Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, informează agenţiile de presă internaţionale. Fostul general paraşutist Petr Pavel era considerat favorit în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în faţa ex-premierului Andrej Babis, informează Hotnews.ro.

Cine este Petr Pavel, al patrulea președinte din istoria post-comunistă a ţării

Pavel a intrat în armată în perioada comunistă, când Praga făcea parte din Pactul de la Varşovia condus de sovietici, şi a fost decorat pentru serviciile de menţinere a păcii în fosta Iugoslavie în anii 1990.

A ajuns să conducă statul major ceh şi a fost preşedinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani, înainte de a se pensiona în 2018.

El a candidat cu o platformă pentru a menţine ţara sa puternic ancorată în Uniunea Europeană şi în NATO şi susţine continuarea ajutorului militar pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei.

Pavel este, de asemenea, în favoarea adoptării monedei comune euro şi a unor politici progresiste, cum ar fi căsătoriile între homosexuali.

La un miting final care a adunat miercuri mii de oameni în piaţa istorică a oraşului vechi din Praga, Pavel a încercat să se proiecteze ca un candidat care ar putea trece peste interesele politice.

"Când am servit în armată, am servit ţara şi pe toţi cei din ea, indiferent de preferinţele politice, şi doresc să servesc la fel ca preşedinte", a declarat el mulţimii. "Cu toţii ne dorim democraţie, libertate, toleranţă, decenţă, rezolvarea problemelor prin cooperare", a arătat el.

Citit 1095 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.