoanele cu handicap grav, reevaluarea periodică se va face la domiciliu

Pentru persoanele cu handicap grav, reevaluarea periodică se va face la domiciliu
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Persoanele încadrate în grad de handicap grav vor putea cere ca reevaluarea periodică să se facă la domiciliu, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la comisiile de evaluare, potrivit unei propuneri legislative adoptate recent de Camera Deputaților, scrie avocatnet.ro.

Prin propunerea legislativă, care mai trebuie doar promulgată de către Administrația Prezidențială și publicată în Monitorul Oficial, pentru a se putea aplica, se vrea ca reevaluarea periodică prin care se stabilește încadrarea unei persoane în gradul și tipul de handicap să poată avea loc, în cazul persoanelor cu handicap grav, și la domiciliul persoanei în cauză, la cererea acesteia sau a reprezentantului ei legal.

Conform Legii nr. 448/2006, gradele de handicap sunt: ușor, mediu, accentuat și grav, iar tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

La jumătatea anului trecut, printr-un proiect de lege, senatorii au stabilit obligația pentru comisiile de evaluare de a emite certificate de încadrare în grad de handicap cu valabilitate nelimitată pentru persoanele cu dizabilități ireversibile și care nu pot urma programe de recuperare. Deși prevederea exista, aceasta nu era obligatorie și prin urmare nu era respectată. Până în prezent, proiectul nu a intrat în vigoare.

Mai mult, adaugă avocatnet.ro, în urmă cu o lună au fost propuse modificări esențiale referitoare la legislația privind drepturile celor cu handicap, printre care acordarea unei alocații lunare de hrană tuturor copiilor cu dizabilități și majorarea cuantumului indemnizației lunare.

Citit 3719 ori Ultima modificare Vineri, 04 Februarie 2022 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.