ANIF Galați dă startul împăduririlor în județul Galați

ANIF Galați dă startul împăduririlor în județul Galați
Zona în care vor începe plantările de puieți de salcâm
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Directorii Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Galați și Direcției Silvice Galați, Adrian Pîrvu și Valentin Hahuie, au semnat un protocol de colaborare, având ca scop consultanța de specialitate în realizarea de lucrări de împădurire. Primele plantări de puieți de salcâm pe terenurile ANIF se vor face la Vârlezi.

Practic, este vorba despre un program de plantări de puieți de salcâm care va fi demarat în scurt timp de ANIF Filiala Teritorială Galați, pe o suprafață de circa 3.200 de hectare din județ, la care vor primi consultanță de specialitate din partea inspectorilor silvici gălățeni. Conform directorului ANIF Galați, există plantații înființate în urmă cu peste 30 de ani, în care nu au mai fost făcute lucrări de completare și care au fost deteriorate atât din cauza factorilor naturali, cât și a factorilor social-economici și antropici, iar primele plantări vor fi făcute în zona Vârlezi.

"În primă fază, vrem să plantăm 3.000 de puieți de salcâm, cea mai propice specie pentru combaterea eroziunii solului. Ne dorim să completăm zonele forestiere acolo unde avem goluri în plantații, în vederea prevenirii eroziunii de suprafață. Pentru început, vom merge în zona Vârlezi. Majoritatea terenurilor noastre nu sunt pe teren plat, sunt pe coastă, unde e un pic mai greu de ajuns cu tractoare sau cu alte utilaje. Am avut o discuție și cu un consultant pe fonduri europene, ca să vedem ce sume putem accesa prin PNRR. Dacă Direcția Silvică ne spune că temperaturile ne sunt favorabile, ne dorim să plantăm cam 3.000 de puieți în fiecare săptămână și sperăm să începem săptămâna viitoare. Important este să începem, să fim un exemplu pentru celelalte filiale ANIF, să arătăm că se poate face acest lucru cu bani din bugetul propriu", ne-a spus Adrian Pîrvu, directorul ANIF Galați.

La rândul său, Gheorghe Luca, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Galați, ne-a spus că inițiativa ANIF se va suprapune, într-o anume măsură, cu Luna plantării arborilor, eveniment anual organizat de Romsilva între 15 martie și 15 aprilie. "În Luna plantării arborilor, colaborăm cu elevii din școli și licee, cu voluntari. În ultimii doi ani, activitățile au fost puțin limitate, din cauza pandemiei. Noi vom asigura consultanță de specialitate pentru ANIF, ei urmând să planteze cu oamenii lor. De regulă, plantările se fac pe suprafețele unde au intervenit fenomene de uscare sau de pierdere a capacității de regenerare, acolo unde se pune problema stabilizării solului. Principalul factor care contează la plantări este să nu fie îngheț la sol și acesta să nu fie îmbibat cu apă sau zăpadă", ne-a spus inginerul silvic Gheorghe Luca.

Citit 4286 ori Ultima modificare Vineri, 11 Februarie 2022 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.