Conacul de la Mânjina intră într-o amplă restaurare

Conacul de la Mânjina intră într-o amplă restaurare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Miercuri, 28 septembrie, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a anunțat obținerea finanțării pentru restaurarea unui important monument istoric din județ, Conacul de la Mânjina. Conform unei informări primite la CJ din partea Institutului Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii, proiectul de consolidare, restaurare și reabilitare a Casei Memoriale ”Costache Negri”, din comuna gălățeană cu același nume, a fost declarat câștigător și este inclus pe lista de investiții.

”Este o veste extraordinară, pentru că vom reuși astfel să redăm strălucirea de altădată a conacului, acolo unde aveau loc întâlnirile de taină ale generaţiei care a făcut posibilă Unirea Principatelor. Conacul familiei lui Costache Negri a fost construit la începutul secolului al XIX-lea”, a adăugat Costel Fotea.

Tot conform sursei citate, valoarea acestei ample investiții este de peste 4,4 milioane de lei.

Casa Memorială ”Costache Negri” a fost construită în stilul unei case țărănești de tip evoluat, cu cerdace pe stâlpi de lemn. În acest imobil, în perioada 1840-1857, au avut loc întâlniri ale revoluționarilor pașoptiști moldoveni și munteni. După Unirea Principatelor, prieten bun cu Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri a sprijinit toate acțiunile și reformele acestuia, iar complotul ce a condus la detronarea domnitorului Unirii l-a determinat să renunțe la viața politică.

Citit 653 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2022 11:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.