Topirea ghețarilor din Alpi schimbă frontiera italo-elveţiană

Topirea ghețarilor din Alpi schimbă frontiera italo-elveţiană
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un refugiu a fost construit pe vârful unui munte din Italia. Consecinţele schimbărilor climatice au deplasat, însă, frontiera pe gheţarul din zonă şi două treimi din cabana amenajată la altitudinea de 3.480 de metri se află în prezent în Elveţia, informează AFP, preluată de Agerpres.

Refugiul "Guide del Cervino", care oferă cazare şi mâncare turiștilor sosiți în acest perimetru din Munţii Alpi, unul dintre cele mai apreciate de pasionații sporturilor de iarnă, a făcut obiectul unor intense negocieri diplomatice timp de peste trei ani, până la găsirea unui compromis în toamna anului trecut, ale cărui detalii rămân însă secrete.

Poziţia strategică a cabanei a stârnit controverse: ea se află la joncţiunea Zermatt-Cervinia, una dintre cele mai mari staţiuni de schi din lume. "Am împărţit-o jumătate-jumătate", a declarat pentru AFP directorul departamentului pentru controlul frontierei elveţiene, Alain Wicht, care a participat la negocierile în cadrul cărora fiecare parte a făcut concesii cu scopul de a găsi "o soluţie pentru ca ambele tabere să simtă că dacă nu au câştigat, măcar nu au pierdut".

Pe gheţarii din Alpi, frontiera italo-elveţiană urmează linia de separare a apelor, a căror scurgere spre nord marchează teritoriul elveţian, iar cea spre sud, Italia. Acea linie a fost modificată de topirea gheţarului Theodule, care, pierzând aproape un sfert din masa lui între 1973 şi 2010, a lăsat loc stâncilor, forţându-i pe cei doi vecini să îşi redeseneze frontiera pe o distanţă de câteva zeci de metri.

Potrivit lui Wicht, deşi astfel de ajustări sunt frecvente, ele se rezolvă în general comparând măsurătorile realizate de echipe trimise de ambele ţări, fără o intervenţie politică. "De cele mai multe ori, este vorba despre terenuri cu valoare mică. Însă acesta este singurul loc în care, dintr-o dată, am descoperit că se afla o cabană", oferind astfel "o valoare economică" terenului care reprezenta obiectul disputei.

Italienii au refuzat toate cererile de interviuri, "din cauza situaţiei internaţionale complexe".

Misteriosul conţinut al acordului negociat la Florenţa în noiembrie 2021 nu va fi dezvăluit decât după aprobarea sa de autoritățile din ambele state. Pentru partea elveţiană, subiectul nu va putea fi prezentat în faţa Consiliului Federal decât în 2023, cel mai devreme. Fostul şef al delegaţiei elveţiene, Jean-Philippe Amstein, a explicat că astfel de diferende se rezolvă printr-un schimb de teritorii ce au suprafeţe şi valori similare.

Administratorul refugiului, Lucio Trucco, în vârstă de 51 de ani, a fost informat că acea cabană va rămâne pe sol italian. "Refugiul rămâne italian, pentru că a fost mereu italian. Meniul este italian, vinul este italian, taxele sunt italiene", a declarat el. Zona nu este accesibilă decât dinspre Zermatt, pe care schiul de vară, realizat pe 21 de kilometri de piste amenajate pe gheţar, a ajutat-o să devină una dintre staţiunile cele mai prospere din Elveţia.

Citit 1036 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2022 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.