Este aproape 7 seara, iar medicul radiolog Florin Ghiță se pregătește să pună halatul în cui. Este la cabinet de 11 ore și ar vrea să mai apuce puțin timp cu familia înainte să se întoarcă în fața calculatorului, pentru a interpreta rezultate. Se simte cumva obligat să facă asta, pentru că nu-și poate lăsa pacienții să aștepte cu zilele, nu i se pare corect. Pe de altă parte, își dorește să acorde fiecărui pacient oricât timp este nevoie pentru a analiza în detaliu fiecare imagine, astfel încât rezultatele să fie cât mai precise și să scadă riscul unor eventuale erori: "Nu de puține ori e dificil de identificat chiar și normalul, pentru ca nu e standard, sunt particularități de la o persoană la alta, foarte multe variante anatomice - și toate fac parte din normal", explică specialistul, care este într-o permanentă alergătură între Hyperclinica MedLife Galați și cea din Brăila, pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni care au nevoie de o ecografie 3D sau un RMN.
Începuturile unui rol important
Să aibă un rol important, oriunde ar fi, dar și să îndeplinească dorința mamei. Așa a ajuns Florin Ghiță să fie singurul din familie care a făcut medicina.
Deși inițial a vrut să devină urolog, când a ajuns în ultimii ani de facultate să cunoască imagistica și radiologia, a realizat că această specialitate este pentru el. „Curiozitatea de a descoperi anormalul, leziunea, modificarea, dorința asta de a o descrie cât mai detaliat, astfel încât să fiu de ajutor atât pacientului, cât și medicului curant – rolul ăsta mi s-a părut cel mai important”, spune medicul, care este de părere că, în această meserie, contează foarte mult nu doar calitatea aparaturii folosite, ci și ochiul specialistului, pregătirea sa și experiența. Pentru că oricând poate apărea o surpriză neplăcută, indiferent de vârsta pacientului.
„Cele mai grele cazuri sunt cele în care sunt implicați copii sau pacienți foarte tineri. De exemplu, mame tinere cu leziuni al căror aspect imagistic susține diagnosticul de cancer de ovar sau de sân, formele de boală fiind de multe ori avansate. Lucrurile sunt dificile de multe ori și de fiecare dată când apare în discuție o tumoră, e greu și de comunicat de către specialist, și de acceptat de către pacient”.
Deși specializarea lui nu este una care să-l aducă zilnic față în față cu același pacient, se bucură nespus atunci când îi revede la control, după câteva luni, și observă că au reușit să învingă boala. Se simte parte din acel succes, pentru că știe că a făcut tot ce a ținut de el – atât profesional, cât și uman, să-i ușureze omului cât mai mult povara pe care o are de dus.
Cea mai mare provocare
De altfel, mulți doctori spun că această parte, cea a relației dintre medic – pacient, este de cele mai multe ori și cea mai provocatoare pentru mulți dintre specialiști:
„E evident că empatia e importantă, nu poți să comunici lucruri dificile lipsit de empatie – deci trebuie să fii și un bun profesionist, și un bun comunicator, astfel încât mesajul sa fie transmis clar, dar să se și creeze o relație de încredere între medic și pacient, iar el să se bazeze pe informația care îi este furnizată. Trebuie să fii convingător în orice faci, mai ales în zona asta de radiologie-imagistică. Îndoielile nu-și au locul în această relație”, spune cu convingere medicul.
Iar situația se complică cu atât mai mult cu cât omul din fața lui urmează să primească o veste rea: „Cel mai greu este pentru pacient, pe el îl așteaptă drumul mai dificil, al cărui rezultat nu-l poți anticipa. Și vine la noi cu o serie de întrebări, de frici, de temeri, nu știe ce veste o să primească... majoritatea vin emoționați excesiv și cu teama că pot primi o veste grea. Și trebuie să fie informați de fiecare dată, consider că este extrem de important să știe, să cunoască realitatea stării lor de sănătate, astfel încât să poată lua o decizie în cunoștință de cauză – ce are de făcut pe mai departe. De aceea noi, ca specialiști, trebuie să ne asigurăm că furnizăm informația clar, astfel încât pacientul să înțeleagă, să venim cu sfaturi”, recomandă specialistul.
Chiar și așa, cu atât de multe obstacole în față, Florin Ghiță rămâne la părerea că medicina este una dintre cele mai nobile profesii și îi sfătuiește pe toți tinerii care îi ies în cale să urmeze acest drum: „Medicina e mai mult decât o meserie – e una dintre cele mai frumoase posturi din care poți să ajuți. Sunt atâția cu bani, cu averi, dar până la urmă cel mai important lucru tot sănătatea rămâne”, spune cu ochii sclipindu-i de mândrie și satisfacție medicul. Recunoaște, însă, că toată această bucurie profesională vine la pachet și cu sacrificii. Pentru el, de exemplu, cea mai mare durere este că nu poate petrece cu familia atât de mult timp pe cât și-ar dori și speră să nu regrete mai târziu. Are doi copii, de 6 și 14 ani, iar soția este tot medic. Deși amândoi au primit oferte de a pleca din țară, tot de dragul familiei, în primul rând, au spus pas. Și își dorește ca și ai lui copii să aibă posibilitatea de a rămâne, însă spune că nu-i va împiedica să plece, dacă asta își vor dori:
„Noi suntem mai apropiați de familie și ni se pare destul de greu de plecat. Și pe de altă parte, am avut convingerea că o să reușim aici și că nu este nevoie sa plec undeva. Și lucrurile s-au întâmplat întocmai. Consider că am făcut foarte bine că nu am plecat și suntem mulțumiți din acest punct de vedere".
„Soluțiile nu sunt în sistem, ci în fiecare dintre noi”
Am vrut să aflăm de la medicul Florin Ghiță care crede el că este tratamentul ce-i trebuie prescris României pentru a se face bine. A răspuns fără să clipească: timp, muncă și oameni.
„Soluțiile nu sunt în sistem, ci în fiecare dintre noi. Trebuie să ne asigurăm că tinerii specialiști, indiferent de domeniu, sunt bine pregătiți. Și să-și dorească să fie cei mai buni pe zona lor de competență. Pentru că de multe ori sunt dezamăgit de tinerii pe care îi întâlnesc, nu vin atât de pregătiți pe cât ar trebui. Eu îmi doresc mereu să găsesc pe cineva mai bun decât mine, să învăț de la el, să aflu lucruri noi, să mă provoace, dar nu se întâmplă asta. Și doar în momentul în care o să ne dorim să fim cei mai buni în ceea ce facem, atunci țara o să fie mai bine", concluzionează doctorul Ghiță.
Iată, așadar, rețeta reușitei în viață: un scop bine definit și ambiția de a atinge cele mai înalte culmi. Este un tratament pe termen lung, presărat și cu „efecte adverse” pe parcurs, însă atât timp cât știm unde vrem să ajungem și suntem pregătiți să înfruntăm și cele mai aprige furtuni, cu siguranță soarele se va ivi la un moment dat. Iar bucuria unui curcubeu apărut de după cei mai negri nori rămâne ceva de neprețuit.
***
Articolul face parte din campania “Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.
Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.
„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România.
(Articol susținut de MedLife)