Înşelăciune de peste 10 miliarde, prin acte notariale

Înşelăciune de peste 10 miliarde, prin acte notariale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O ţeapă de 450.000 de lei şi 155.000 de euro a ajuns la judecata Tribunalului sub titlu de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pentru toate acestea, responsabilă este găsită o femeie, care nu are cu ce achita prejudiciul şi care a fost în plină activitate la toate faptele, lucru pe care îl şi recunoaşte de altfel. Interesant este că printre cei înşelaţi se numără fostul ei soţ şi unchiul acestuia.

În rest, sunt infracţiuni comise în acelaşi stil, cu oameni care au pătimit multe şi încă mai au de tras de pe urma unor „afaceri” desfăşurate în perioada 2005 – 2007. Dosarul acestei înşelăciuni a ajuns în instanţă abia în ianuarie 2011 şi a avut un parcurs extrem de greoi.

Neştiutor de carte, a mers pe încredere

Iniţial, cazul l-am găsit în Tribunal şi ne-a impresionat prin faptul că un bătrân a venit şi i-a spus plângând judecătoarei că, la vârsta lui, a rămas fără nimic, după ce soţia nepotului său l-a ademenit, făcându-l să-şi piardă casa.

Gheorghe Vasluianu, neştiutor de carte, a semnat ceva, despre care i s-a spus că este un împrumut pentru Elena Buta (fostă Petrea, n.a.). Omul a crezut că aşa îşi ajută familia.

A mers într-un imobil unde se aflau Florin Zugravu, care i-a fost prezentat de Elena ca fiind consilier judeţean, şi Constantin Mocanu, despre care i s-a spus că este reprezentant al unei bănci. A semnat actele prin care-şi vindea apartamentul şi prin care se obliga să-l elibereze pe 10 ianuarie 2008, acte pe care, spune omul, nimeni nu i le-a citit. Totul s-a perfectat în biroul notarial Maricica Constantinescu.

Vasluianu are acum o acţiune civilă prin care încearcă să obţină nulitatea acelui contract, acţiunea fiind însă suspendată până se va soluţiona penalul.

Şi-a ţepuit propriul soţ

Aceeaşi Elena Buta şi-a păcălit fostul soţ, pe Viorel Petrea, cu care are şi un copil. Când s-au căsătorit, în 2006, el avea un apartament al lui şi împreună aveau deja un copil. Locuinţa a ajuns să fie vânată de nevastă.

Presată de achitarea unor credite mai vechi, arată procurorii, femeia a trecut la un atac prin învăluire. În octombrie 2005, Elena şi-a convins bărbatul să meargă, pe rând, la doi notari, Costică Hogaş şi Cornel Marina, să dea o declaraţie de recunoaştere a paternităţii copilului.

Prima dată au mers la Hogaş, de unde Elena a ieşit „nemulţumită”, pentru că actul nu ar fi fost în regulă. Aşa au mers la cel de-al doilea. În acest mod, ea s-a ales cu două procuri extrem de importante, care au făcut, ulterior, ca Petrea să rămână fără casă.

În baza actelor, a pus garanţie apartamentul soţului pentru un împrumut de 70.000 de lei, luat de la Lucian Leonte. Pentru că nu i s-a achitat suma, Leonte l-a executat silit pe stăpânul casei, scoţându-i apartamentul la licitaţie.

„Învinuita a declarat în detaliu că notarii publici i-au citit lui Petrea o declaraţie de recunoaştere a paternităţii, dar l-au pus să semneze de fapt procurile”, se arată în rechizitoriu.

Casă-gaj, cumpărată de consilierul unui notar

O altă păcălită în acest dosar este Tincuţa Stoian, la care Elena a stat în chirie. La finele lui 2005, ea a fost convinsă să fie girant, cu apartamentul său, pentru un împrumut al lui Viorel Petrea. Actele au fost perfectate în biroul notarial Sonia Tănase.

În 2007, avea să afle că ea trebuie să restituie împrumutul lor, de 51.200 de lei, unui anume Marius Postolache. Apartamentul ei a fost scos la vânzare şi a fost cumpărat cu 120.000 de lei de către Laurenţiu Frânculescu, consilierul juridic al Biroului notarial Claudiu Marina.

Familia Giuşcă, Petrică şi Aurora, s-a numărat printre cei mai „fericiţi”, ei fiind ţepuiţi de mai multe ori. Prima dată în mai 2006, apoi în octombrie 2006 şi încă o dată în martie 2007.

În naivitatea lor, au crezut că sunt giranţi, numai că, la ultimul contract, au ajuns să fie cei care împrumută şi garantează cu locuinţa pentru creditele luate. Actele au fost perfectate la sediul notarului public Maricica Constantinescu.

A vrut bani mulţi şi…

Cert este că, la acest moment, procesul este în plină desfăşurare. Deşi în acest rechizitoriu apar foarte multe nume, singura inculpată este Elena Buta, care şi-a recunoscut faptele, afirmând că şi-a dorit bani mulţi ca să-i facă soţului o surpriză.

Ea le-a declarat procurorilor că toate sumele de bani ar fi ajuns în posesia lui: Florin Zugravu, Constantin Mocanu, Lucian Leonte şi Marius Postolache.

Aceştia, dar şi Antigona Petrican, Laurenţiu Frânculescu şi un anume Corneliu Panaite apar în rechizitoriu ca persoane pentru care s-a format un alt dosar, trimis la Poliţie, la Serviciul de Investigare a Fraudelor, ca să se cerceteze dacă „banii, bunurile şi valorile din prezenta cauză au făcut obiectul unei eventuale infracţiuni de spălare de bani”.

Plângeri penale cu circuit închis

Parcursul acestui dosar a fost unul greoi şi vă spunem şi de ce. Familiile Giuşcă, Vasluianu, dar şi Stoian au depus fiecare câte o plângere penală  la Parchetul de pe lângă Judecătorie: în noiembrie 2007, iunie 2008 şi, respectiv, iulie 2008. Dosarele au fost conexate în august 2008 şi trimise la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Galaţi.

În paralel, Viorel Petrea a făcut la Parchetul Curţii de Apel şi o plângere penală împotriva a doi dintre notarii amintiţi mai sus, Claudiu Marina şi Costică Hogaş, dar şi împotriva lui Leonte, Zugravu şi Panaite, plângere care a ajuns tot la DIICOT în septembrie 2008 şi s-a conexat cu dosarul mai vechi.

Notarii, scoşi din ecuaţia penală

În acest caz, procurorii gălăţeni ai DIICOT au dispus începerea urmăririi penale „in rem” (există o faptă penală, dar nu se cunoaşte cine a săvârşit-o, n.a.) şi au declinat-o către Parchetul Curţii. Aici, la 30 iunie 2009, se dă o soluţie faţă de cei care au atras competenţa sa, notarii: Costică Hogaş, Horaţiu Hogaş, Cornel Marina şi Maricica Constantinescu. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, procurorul Marcel Codiţă, ne-a spus că soluţia a fost de neîncepere a urmăririi penale.

S-a mai dispus şi disjungerea cauzei în ceea ce-i priveşte pe Buta, Postolache, Leonte, Mocanu, Zugravu, Panaite, Petrican şi Frânculescu la Parchetul Tribunalului. Aici a fost găsită vinovată doar Buta şi trimisă în judecată în ianuarie 2011, restul oamenilor fiind trimişi la Poliţie pentru cercetări.

Am publicat toate numele care apar în această anchetă finalizată în 2011 deoarece actele acestor oameni au fost întocmite în nişte birouri notariale în care intri cu încredere. Cum au ajuns aceşti indivizi să se folosească de numele unor notari este o întrebare la care sperăm să primim răspuns cât mai curând de la cei care desfăşoară ancheta.

Citit 9576 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.