Dosar reluat de la zero, după zece ani de judecată

Dosar reluat de la zero, după zece ani de judecată
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ajuns pe masa judecătorilor în luna august 2013, un dosar cu zeci de inculpați și cu prejudicii de peste 60 de milioane de lei bate pasul pe loc. Este vorba despre dosarul în care omul de afaceri vrâncean Mircea Liviu Jîtea a fost acuzat de constituire de grup infracțional, spălare de bani și contrabandă cu alcool, după ce, susțin procurorii DIICOT, a produs ilegal peste 1,4 milioane de litri de alcool.

Cu o anchetă începută în 2012, cu zeci de percheziții organizate în martie 2013, cu multe mandate de arestare și cu bunuri puse sub sechestru, dosarul de contrabandă cu alcool a primit o primă sentință în iunie 2019. Nemulțumiți de decizia instanței, inculpații au făcut apel, moment propice ca lucrurile să se complice pentru cei care au de recuperat prejudiciile.

Condamnări întinse pe zeci de pagini

Tribunalul Galați a decis, în iunie 2019, să îi condamne pe toți cei implicați în dosar. Mircea Liviu Jîtea a primit cea mai mare pedeapsă, respectiv, 13 ani de închisoare și interzicerea mai multor drepturi pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei. Condamnările, detaliate într-o sentință ce depășește 60 de pagini, primite în dosar sunt multe și nu mai au nicio relevanță. Și asta pentru că nu vor fi puse în aplicare așa cum au fost ele stabilite de magistrații Tribunalului Galați, fiind atacate, după cum am menționat, cu apel. Fără relevanță a rămas și faptul că judecătorii au decis ca "Jîtea Mircea Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florenţa Mona, Bica Neculai, Tucan Mihai Viorel, Neagu Ciprian, Robu Nicuţa, Cristea Stoica, Bortoş Alexandru, Datcu Lucian, Panciu Dănuţ, Guţan Marian, Irimia Marian Cătălin, Creiţă Costică, Grăjdeanu Ionuţ Marianov şi SC Trust LF Trade SRL Focşani, prin administrator judiciar Bordea Ştefan, toţi în solidar, să plătească părţii civile Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili suma de 58.425.387 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, cu dobânda legală aferentă sumei calculate de la data săvârşirii infracţiunilor - martie 2013 şi până la achitarea integrală a debitului".

Mai mult, instanța a dispus și "obligarea inculpaţilor Jîtea Mircea Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florenţa Mona, Tucan Mihai Viorel şi SC Trust LF Trade SRL Focşani, prin administrator judiciar Bordea Ştefan, toţi în solidar, să plătească părţii civile Distrigaz Sud Reţele - Direcţia Regională Est Distribuţie Galaţi suma de 2.777.554,74 lei, cu titlu de despăgubiri civile, cu dobânda legală aferentă sumei calculate de la data săvârşirii infracţiunilor - martie 2013 şi până la achitarea integrală a debitului".

Pedepse anulate, rejudecare și declinare de competență

În iulie 2019, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Galați. La o lună de la înregistrare, dosarul a primit decizia completului de judecători. Pe repede înainte, judecătorii au decis să admită apelurile depuse de inculpați, au desființat "în totalitate sentinţa penală apelată" şi au dispus "trimiterea cauzei spre rejudecare judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Galaţi".

Conform deciziei publicate pe portalul Curții de Apel Galați, dosarul urma să fie luat de la zero, fiind înregistrat, din nou, la Tribunalul Galați în luna august 2020. Cum trebuia trecut prin toate filtrele, s-au mai pierdut câteva luni până la o primă decizie. Aceasta urma să apară în decembrie 2020. Nu era o nouă decizie de condamnare, cum s-ar fi așteptat toată lumea, ci una de declinare de competență. Mai exact, magistrații gălățeni au considerat că ar trebui să lase soluționarea cauzei în grija colegilor lor de la Tribunalul Vrancea.

Decizie șocantă în Vrancea

Înregistrat în februarie 2021, dosarul Jîtea, cum a fost de altfel intitulat în 2013 de presă, a stat pe tușă aproape un an de zile. Mai exact din 16 februarie 2021 și până pe 25 ianuarie 2022, dată la care judecătorii de la Tribunalul Vrancea au luat o decizie. Una care poate fi chiar șocantă într-o cauză care adunase deja nouă ani de judecată: restituirea cauzei la procurorii DIICOT Galați. Pe scurt… totul a revenit la zero, iar procurorii ar fi trebuit să refacă ancheta la aproape zece ani de la demararea ei. Nemulțumiți, procurorii DIICOT au atacat această decizie, iar dosarul a revenit la Curtea de Apel Galați. De aici, dosarul Jîtea a fost retrimis, în aprilie 2022, la Tribunalul Vrancea, judecătorii gălățeni stabilind că instanța a fost legal sesizată și că se poate începe judecarea pe fond.

Și uite-așa s-au împlinit zece ani de la sesizarea instanței, iar dosarul în care statul a fost prejudiciat cu aproape 60 de milioane de lei este tot la început.

În tot acest timp, judecătorii au rămas constanți doar cu privire la menținerea sechestrului asigurator pentru bunurile deținute de inculpați (bijuterii de aur, ceasuri de lux, case și terenuri), excepție făcând autoturismele de lux care au stat până de curând în curtea poliției din Galați și care nu se mai regăsesc în decizia luată de magistrații vrânceni la începutul lunii martie a.c.

Până vom vedea o sentință finală în acest dosar va mai curge multă apă pe Dunăre, timp în care inculpații își văd liniștiți de viață, așteptând, cel mai probabil, prescrierea faptelor.

 

Citit 6996 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2023 04:47

4 comentarii

  • postat de Statul Român în incapacitate
    Vineri, 17 Martie 2023 12:03
    109.166.135.***
    Nimic nu-i întâmplător, totul este aranjat frumos, ca la tenis. Judecătorii și procurorii la îndrumarea avocaților sunt mână în mână, înțeleși, cu cât dosarul este de milioane fraudă, cu atât se aranjează dosarul să- fie scăpat infractorul, obligatoriu, cu furt de milioane de euro, că altfel, nu pre
    0
    0
  • postat de Diana
    Vineri, 17 Martie 2023 08:51
    95.76.59.***
    Cu legislativul plin de penali care-si legifereaza protectia si institutia prescrierii, ce sa mai asteptam. La persoane fizice datoriile financiare catre stat nu se prescriu. De ce la infractiuni se prescrie raspunderea penala. Pentru ca penalii sunt protejati de lege si justitie.
    0
    0
  • postat de qatro
    Vineri, 17 Martie 2023 08:02
    82.76.59.***
    Inamovabilitate, salarii uriase,pensii de asemeni sfidatoare, asta este justitia noastra, dosare plimbate cu anii pana la prescriptie, i rest, NU DAU SOCOTEALA NIMANUI, FAC CE VOR….si ne mai miram de ce o treime din P.I.B. pleaca in buzunarele hotilor?????
    0
    0
  • postat de EU
    Vineri, 17 Martie 2023 06:41
    213.233.88.***
    Si uite pentru asta vor sa iasa la pensie la 40 de ani si cu pensii speciale. Cate dosare nu sau mai judecat pentru ca sa prescris fapta. Dar oamenii au fost prostiti sa iasa in strada pentru Rosia Montana , pentru legile justitiei dar pentru O VIATA DECENTA -nu-
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.