Construcţia unor case de maximum 150 de metri pătraţi, permisă fără autorizație

Construcţia unor case de maximum 150 de metri pătraţi, permisă fără autorizație
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Guvernul României a aprobat, la sfârșitul lunii martie, proiectul de lege al noului Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care unifică legile importante din domeniul construcției și reduce birocrația.

Va exista un ghișeu unic național al construcțiilor, autorizația de construire se va emite în cel mult 65 de zile și va fi eliminată obligativitatea obținerii autorizației de la primării pentru construcția caselor mici de la țară și pentru unele construcții din mediul urban.

Potrivit noilor reglementări, pentru construcția de garaje, închideri de balcoane, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară nu va mai fi necesară autorizația de construire, ci doar o notificare expediată la primăria de domiciliu. De asemenea, numai în mediul rural, pentru construcția unei case de maximum 150 de metri pătrați, fără etaj, nu va mai fi necesară autorizația de construire.

"Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, act normativ care permite emiterea de autorizații de construcție mult mai repede și cu mai puțină birocrație. Termenul de emitere, care, astăzi, în practică, poate ajunge și la un an, va fi redus la 65 de zile”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

„Este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor. Este o lege extrem de așteptată de domeniile de specialitate, și nu numai, care codifică 17 acte normative diferite în vigoare”, a spus ministrul.

Conform lui Cseke Attila, prin acest Cod, termenele de avizare a documentațiilor de urbanism și de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai „plimbe” documentațiile de la o instituție la alta. Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate și se creează o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții.

Prin noul Cod, se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare - public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

Conform noului Cod al Urbanismului și Amenajării Teritoriului, avizele necesare pentru emiterea unei autorizații de construire se emit centralizat și se pot obține în cadrul unei comisii unice de avizare. Autorizația de construire va fi emisă în termen de 65 de zile.

Aprobarea de către Guvern este doar unul dintre pașii pentru aplicarea noului Cod al Urbanismului. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie aprobat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Citit 5676 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2023 09:29

6 comentarii

  • postat de Ionut
    Vineri, 07 Aprilie 2023 21:36
    86.124.203.***
    Informatia nu a fost transmisa integral. art. 304, alin. (2). Lucrările de construire care pot fi executate în baza notificării transmisă autorităților administrației publice locale competente să emită autorizații de construire clădiri, cu respectarea reglementărilor urbanistice în vigoare, sunt urm
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Joi, 06 Aprilie 2023 11:30
    89.137.225.***
    auileoooo!!!!! .......vezi acuma constructii de balcoane tip inca un apartament ce vor rasari pe la parterul blocurilor chiar si etajul unu. Pai desigur ca nu vor fi pe spatiul public......cum adica?!... pai 80% din cei care care locuiesc la parter au "gradina lor",nu?! pentru ca cei mai multi cand
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 06 Aprilie 2023 10:39
    5.13.195.***
    @marr asa este! Nu necesita autorizatie, schimbarea sau montarea unei tamplarii cu sa fara usa deja existente! Poate la inchiderea unor terase... acolo DA!
    Garaje? Pai noi ne chinuim sa darmam pe cele actuale, poate in alta parte, dar la oras NU... garajele! Cei cu PCR... au garanaje nici gura nu l
    0
    0
  • postat de marr
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 23:30
    86.124.202.***
    Oare e cineva in Galati care a facut CERERE sa-si inchida balconu' - puna Termopane ??
    Acesti Caraghiosi Penibili !
    Ne-au dat ei un Drept , O Libertate ...ca fara ei oare cum ne descurcam noi ?!
    0
    0
  • postat de George
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 19:50
    89.39.81.***
    Si "fonctionarii" din primarii care te tineau cate sase luni pana obtineai AC, cu ce or sa se ocupe, ca doar nu vor fi dati afara???
    0
    0
  • postat de 1qlee
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 18:07
    5.13.154.***
    Specificați sa se înțeleagă:
    Potrivit noilor reglementări, pentru construcția de garaje bla bla bla (PE DOMENIU PRIVAT), sa nu se înțeleagă ca mâine îmi pun garajul fata blocului pentru ca am trimis notificare la primărie...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.