Angajații gălățeni ai Finanțelor nu ies la proteste

Angajații gălățeni ai Finanțelor nu ies la proteste
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sindicatul Național Finanțe Publice (SindFisc) anunță, începând din 4 mai, o serie de acțiuni de protest la nivel național.

Pe durata a două săptămâni, vor fi pichetate, pe rând, sedii ale Ministerului de Finanțe și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din București și mai multe județe. Sindicaliștii gălățeni din Finanțe nu vor participa la aceste acțiuni de protest.

Deși motivele care îi scot pe "finanțiști" în stradă sunt valabile, în general, pentru toate structurile din țară, sindicaliștii din Galați nu se alătură protestelor anunțate, dintr-un motiv foarte simplu: ei sunt afiliați majoritar la Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex", în timp ce protestele sunt organizate de o altă structură sindicală, SindFisc, cu sediul în București. Mai sunt sindicaliști din Galați care s-au "mutat" la un alt sindicat, "Solidaritatea", cu sediul în Cluj.

Cum spuneam, majoritatea sindicaliștilor din Finanțe din județ sunt afiliați la "Sed Lex" - circa 300 în Galați și Tecuci, din care vreo 200 sunt numai în Galați. "Noi nu ieșim la protest", ne-a confirmat Anca Tudorache, liderul sindicatului "Sed Lex" Galați. "Nu ne pliem pe toate revendicările pe care le-au anunțat cei de la SindFisc. La nivel de regiune, problema de pe partea de calculatoare s-a rezolvat de câțiva ani, iar pe partea de soft s-a mai făcut câte ceva. La București, într-adevăr, au rămas cu vechile calculatoare și cu serverele vechi", a continuat Anca Tudorache.

Oricât am încercat, nu am reușit să aflăm dacă există vreun membru SindFisc în Galați.

Conform calendarului anunțat de organizatori pentru proteste, în perioada 4-18 mai, vor fi pichetate sedii ale Ministerului de Finanțe, ANAF, Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcțiilor Regionale Antifraudă din București, Alexandria, Ploiești, Sibiu, Deva, Timișoara, Craiova, Constanța și Brașov. Singurul protest de pe teritoriul celor șase județe din cadrul DGRFP Galați îl reprezintă pichetarea sediului Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, care va avea loc marți, 16 mai, de la ora 17,00.

Nemulțumirile sindicaliștilor au în vedere mai multe deficiențe, printre care finanțarea defectuoasă a activității profesionale, sănătății și securității la locul de muncă, discrepanțele salariale, condițiile de lucru inadecvate, pe alocuri sub standardele de decență, impunerea de obiective instituționale unui personal subdimensionat, o pregătire profesională continuă deficitară, dar și sisteme informatice și structuri IT greoaie și uzate moral.

Conform unui comunicat al SindFisc, o finanțare corectă a activității, care să ducă la o colectare spre 37% din PIB, înseamnă digitalizare, sisteme de management moderne, respect, susținere și formare profesională continuă, îmbunătățirea comunicării cu contribuabilii, dar și salarizare adecvată în concordanță cu complexitatea muncii și cu riscurile suplimentare asumate.

Citit 1967 ori Ultima modificare Luni, 08 Mai 2023 16:53

1 comentariu

  • postat de Trandafirul Galben
    Joi, 04 Mai 2023 13:35
    185.53.196.***
    Apreciez decizia de a NU ieși la protest.
    Undeva,cineva are o doză de bun simț.
    Pentru ceilalți din țară,aș propune ca mărirea de salariu pe care o solicită,să vină la pachet cu mărirea considerabilă a pedepselor pentru:
    -ȘPAGĂ
    -TRAFIC DE INFLUENȚĂ
    -SCURGERE DE INFORMAȚII
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.