Ce autostrăzi și drumuri vor fi deschise în acest an în România. Estimările Asociației Pro Infrastructură

Ce autostrăzi și drumuri vor fi deschise în acest an în România. Estimările Asociației Pro Infrastructură
Podul peste Olt și Balta Milcov, Drumul Expres DEx12 Craiova-Pitești tronson 2 - captură filmare aeriană din 22.12.2021 (Sursa foto: Asociația Pro Infrastructura/Facebook)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Asociația Pro Infrastructură (API) a realizat o estimare la început de an cu proiectele importante de infrastructură rutieră care au șanse să fie inaugurate în 2022.

Previziunile API, postate pe pagina de Facebook a asociației, sunt împărțite în patru categorii, de la șanse maxime de deschidere a drumurilor/sectoarelor de autostradă, la șanse foarte mici.

La previziuni optimiste intră Drumul Expres (DEx12) Craiova-Pitești Tronsonul 2 (Balș Vest-Slatina Est), 39,85 kilometri, în primăvară, cel târziu iunie, și Autostrada A1 Sibiu-Pitești Secțiunea 1 (Sibiu-Boița), 13,17 kilometri, spre finalul de an, înainte de termenul contractual (aprilie 2023).

Potrivit API, șanse bune de inaugurare, în decembrie, sunt la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, însă doar conexiunea de sud (Măcin), cea de nord (Jijila) rămânând pentru anul viitor.

Șanse 50/50 de inaugurare sunt pe A0 Sud (Autostrada de Centură București), lotul 2, parțial, aproximativ 10 kilometri între nodurile cu DN5 și DN6, în decembrie, dacă antreprenorii și CNAIR reușesc să se pună de acord și să se mobilizeze corespunzător.

Asociația Pro Infrastructură estimează că șanse (foarte) mici de inaugurare sunt pe DEx12 Craiova-Pitești Tronsonul 1 (Craiova-Balș Vest), 17,7 kilometri, unde constructorul încă nu reușește să accelereze ritmul și riscă să iasă din termenul contractual.

Mai sunt și trei proiecte pe DNCB (centura veche a Capitalei), unde pasajul de la Domnești poate fi deschis la finalul verii/în toamnă și în decembrie nodurile rutiere Berceni și Oltenița.

„În 2022 trebuie ca antreprenorii și CNAIR să se mobilizeze exemplar pe proiectele mature în execuție pentru a crea premisele ca 2023 să fie un an record, cu deschideri posibile pe:

– A3 Nădășelu-Zimbor (30,06 km), Nușfalău-Suplacu de Barcău (13,55 km),

– A0 Sud toate cele 3 loturi (51,20 km), poate ceva pe

– A0 Nord, DEx12 Slatina-Colonești (31,75 km) și

– Craiova-Balș dacă se amână pentru anul viitor, dar și A3 Chețani-Câmpia Turzii (15,7 km, dacă se va contracta în 2022).

Vom vedea realitatea pe 31 decembrie. Mult spor constructorilor și autorităților! Și, cine știe, poate vom avea și o surpriză-două. Plăcute, că de neplăcute ne-am săturat și știm că vor veni ca în fiecare an”, au scris reprezentanții API. Mai multe detalii aflați accesând presshub.ro

Citit 2456 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Februarie 2022 12:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.