Hotelul „Sidex” tulbură liniștea locatarilor unui cartier central al oraşului

Hotelul „Sidex” tulbură liniștea locatarilor unui cartier central al oraşului
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Fostul hotel aparținând Sidexului, care ocupa câteva etaje dintr-un bloc din centrul orașului, a ajuns măr al discordiei între actualul proprietar și locatarii apartamentelor din restul imobilului.

Aceștia susțin că cel care deține acum apartamentele fostului hotel le-a stricat liniștea și pune în pericol rezistența imobilului. De cealaltă parte, însă, proprietarul apartamentelor din blocul respectiv spune că el își dorește doar să poată amenaja o intrare comună în bloc și aderarea noilor locatari la asociația de proprietari comună, precum și accesul acestora la părțile comune ale blocului.

Al patrulea proprietar

Blocul A2 de pe Strada Traian, cunoscut în oraș ca Hotel „Sidex" (oficial, "Traian" sau "Dunasi"), a avut de-a lungul timpului mai mulți proprietari. După ce a fost preluat mai întâi de AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, actualmente Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), a trecut apoi în proprietatea firmei Hologen, de la care actualul proprietar a preluat creanța, intrând astfel în posesia celor patru etaje de apartamente.

"Am preluat șapte apartamente, dispuse pe cele patru etaje, pe care le-am recompartimentat și am obținut 28 de apartamente. Am acte valabile și proiect pentru ceea ce am făcut", ne-a declarat telefonic actualul proprietar. După ce și-a rezolvat problema, proprietarul a vândut o parte din apartamente, iar restul le-a închiriat. Acesta susține că, deși nu are acces în scara comună a blocului și nici la lift, a participat cot la cot cu ceilalți proprietari la reparațiile și întreținerea părților comune ale blocului de șapte etaje, deși deține doar patru dintre ele.

Nemulțumirea locatarilor

Într-un memoriu sosit pe adresa redacției noastre se arată faptul că blocul A2, din strada Traian, a fost construit având două intrări. "În anul 1996, s-a recepționat și dat în folosință fostul Hotel «Sidex», care are acces din strada Traian pe o scară interioară, în proprietatea exclusivă a hotelului. Aceasta a avut adresa: str. Traian nr. 81, bl. A2, sc. 2, Sc. Tronson 2, camera 102. După cumpărarea hotelului de către actualul proprietar, clădirea se intabulează și se schimbă adresa și destinația hotelului prin acte notariale, având noua adresă: strada Traian, bl. A2, sc. 2. Astfel, imobilul individual, denumit inițial hotel din Tronsonul 2, care avea o adresă distinctă pentru a putea funcționa ca hotel independent de blocul A2, scara 2, capătă acum aceeași adresă. Acum s-a creat această situație bizară, pentru locatari existând două intrări cu aceeași denumire, luând în considerare că scara 2 a blocului A2 nu are căi comune de acces cu Tronsonul 2, din blocul A2", se arată în memoriul locatarilor, adresat Primăriei Municipiului Galați, serviciul Urbanistic.

De la acel moment, a început lupta între administratorul SC Reinvest Residence Sormar SRL și ceilalți locatari de la etajele 5, 6 şi 7 ale condominiului cu două intrări. Din declarațiile acestuia reiese faptul că nu a ajuns la nicio înțelegere cu vecinii săi, care mereu au fost reticenți la propunerile lui. "Le-am propus să fac o ieșire comună pe casa scării blocului A2, însă nu au fost de acord, pe motiv că ei locuiesc acolo de când blocul a fost dat în folosință și nu sunt de acord să avem acces comun pe casa scării. Le-am propus să ne alipim la asociația lor de proprietari și n-au acceptat. Menționez faptul că pe rolul instanțelor de judecată există două procese, câștigate de mine pe fond, prin care mi se recunoaște dreptul de acces pe scara comună a blocului și apartenența la aceeași asociație de proprietari. Cei care locuiesc în apartamentele fostului hotel și sunt proprietari au închiriat o firmă care se ocupă de curățenia pe scară, iar ei au branșamente individuale la celelalte utilități. Acum câteva zile, la subsolul blocului s-au efectuat lucrări de reparații și, deși mi-au adus la cunoștință că trebuie și eu să plătesc cota parte care îmi revine, nu mi-au permis accesul în subsol, să văd care este situația acolo", ne-a declarat administratorul Reinvest Residence Sormar.

Cu jalba în proțap la autoritățile locale

De-a lungul timpului, locatarii blocului A2 au depus numeroase memorii la majoritatea instituțiilor locale, începând cu Primăria și Poliția Locală, până la Inspectoratul de Stat în Construcții.

La rândul nostru, am solicitat opinii oficiale și am primit răspuns, până în acest moment, de la Poliția Locală Galați. Purtătorul de cuvânt al instituției ne-a spus că în evidențe există o petiție, înregistrată în decembrie 2020 de unul dintre locatari, care reclama faptul că la unul dintre apartamentele din fostul hotel se fac renovări fără autorizație. "O echipă din cadrul biroului pentru Disciplina în Construcții s-a deplasat la fața locului și a constatat că, la momentul respectiv, într-unul dintre apartamente se făceau lucrări de igienizare și de amenajări interioare, operațiuni care nu necesitau aviz", ne-a declarat Aurelia Bogatu Matei.

Vom reveni cu amănunte, imediat ce ne vor fi furnizate de celelalte instituții competente să rezolve astfel de probleme. Până atunci, însă, locatarii etajelor 5, 6 şi 7 din blocul A2 sunt hotărâți să depună noi petiții la Primărie și la Inspectoratul de Stat în Construcții, sperând că una dintre instituțiile menționate va face lumină în acest caz.

Citit 17464 ori Ultima modificare Luni, 20 Martie 2023 09:42

9 comentarii

 • postat de George ion
  Joi, 30 Martie 2023 06:38
  89.39.81.***
  Societatea Reivest a cumpărat hotelul Sidex în 2019. Hotelul are intrare separata și toate utilitățile sunt separate. Tot în 2019 au obținut un certificat de urbanism de transformare a hotelului în apartamente de locuit- cu mențiunea "fără modificări structurale". Din 7 apartamente vor sa facă 30 de apartamente - majoritatea garsoniere de15-30 de metri patrati! Deja au vandut 10 apartamente. Dar, atenție, nu toate au autorizație de construire - vedeți ap. 44 - care așteapta autorizația de construire!!!!! Deci s-a vândut un apartament înainte de a avea autorizație!!!! Tot timpul hotelul a avut ca adresa " bloc A2, tronson 2", dar administratorii au modificat adresa abuziv, acum hotelul găsindu-se la " bloc A2, scara a 2-a". (Scara a 2-a fiind tot timpul a locatarilor de la etajele 5-7!) Deci, acum, avem doua intrari cu aceeași adresa!!! Caragiale curat!!!! Stau și ma întreb cu indignare "Unde sunt Autoritățile care sa apere cetatenii?!!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de voi dar eu
  Vineri, 17 Martie 2023 14:57
  5.13.196.***
  0
  11
  Raportează
 • postat de voi dar eu
  Vineri, 17 Martie 2023 14:42
  5.13.196.***
  Pentru informarea si a da de ştire celor care vor sa inteleaga aceasta situatie prezint urmatorul link:" https://www.viata-libera.ro/justitie/1248-inselaciune-de-peste-10-miliarde-prin-acte-notariale" a se observa ca un anume Marius Postolache (unul din distinsii administratori ai aceste societati atat de greu incercata de acesti propietari rai sau cum mai prefera distinsii administratori sa ii numeasca pe cei care doar isi doresc sa traiasca in siguranta in acest imobil) de aici putandu se intelege ce fel de persoane sunt distinsii administratori
  0
  10
  Raportează
 • postat de gigel frone
  Vineri, 17 Martie 2023 12:19
  5.13.196.***
  iancu jianu dute nene ca furi curent
  nu ai niciun habar despre ce e vorba acolo
  dute si mai cauta articole sa comentezi la ele ca esti campion la asa ceva
  3
  13
  Raportează
 • postat de Marius
  Vineri, 17 Martie 2023 11:00
  5.2.208.***
  Insi borfasi dubiosi! Acestia trebuie eliminati! Eu nu locuiesc in imobil dar imi exprim opinia ca simplu cetatean....
  Cum sa faci din 7 apartamente de 4 ori mai mult, adica 28 de apartamente!???
  Pai la 28 de apartamente cu un numar mediu de 2 persoane/apartament rezulta 56 de persoane! Cu mult mai mult decat limita de incarcare pentru care a fost construit imobilul, in conditiile in care aceste persoane au acolo domiciliul permanent!
  Schimbarea de destinatie nu este legala si nu trebuia aprobata. Cred ca este vorba despre o inselatorie. Cum sa platesti un pret imens pentru o proprietate si sa ai parte de pereti din rigips, carton, etc !!???
  Cu cat mai multa galagie fac 56 de persoane care locuiesc permanent in apartamentele achizitionate!?
  Nimic nu este in regula!
  Ca de obicei, autoritatile statului care ar trebui sa intervina, stau si isi numara lefurile marite si sporurile de stat pe scaun....
  2
  32
  Raportează
 • postat de eu dar voi
  Vineri, 17 Martie 2023 09:52
  5.13.196.***
  Am acte valabile și proiect pentru ceea ce am făcut", ne-a declarat telefonic actualul proprietar.
  Acte e mult spus iar de proiect nici vorba .Viseaza dansul proiecte ,de aia se si judeca cu proprietarii etajelor 5-7 ,pentru ca propietarilor nu le a fost prezentat niciun proiect(acesta neexistand de fapt) dar dansul dorind sa modifice cum doreste structura de rezistenta a blocului pentru a si putem umple dansul si asociatii dansului buzunarele fara a ii interesa vreo secunda de siguranta vreunui locatar din acel bloc inclusiv locatarii carora le au fost vandute apartamente de dansii
  1
  26
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 17 Martie 2023 08:40
  5.13.195.***
  Autorizatii necesita NUMAI cand se modifica zidurile, fie ele de balans si mai ales cele de rezistenta, doar o firma din Bucuresti poate autoriza asa ceva! Odata ce omul are trasa apa rece individual, NU PLATESTE NICI O REPARATIE COMUNUNA LA TEVI, exceptie cele de scurgere generala!

  Accesul pe scara blocului trebuie sa i se permita nu cunosc structura acelui bloc, poate alege una din intrari mai linistita, daca inchirierile se fac sezonier sau regim hotelier. Accesul in subsol, nu i se poate ingradin, locatari tampiti... crd ca genul de pensionar comunist!
  19
  14
  Raportează
 • postat de propitar
  Vineri, 17 Martie 2023 00:41
  5.13.196.***
  "Deși mi-au adus la cunoștință că trebuie și eu să plătesc cota parte care îmi revine, nu mi-au permis accesul în subsol, să văd care este situația acolo", ne-a declarat administratorul Reinvest Residence Sormar."
  Vorbe in vant si vrajeli sau cum se mai zice .
  Relatez ,fiind propietar in acel bloc ,ca acum 2 zile a fost o avarie a unei tevi de la unul din branșamente individuale de la unul din apartamentele dansilor ,a venit un domn instalator care a prezentat problema si a solicitat accesul in subsol ,acces care i a fost acordat si asigurate conditiile ca dansul sa efectueze reparatia ,distinsul patronache vrand sa verifice probabil ce face domnul instalator (probabil se gandea ca domnul nu stia ce are de facut fara ghidajul acestui dinstins patronache obosit)sau ce se considera dansul ,a intrat in scara si nu a schitat vreun gest sau sa aduca in discutie ca doreste sa intre in subsol sa verifice lucrarile efectuate ,ceea ce i ar fi fost permis daca dansul ar fi zis ceva dar el doar a facut stanga imprejur nespunand nimic si dus a fost ,dar cum e mai usor sa zici ca nu ti sa permis accesul decat sa spui ca erai ca o statuie si nu vroiai sa cobori intrun subsol sa vezi ce este acolo sa nu te murdaresti
  Sa numai aduc in discutie faptul ca majoritatea problemelor in legatura cu avarii ce au avut loc au fost cauzate de folosirea necorespunzatoare a instalatiilor dansilor de canalizare si apa ,dansul nu specifica ca el pur si simplu nu doreste sa plateasca ca e prea smecher sa platesca lucruri de genul ,ca de ,nefiind lasat de demoleze dupa bunul plac fara autorizatii si proiect ,de ce sa plateasca el ceva ,pe principiul "daca nu ma lasi sa daram cum vor muschii mei de ce sa iti dau eu vreun leu la reparatii "
  Si sa detalieze patronache de ce propietarii nu doresc sa aiba de a face cu acesti insi dubiosi ,care veneau si ne amenintau cu executori judecatoresti care nu aveau mandat de la nicio instanta si multe alte amenintari si sicanari de borfasi de cartier de 2 lei
  5
  23
  Raportează
 • postat de bibicule
  Vineri, 17 Martie 2023 00:18
  5.13.196.***
  SC Reinvest Residence Sormar SRL ,fugiti de firma asta ca de altceva ,mai prefacuti ,mincinosi si asa zisi napastuiti nu o sa vedeti .
  Cereti o parere si acelor proprietari carora le au vandut ,sa vedeti acolo numai vorbe "de bine" si din partea lor ,de altfel oameni la locul lor care doar si au dorit o casa a lor ,dar au primit pentru banii lor doar amenajari de 2 lei pe bani multi de la distinsii administratori napastuiti si care nu sunt lasati sa demoleze cum vor dansii ,ca de ce mai e un bloc cazut la urmatorul cutremur ,bani sa iasa
  Si ar vinde si mamele daca ar insemna un profit pentru ei .
  Sa numai zicem ca tot pentru bani ar darama si propria casa peste ei .
  Cat despre ce zic caricaturile de administratori ca nu sunt lasati si asa mai departe,nimic mai neadevarat .
  Cunosc situatia acestor proprietari ,oameni normali de altfel care nu au cerut decat sa li se prezinte ce fac acesti distinsi insi si au primit amenintari injurii si tot tacamul de la acesti administratori asa zisi ,nu un proiect sa se arate ce se doreste a face .
  0
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.