Cum vă puteţi proteja de căpuşe prietenul necuvântător
Foto: Casey Calhoun/ Unsplash

Cum vă puteţi proteja de căpuşe prietenul necuvântător
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun-regăsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiți mai bine prietenul necuvântător. Pentru că vegetaţia crescută pe spaţiile verzi din oraş este tot mai deasă şi mai înaltă, pericolul căpuşelor este cât se poate de real. Este adevărat, doar unele căpușe sunt purtătoare de germeni patogeni și nu orice mușcătură poate aduce automat infectarea patrupedului. Totuşi, este important să cunoaşteţi pericolul reprezentat de căpușe, atât pentru oameni, cât și pentru animale, şi cum poate fi acesta evitat.

În zonele cu verdeață, iarbă înaltă sau în locurile umbroase, în sezonul cald, căpuşele pot reprezenta un pericol. Insectele se prind foarte ușor de tegumentele animalelor, de blana lor sau de pielea oamenilor şi se hrănesc cu sângele gazdei. De aici și riscul de a transmite bacterii către om sau animal. Cele mai importante boli transmise de căpușe sunt babesioza, borelioza (Boala Lyme), ehrlichioza și anaplasmoza.

Evident, cel mai sigur şi eficient mod de a ne proteja animalele de căpuşe o reprezintă deparazitarea. Farmaciile și cabinetele veterinare oferă o gamă variată de zgărzi antiparazitare, pipete, inclusiv tablete masticabile, care ne pot feri familia de probleme. Însă este important să ţineți o evidență clară a deparazitărilor externe și să nu amânați repetarea acestora la termenul stabilit.

Pentru noi, oamenii, există spray-uri speciale împotriva insectelor, care trebuie aplicate cu strictețe pe zonele de piele care nu sunt acoperite. Evitați pulverizarea pe zona palmelor, întrucât produsele conțin insecticid și pot provoca intoxicații în caz de ingerare.

Faptul că animalul este protejat de un produs antiparazitar nu înseamnă că după fiecare plimbare prin zone cu vegetaţie abundentă nu trebuie să verificaţi atent blana animalului dumneavoastră. În cazul în care aţi descoperit o căpuşă şi aţi îndepărtat-o, trebuie să observați timp de cel puțin două săptămâni și să monitorizați orice schimbare de comportament a patrupedului. Și asta pentru că simptomele bolilor transmise de căpușe variază.

Câinele poate fi apatic, letargic sau febril, poate vomita. Dacă nu mai are mucoasele rozii, iar ganglionii limfatici sunt măriți, fiți responsabili și mergeți de urgență cu acesta la un cabinet veterinar. Nu este o afecțiune care trece de la sine, parazitul produce scăderea numărului de eritrocite și trombocite, iar deznodământul poate fi fatal, dacă nu se intervine cu tratament specific, prescris de medicul veterinar, nu ales de pe internet.

Citit 953 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.