Retrodefilare, la încheierea Serbărilor Galaţiului

Retrodefilare, la încheierea Serbărilor Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Duminică, foarte mulţi gălăţeni aflaţi la plimbare prin Centru şi pe Faleză, vizitatori din ţară veniţi cu mici afaceri, profitând astfel de Serbările Galaţiului, ba şi câteva ucrainence au ţinut musai să aibă amintiri pe telefonul mobil împreună cu voluntarii din trupa de reconstituire istorică a Filialei Galaţi a ACT - Asociaţia Culturală "Tomis", care au răspuns propunerii edililor, apărând în uniforme care îţi luau ochii şi sub comandă severă, de tip militar.

O defilare, în pas de manevră, de la Primărie la Prefectură, apoi pe strada Domnească a fost din plin fotografiată, autobuzele au claxonat drept salut, ca la nunţi, au fost aplauze şi exclamaţii precum "Ce frumoşi sunteţi!", "Bravooo!" sau "Mulţumim!".

La final, o demonstraţie, marca bine-cunoscută, cu istoria uniformelor în baie de mulţime, la Foişor, pe malul fluviului. Acolo, preşedintele filialei ACT, Theodor Bolea, a vrăjit asistenţa, de la foarte-foarte mic la mare, cu un dans al venerabilei sale săbii din alt veac - o mânuire perfectă, care ne-a făcut ochii cât cepele. Lucian Pleşa a desluşit semnificaţiile fiecărei uniforme în parte, a zorzoanelor şi armelor din Primul Război Mondial. Ba şi pe cel al vechilor medalii purtate de "actorii" voluntari, inclusiv cea pe care a primit-o Galaţiul în 1922, pentru eroism şi sacrificii de nedescris, din partea Franţei, prin mâna generalului Berthelot, pe vremea când edilii dădeau actualei străzi Bălcescu numele generalului francez.

Aşezaţi pe asfalt şi în iarbă, până şi picii au fotografiat această scenă de "Istorie altfel".

Citit 1698 ori Ultima modificare Joi, 16 Iunie 2022 09:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.