Biblioteca, oază de normalitate pentru copiii ucraineni

Biblioteca, oază de normalitate pentru copiii ucraineni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

A trecut mai bine de un an de când războiul de peste graniță i-a făcut pe ucraineni să își părăsească țara și pe noi ne-a făcut să încercăm să găsim soluții pentru integrarea acestora într-un mediu nou.

Deși, inițial, situația a luat prin surprindere întreaga lume, acum, la un an și trei luni de la începerea conflictului, prezența refugiaților ucraineni în diferite țări, printre care și România, a devenit normalitate, iar soluțiile pentru integrarea lor s-au diversificat treptat.

În spiritul unor programe de sprijin comunitar inițiate de instituție în ultima vreme,  Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" din Galați nu s-a dat în lături să le întindă o mână de ajutor micuților ucraineni. Cu ajutorul bibliotecii, copiii pot să participe la diferite activități, într-un ambient aparte, în care cărțile și poveștile din ele pot transcede, cu ajutorul voluntarilor, barierele de limbă, creând o lume în care cei mici să se simtă în siguranță.

Activitățile de tip handmade, preferatele celor mici

În momentul în care am ajuns la Filiala Nr. 2 "Paul Păltănea" a Bibliotecii "V.A. Urechia", cei mici aveau o activitate de tip handmade, aceasta fiind și preferata micuților. Copiii care vin aici au între șapte și 14 ani și nu ratează nicio activitate, fiindcă simt nevoia să socializeze.

M. are șapte ani și locuia în orașul Ismail din Ucraina. Ea a venit în Galați în luna februarie 2022, imediat după începerea conflictului. Participă frecvent la activitățile desfășurate la Biblioteca "V.A. Urechia" și spune că se simte foarte bine. "Îmi place mult, pentru că doar aici am prieteni. Cel mai mult îmi place când colorăm", ne-a mărturisit micuța.

Membră a grupului care participă la activități este și V., în vârstă de 11 ani, care a ajuns la Galați în luna aprilie a anului 2022, de Paște. Fata ne-a spus că și-a făcut foarte mulți prieteni aici, dar și la Parcul "Viva", unde obişnuieşte să se joace. V. spune că i-a fost ușor să se împrietenească în parc, fiind vorbitoare de limba engleză, limbă care o ajută la comunicarea cu prietenii români. "Îmi place totul în Galați, nu este ceva să nu îmi placă, iar la bibliotecă îmi place cel mai mult să fac origami. Am făcut 15 figurine origami până acum", ne-a spus V., în timp ce ne arăta ce a lucrat în ziua vizitei noastre.

A. a venit în Galați în urmă cu aproximativ un an și este și ea participantă constantă la evenimentele organizate de Biblioteca Județeană. Fata spune că îi place să vină la bibliotecă, pentru că doar aici a reușit să își facă prieteni și că activitățile sale preferate sunt cele de tip handmade. Locul ei preferat din Galați este Faleza, unde îi place să se plimbe și să admire Dunărea.

Din discuțiile cu copiii, se desprinde necesitatea existenței unei limbi comune, care să ajute comunicarea. Cei care știu engleză sau care au deprins mai ușor limba română se integrează cu mai multă ușurință, sunt mai comunicativi, au preocupări mai variate și firești pentru categoria de vârstă din care fac parte.

Din martie 2022, numeroase programe și activități pentru refugiați

Încă din luna martie a anului trecut, Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" s-a organizat și a desfășurat o serie de programe și activități în sprijinul refugiaților ucraineni, dedicate atât copiilor, cât și adulților. Biblioteca a avut alături instituții, precum Consiliul Județean Galați, dar și asociații și fundații - Asociația "Salvați Copiii", Asociația Femeilor Profesioniste, Fundația "Inimă de Copil".

Cel mai longeviv program este "Ora de limba română pentru ucraineni", care a debutat în martie 2022 și continuă și acum, desfășurându-se, săptămânal, la sediul central al bibliotecii. Inițial, programul a fost lansat împreună cu Asociația Femeilor Profesioniste, iar în prezent se desfășoară în parteneriat cu Asociația "Salvați Copiii". Acest parteneriat continuă și în ceea ce privește o serie de activități distractive la care participă copii ucraineni și români.

Anul trecut, la "Noaptea în Bibliotecă", a fost invitat, cu sprijinul asociației, un grup de copii din Ucraina, îmbrăcați în culorile lor naționale, cu un moment artistic. A fost un moment de suflet, un îndemn la unitate, prietenie, solidaritate și integrare. Tot împreună cu Asociația "Salvați Copiii", de Ziua Pământului s-a organizat, la sediul central, o campanie de ecologizare, "Indiferent de vârstă, verdele contează", la care au participat copii ucraineni, voluntari ai bibliotecii, membri ai Clubului "Buni-COOL". Aceștia au lucrat în echipă, au plantat flori, scopul fiind de a conștientiza importanța protejării naturii și redescoperirea farmecului și frumuseții ei. Copiii ucraineni vor participa, alături de Asociația "Salvați Copiii", și la cluburile de vacanță care sunt în pregătire pentru vara aceasta, la sediul central al bibliotecii.

În parteneriat cu Fundația Inimă de Copil, s-a desfășurat, anul trecut, un proiect intitulat "Ucraina unește inimi", prin intermediul căruia s-a făcut o colectă de carte și de instrumente de colorat, manuale, blocuri de desen, la sediul bibliotecii din strada Mihai Bravu nr. 16, la Filiala nr. 1 "Costache Negri" din Țiglina I, Filiala nr. 2 "Paul Păltănea" din Micro 40, dar și la Centrul de Zi al Fundației "Inimă de Copil". Pe lângă aceste proiecte, Biblioteca "V.A. Urechia" (sediul central și filialele) a pus gratuit la dispoziția refugiaților spații în care pot face diferite activități educative, calculatoare pe care le-au putut folosi pentru școala online, xerox și imprimare gratuită, vizionare de filme și desene animate 3D, dar și consultarea, la Sala de Lectură, a unor dicționare și cărți scrise în limba ucraineană, din colecțiile bibliotecii. De asemenea, biblioteca a găzduit o serie de cursuri susținute de profesori pentru elevi ucraineni, când acestea, din motive obiective, nu s-au putut desfășura în unitățile de învățământ.

"Pe lângă proiectele menționate, am desfășurat multe alte activități educative și distractive la care au participat copii ucraineni, cu prânz asigurat de sponsori. Ne-am mobilizat, de câteva ori, și pentru a le oferi lucruri de care ei aveau nevoie - haine și alte tipuri de obiecte. O gălățeancă plecată în Suedia, care a dorit să își păstreze anonimatul, ne-a oferit, prin intermediul unei asociații, o sumă importantă pentru a le cumpăra copiilor și mămicilor din Ucraina, care veneau la bibliotecă, încălțăminte, haine, produse de igienă, rechizite, dulciuri etc. Au contribuit și bibliotecare, din puținul lor, în diferite momente", ne-a povestit Corina Dobre, directoarea Bibliotecii Județene "V.A. Urechia".

* Acest material a fost realizat în cadrul proiectului "Educația media - instrument pentru creșterea abilităților de participare civică a adolescenților (faza 2) - Sprijinirea comunităților pentru a fi mai bine protejate de infodemie", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul UNICEF. Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția CJI și UNICEF.

 

Citit 881 ori Ultima modificare Marți, 30 Mai 2023 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.