Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, distins cu „Ordre des Palmes Académiques” în grad de Ofiţer (FOTO)
Foto: UDJG

Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, distins cu „Ordre des Palmes Académiques” în grad de Ofiţer (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Un moment de mare însemnătate academică și de mare emoție a avut loc luni, 3 aprilie 2023, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

După cum "Viaţa liberă" deja a anunţat, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul instituţiei de învăţământ superior care sărbătoreşte 75 de ani de excelenţă academică la Galaţi, a primit, din partea ambasadoarei Franţei, una dintre cele mai înalte distincţii civile oferite de statul francez, ”Ordre des Palmes Académiques”, în grad de Ofiţer. 

Ceremonia a avut loc în Sala Senatului de la sediul central al Universităţii, în prezenţa a numeroşi invitaţi din partea administraţiei centrale şi locale şi, evident, a foarte multor reprezentanţi ai corpului profesoral al UDJG, precum şi a delegaţiei care a însoţit-o la Galaţi pe Excelenţa Sa, doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România.  

Gazdă, dar şi motiv central al prezenţei asistenţei, rectorul s-a declarat mişcat de faptul că atât de multă lume a venit să-i fie aproape atât dumnealui, cât şi Universităţii, într-un moment special, pe care a mărturisit că i-a fost foarte greu să-l organizeze, fiind ceva personal. Invitând-o pe ES Laurence Auer să ia cuvântul în limba franceză, pe care, de altfel, şi dumnealui a folosit-o aproape exclusiv, prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu s-a declarat sigur că toți cei de faţă înţeleg bine limba lui Voltaire şi ne-a invitat să ascultăm imnul naţional al României şi pe cel al Franţei.  

După un elogiu extrem de bine documentat şi de amănunţit, în care am aflat mai multe despre activitatea academică a rectorului UDJG, precum şi despre legăturile dumnealui profesionale cu Franţa, a venit momentul, extrem de emoţionant, al decernării Ordinului, care şi-a găsit locul în mod firesc alături de însemnele UDJG, pe reverul hainei rectorului, după cum a remarcat şi doamna ambasadoare. Ceremonia s-a încheiat în aplauzele celor prezenţi, prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu fiind mult mai emoţionat decât l-am văzut vreodată chiar şi în ultimii ani, destul de dificili, în care efectele pandemiei şi primirea refugiaţilor ucraineni nu i-au făcut deloc viaţa uşoară. 

Aşa cum au declarat la finalul ceremoniei atât rectorul UDJG, cât şi ES Laurence Auer, se doresc extinderea şi consolidarea colaborării Universităţii de stat din Galaţi cu instituţiile de învăţământ superior din Franţa, iar sprijinul statului francez în acest sens este atât dorit, cât şi apreciat. 

”Ordre des Palmes Académiques” este cea mai veche distincție civilă acordată de statul francez, instituită cu acest nume de Napoleon I în 1808 inițial doar pentru profesori, extinsă apoi în 1866 și la persoane din afara profesiei pedagogice, dar care au adus servicii importante educației.  

Regretatul prof. univ. dr. ing. Emil Ceangă, întemeietorul Școlii de Automatică din Universitatea "Dunărea de Jos", a primit „Ordre des Palmes académiques”, în grad de Cavaler, în 2004. Tot în 2004 primea Ordinul, dar în grad de Ofiţer, regretatul traducător, profesor şi scriitor Constantin Frosin.  

Citit 2252 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 09:07

3 comentarii

  • postat de Hop și eu cu asemănarea
    Marți, 04 Aprilie 2023 09:33
    109.166.135.***
    La prima vedere și cu mai puțin păr, domnul rector seamănă perfect, zic eu, cu Cancelarul Olaf Scholz al Germaniei Federale.
    0
    0
  • postat de Madalina
    Marți, 04 Aprilie 2023 07:12
    86.120.136.***
    Multi ofiteri, putine rezultate!
    0
    0
  • postat de dd
    Luni, 03 Aprilie 2023 23:35
    89.136.7.***
    Vedeti ca ceapa e 7 lei asa ca pe noi nu ne intereseaza ce medalii si insigne isi pun astia in piept ! Pe vremuri aveam un sac de ceapa in casa..acum m-am dus la supermarket si am cumparat 4 cepe dar avem in tara cei mai destepti si inteligenti oameni. Intelegeti?!
    Am vrut sa citesc azi o carte no
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.