Dosarul "Mită la stomatologie" a ajuns la judecată. Patru acuzați de corupție, într-un examen universitar

Dosarul "Mită la stomatologie" a ajuns la judecată. Patru acuzați de corupție, într-un examen universitar
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Procurorii Anticorupție au finalizat ancheta în cazul de corupție semnalat la Facultatea de Medicină din cadrul Universității "Dunărea de Jos", cu ocazia examenului de specialitate în stomatologie, care a avut loc la finele anului trecut. Patru persoane, dintre care trei medici stomatologi, au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și alte fapte asociate primirii de foloase necuvenite în schimbul furnizării subiectelor de concurs.

La nici două luni de la reținerea a trei doctorițe, din care două cadre universitare, sub acuzații de fapte de corupție la examenul de specialitate în stomatologie, procurorii DNA Galați au decis, chiar înainte de Paște, să trimită dosarul în judecată, la Tribunal. Decizia nu a fost una întâmplătoare, anchetatorii alegând să grăbească deferirea cauzei către dezbatere înainte ca măsura controlului judiciar, sub care se află cele trei inculpate, să expire. Procurorii au consemnat în rechizitoriu mai multe acuzații la adresa persoanelor cercetate, trei doctorițe și încă un rezident, care a dat mită ca să afle subiectele și astfel să își asigure promovarea.

Capul de listă este medicul Șincar Dorina Cerasella, medic stomatolog și conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, acuzată de trafic de influenţă, luare de mită și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității, săvârșite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Procurorii DNA au arătat că "în perioada 10 septembrie - 14 noiembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella, în calitățile menționate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro de la trei medici rezidenți candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influența avută asupra altor două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți".

În acțiunile sale de pretindere, primire și oferire de informații nedestinate publicității, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păuniţa, secretara comisiei de examen. Tot medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Grecu Gina Păuniţa este acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității. Pe lista acuzaților trimiși în judecată se mai află Zalimov Antoanela Andreea, medic stomatolog, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă și Miuță Caius Cătălin, un al patrulea suspect în privința căruia procurorii nu au cerut nicio măsură privativă de libertate. Cele trei doctorițe au fost "iertate" de arest preventiv și au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile, fiecare fiind obligată să achite câte o cauțiune cuprinsă între 15.000 și 60.000 de lei.

Citit 6192 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.