Cozonac cumpărat sau de casă? Ultimele pregătiri pentru Paşte

Cozonac cumpărat sau de casă? Ultimele pregătiri pentru Paşte
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar gălățenii au ieșit deja la cumpărături pentru a se asigura că vor avea o masă îmbelșugată de Paște. Ca întotdeauna, tradiționalul cozonac nu trebuie să lipsească din casele oamenilor.

Scumpirile la alimentele de bază nu mai sunt o surpriză pentru nimeni, astfel că, anul acesta, cozonacul este mai degrabă un produs de lux. În timp ce unii îl prepară cu migală după rețetele bunicii, alții caută opțiuni convenabile și gustoase pentru a economisi timp și pentru a-și completa masa de sărbătoare.

Astfel, la cofetăria Vera găsim două variante de cozonac, ambele la prețul de 80 de lei kilogramul: cu nucă și cacao și cu de toate (nucă, merișoare, fructe confiate, stafide). Prețul este același și pentru cozonacul de casă oferit de cofetăria Natur. Tot aici găsim cozonacul Premium la 120 de lei, dar și Babka la 65 de lei (cântărind 700 de grame). O alternativă mai ieftină o reprezintă cozonacii de la cofetăria Dana, care se vând la 45, respectiv, 65 de lei bucata.

Cu toate acestea, mulți dintre gălățeni încă preferă să respecte tradiția de a pregăti cozonacul în casă. Unul dintre motivele principale este gustul autentic și mai intens. Am vizitat hypermarketul Carrefour din cadrul centrului comercial Shopping City pentru a vă aduce la cunoștință cele mai recente prețuri la alimentele de bază necesare pentru prepararea cozonacului. Pentru un kilogram de făină superioară de grâu pentru cozonac, gălățenii vor scoate din buzunar 6,15 lei, iar aceeași cantitate de zahăr costă 5,79 lei. Un plic de drojdie uscată la 7 grame costă 1,49 lei, iar cel mai ieftin litru de ulei se găsește acum la 7,99 lei. Pudra de cacao există la raft la prețul de 2,49 lei, iar o cantitate de 200 de grame de stafide brune nu depășește 7,39 lei. Pentru 250 de grame de miez de nucă oamenii vor plăti 14,90 lei. O cantitate de 500 de grame de rahat asortat ajunge la 5,99 lei, iar cel mai ieftin litru de lapte este 4,99 lei. Un cofraj cu 6 ouă costă 8,99 lei. Prețul untului cu 65% grăsime pornește de la 11,65 lei, iar o sticluță cu esență de vanilie, rom sau lămâie, în funcție de preferințe, costă 1,65 lei. În total, aceste ingrediente necesare pentru a pregăti cozonacul în casă ajung să coste 79,47 de lei.

Citit 1541 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2023 18:10

1 comentariu

  • postat de Iulian
    Marți, 11 Aprilie 2023 18:53
    5.13.154.***
    Unele sortimente de cozonac din comert nici macar nu contin oua, doar prafuri de gust,coloranti si o poza frumoasa pe ambalaj care sa te faca sa il cumperi. Mancam otrava.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.