Omagiu la 105 ani de la făurirea României Mari

Omagiu la 105 ani de la făurirea României Mari
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cântec, poezie, costume tradiționale și multă emoție! Casa Artelor din Galați a fost, luni, 27 martie, gazda unui eveniment omagial, dedicat împlinirii a 105 ani de la semnarea actului unirii Basarabiei cu România. Sărbătoarea a fost pusă la cale de președinta Asociației Obștești "Luceafărul Răutului" din orașul Florești, Republica Moldova, profesoara Liliana Leontiev. Intitulată "Basarabia, sfântă icoană în inimi de români purtată", manifestarea a adus împreună aproximativ 100 de copii, care au cântat și recitat poezii dedicate Basarabiei. Despre însemnătatea zilei de 27 martie a vorbit conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiță, care a subliniat importanța unirii Basarabiei cu România, acum 105 ani, unire despre care prof. Negoiță susține că dăinuie și astăzi.

La eveniment au participat elevi de la Școala Gimnazială româno-britanică din Galați, corul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Şendreni, elevii de la Colegiul Național "Al. I. Cuza", Liceul Teoretic "Marin Coman", Colegiul Național "Costache Negri", Liceul Tehnologic "Carol I". În mijlocul celor prezenți la eveniment s-au aflat directorul Direcției Județene de Cultură Galați, Cătălin Negoiță, directorul Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard", Teodor Niță, precum și Constantin Asofronie, reprezentantul Asociației Naționale "Cultul Eroilor - Regina Maria" - Filiala Județeană Galați "Gen. Alexandru Cernat". În calitate de partener media, "Viața liberă" a susținut atât importanța istorică a zilei, cât și necesitatea de a transmite, în sufletele tinerilor, iubirea de țară și de trecutul ei istoric. "Invitații speciali ai evenimentului, Cătălin Negoiță și Constantin Asofronie, au prezentat faptele istorice și motivele care au stat la baza deciziei de unire cu România, au accentuat dreptul popoarelor de a-și făuri singure destinul și au elogiat meritele membrilor Sfatului Țării, care, cu demnitate și curaj, și-au asumat toate argumentele și îndeplinirea unui deziderat firesc", ne-a declarat organizatoarea activităţii, Liliana Leontiev. Aceasta a mai spus că ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. "Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile, obiceiurile și tradițiile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire", a mai spus organizatoarea.

Într-un glas, mari și mici, elevi, profesori și participanți, au intonat Imnul de Stat al României și au adus un omagiu eroilor care au făurit România Mare, acum 105 ani. Unirea Basarabiei cu România reprezintă primul fapt de mare semnificaţie istorică şi identitară a românilor basarabeni, primul semnal al evenimentelor care au făurit România Mare.

Citit 1201 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2023 10:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.