Salariul minim european "care să asigure un trai decent" a fost aprobat de europarlamentari

Salariul minim european "care să asigure un trai decent" a fost aprobat de europarlamentari
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Parlamentul European a adoptat, miercuri, directiva privind salariul minim în Uniunea Europeană (UE), care va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să "garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent", propunând și o formulă de calcul, legată de salariul mediu.

Europarlamentarii au adoptat directiva cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 abțineri. Luna aceasta, directiva trebuie să fie adoptată și de Consiliul UE. Adoptarea este însă o simplă formalitate, pentru că textul a fost deja agreat în urma negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE. După publicarea în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție maximum doi ani pentru a o transpune în legislațiile naționale.

Directiva prevede că stabilirea salariului minim „rămâne o prerogativă națională”, însă statele membre trebuie "să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor". "Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut", mai spune Parlamentul de la Strasbourg.

În cazul României, câștigul salarial lunar mediu brut, utilizat în anul 2022, a fost de 6.095 de lei. Conform directivei europene, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut. Aceasta ar însemna o creștere a salariului minim net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei pentru angajat, iar pentru patron ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei.

Textul mai propune creșterea automată a salariului minim în fiecare an, în condițiile în care majorarea salariului minim atrage automat și creşterea salariului mediu, iar anul următor din nou a salariului minim, în cascadă.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă.

Citit 3523 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2022 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.