Peste cinci tone de pocnitori, retrase de pe piață

Peste cinci tone de pocnitori, retrase de pe piață
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Tecuciul și Matca sunt localitățile aflate în fruntea topului poliției în ultimele săptămâni, aici fiind descoperite mii de kilograme de materiale pirotehnice. Cumpărate și deținute ilegal și urmând a fi puse la vânzare și, respectiv, folosite tot fără respectarea legii, materialele pirotehnice periculoase, care nu ar putea fi utilizate decât de agenți autorizați, au ajuns în custodia poliției. Astfel de afaceri de sezon au fost ”stricate” chiar de Crăciun și în Galați, Independența sau Umbrărești. 

Afacerile cu materiale pirotehnice au avut de suferit în ultimele trei săptămâni. Cei care s-au aprovizionat din belșug cu tot felul de pocnitori, petarde și artificii pentru sărbători s-au trezit nu doar cu poliția la ușă, dar și cu marfa ridicată, înainte ca aceasta să ajungă la clienți, iar banii, în buzunarele întreprinzătorilor. Nouă descinderi ale polițiștilor de la Arme au fost necesare și suficiente pentru a descoperi și retrage de pe piață peste 5,3 tone de materiale pirotehnice pregătite pentru ”marea bubuială” dintre ani. Majoritatea perchezițiilor au vizat locuințe și magazine de pe linia Tecuciului. Cea mai mare cantitate, de peste patru tone, a fost descoperită chiar în municipiul din nordul județului, în două locații folosite de un bărbat în vârstă de 37 de ani. Tecuceanul deținea mii de kilograme de baterii de artificii din categoriile F3 și F4, dar și din categoria F2 și peste o tonă de emițătoare de sunet. Aproape 700 de materiale similare au fost ridicate și de la Matca, din locuința și, respectiv, magazinul unui localnic de 27 de ani. Tânărul se pregătise temeinic pentru sărbători, dar polițiștii i-au ridicat marfa pe care au apreciat că o deținea ilegal, cu două săptămâni înainte de Crăciun. Afaceristul nu a scăpat nici el foarte ușor, fiind inițial reținut sub acuzația de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și mai apoi plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. 

Gospodării ticsite cu petarde

Asta au găsit polițiștii la șase percheziții pe care le-au făcut imediat după Crăciun, la trei locuințe folosite de trei bărbați cu vârste de 50, 18 și, respectiv, 62 de ani, din Umbrărești, Independența și Liești. Aproape 600 de kilograme de materiale pirotehnice interzise deținerii și comercializării către persoane fizice au ridicat anchetatorii din locațiile percheziționate, cei trei comercianți fiind puși sub acuzare pentru operațiuni ilicite cu pocnitori interzise. Pentru aceeași faptă este cercetat și un gălățean de 26 de ani, prins în flagrant, în timp ce oferea spre vânzare, în Micro 21, circa zece kilograme de articole pirotehnice. Pedepsele privative de libertate pe care le riscă toți cei anchetați pentru acest gen de comerț sunt mai mult simbolice, acestea fiind cuprinse între trei luni și un an de închisoare. În schimb, amenzile sunt usturătoare, ele putând ajunge până la 7.500 de lei în cazul persoanelor fizice care nu respectă normativele. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu sută la sută.

 

 

 

Citit 1396 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2023 07:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.