Ucraina și Republica Moldova, statut de candidat pentru aderarea la UE

Ucraina și Republica Moldova, statut de candidat pentru aderarea la UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană (UE). Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor, în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă. "Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană", se arată în recomandare. "Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.

Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului stagnează de câțiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat în 1999 și nu se întrevăd perspective de aderare.

Multe state europene se opun aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat este o decizie pur simbolică, afirmă oficiali europeni citați de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a afirmat clar că se opune aplicării "standardelor duble" în procedurile de integrare europeană. "Trebuie să ne asigurăm că aceleași standarde sunt aplicate și pentru statele din Balcanii de Vest. În acest context, pentru mine este de neconceput ca Ucraina să primească statutul de candidat, iar state precum Bosnia-Herțegovina să fie ținute pe margine. Nu trebuie să fie standarde duble ori aspiranți de primă clasă și de clasă secundă", a declarat Karl Nehammer, citat de publicația Die Welt.

Citit 216 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iunie 2022 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.