Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod

Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod
În foto - Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în contextul unei posibile - dar puțin probabile - ameninţări nucleare generate de războiul din Ucraina. Potrivit ministrului, compania va produce 2,5 milioane de pastile în 48 de ore, România având nevoie de 30 milioane de comprimate.

"Compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore", a anunţat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă ţara noastră are acum substanţa activă necesară în vederea producţiei, despre care premierul Nicolae Ciucă a afirmat că trebuie livrată, ministrul Sănătăţii a completat că "Antibiotice Iaşi este un producător responsabil, s-a ocupat, noi ne-am ocupat, încă de acum zece zile, să facem demersuri". Ministrul a precizat că este responsabilitatea producătorului de a-şi procura substanţa despre care a vorbit şeful Executivului. "Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie, pentru un timp limitat, pentru anumite categorii de persoane", a mai afirmat Rafila.

Oficialul a explicat că un necesar făcut de către INSP şi de Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii arată că este nevoie de maximum 30 milioane de comprimate. "Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre un panaceu universal, este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Premierul Ciucă a declarat, la postul de televiziune Digi 24, că atunci când a existat posibilitatea ameninţării unui accident nuclear, s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul de pastile de iod, explicând, în privinţa începerii producţiei, că este nevoie de substanţa activă care trebuie să vină în ţară.

Detalii despre războiul din Ucraina

Citit 1659 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2022 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.