Respect pentru natură. Începe Luna plantării arborilor

Respect pentru natură. Începe Luna plantării arborilor
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Perioada 15 martie - 15 aprilie este declarată, prin Codul silvic, sărbătoare a naturii, reprezentând un prilej pentru silvicultori de a aduce în atenţie pădurea, de a promova dragostea și respectul pentru natură și, în același timp, de "a-și îndruma semenii în rezolvarea acestei ecuații a vieții, în care pădurea reprezintă o componentă esențială", afirmă Valentin Hahuie, directorul Direcției Silvice Galați.

Acest concept, denumit "Sărbătoarea sădirii pomului", apoi "Sărbătoarea arborelui", "Luna pădurii" și, în prezent, "Luna plantării arborilor" își are originea în ideea de a ocroti pădurea. A fost inițiat în Statele Unite, în 1872, de către ministrul Agriculturii din acea vreme, după ce distrugerea pădurilor luase proporții atât de mari încât era iminentă dispariția acestora. Conștientizarea publică a rolului și importanței pădurilor în viață noastră a prins contur și s-a amplificat și în țările europene, inclusiv în România, la începutul secolului trecut.

"Mereu actuală, pe fondul schimbărilor climatice pe care le resimțim, nevoia de apărare, conservare și extindere a suprafețelor ocupate cu păduri este crescută în special în zonele cu suprafețe reduse de fond forestier, printre care se regăsește și județul Galați", continuă directorul Direcției Silvice Galați.

Conform acestuia, pe agenda de lucru a silvicultorilor gălățeni, pentru prima jumătate a anului 2023, sunt stabilite, ca obiective concrete, împădurirea unor suprafețe din fondul forestier aflat în administrare pe 70 de hectare, efectuarea completărilor de puieți forestieri pe 157 hectare plantate în anii anteriori, refacerea a 6 hectare din suprafețe calamitate de secetă, asigurarea regenerării naturale pe 270 de hectare, efectuarea de semănături în pepinierele silvice pe o suprafață de 335 de ari și a butășirilor de plop și salcie în pepiniere pe o suprafață de 100 de ari, multe din aceste activități fiind în plină desfășurare.

În paralel, silvicultorii gălățeni desfășoară acțiuni de conștientizare a rolului și importanței pădurii, în special în rândul tineretului din grădinițe, școli şi licee, dar și de asigurare a asistenței de specialitate pentru lucrările de regenerare a suprafețelor de fond forestier sau vegetație forestieră ale altor deținători sau proprietari.

Citit 1065 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 09:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.