Invitație la o lansare de carte (ca un banc bun). Umor la sediul "Vieții libere"

Invitație la o lansare de carte (ca un banc bun). Umor la sediul "Vieții libere"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Iulian Voicu, "Incredibila poveste a lui Nelu Mătărângă. Texte interzise inculților și minorilor sub 16 ani", Bârlad, Editura "Sfera", 2023

La o ședință destul de recentă a cenaclului "Noduri şi Semne", Iulian Voicu a lecturat câteva texte din manuscrisul acestei cărți, anunțând și câteva secrete de producție: se ia, de pildă, un banc bun (clasic, am putea spune) și este transformat cu migală literară într-o snoavă, o schiță, povestire sau chiar o nuveletă, cu final neașteptat, pardon, (câteodată da!), cu poanta… așteptată!

Subiectele sunt diverse, din medii la fel de diverse, muza Clio este și ea inspiratoare, nu numai românii sunt eroi (avem piei-roșii - din triburile Hopi și Ojibwe, cavalerii Mesei Rotunde, cazaci, o onorabilă familie Smith, finlandezi și sovietici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial), și nu ne gândim doar la ținutele de război ale lui Ștefan cel Mare (din "Straiele Voievodului") și, da, da, nu lipsește Bulă, deși apare un pic prea târziu pentru faima sa (în "Săracii sunt fericiți", unde este mai puțin simpatic-izat, dar și în "Eroul bâlbâit", unde este mai idealizat)!

Cum beau un român și un ungur, care este "legenda îngerului din vârful bradului de Crăciun", cum se reîncarnează Ivan Turbincă, cum tot oceanul poate deveni… bere de calitate (bănuiesc!), iată alte puncte de atracție, pentru o carte deloc facilă, pentru că Iulian Voicu pune un rămășag cu Limbajul (oare poate să-l… îmblânzească?) nefiindu-i teamă, la care adăugăm și subtilitățile grotescului și esteticii urâtului, provocându-l și pe Ion Creangă (cel din "Povestea poveștilor"), Benny Hill, veți înțelege altfel greața sartreană ("scârba" în textul "Scârba dracului!"), dar și un anumit tip de umor, aproape negru… românesc!

Pentru iubitorii de turism, se va ajunge și în Suedia (unde veți simți ce înseamnă dorul de nevastă, cum o fi ea!), Eterna Cetate Roma (este un caz… social, cu un orb tânăr român apreciat de o contesă italiană), în Central Park din New York, "granița dintre Peru, Columbia și Brazilia", "nordul Spaniei, regiunea Navarra. Centrul Navarrei, orașul Pamplona. Centrul Pamplonei, Hotel Montoya", unde se călătorește un pic în timp, personaje principale fiind Ernest Hemingway, un alt scriitor, mai puțin celebru, Harold Loeb, un altul la fel de celebru precum autorul "Bătrânului și marea", Dos Passos, un general, soția lui Hemingway și alții, printre care… eroul toreador, "un tip mai degrabă mignon, cu fața smeadă și trupul subțire, dar atletic", în acest macro-banc finalul fiind chiar o lovitură de teatru, coridă, pardon! Doar amintesc aici și despre niște… turiști români, dar nu mai spun mai mult ca să nu vă stric poanta! Și dacă tot am ajuns la nume celebre (de Ștefan cel Mare nu mai amintim), avem și un caz cu Arghezi, evident, de pe vremea când nu se inventaseră (oare) pamperșii!!

În "Miracol și contra-miracol" este ceva fantastic, își fac apariția și drăcușorii (poate nu la fel de mulți ca la Creangă), în frunte și cu Lucifer, poate într-unul dintre cele mai reușite texte, unde se pune non-conformist problema relației părinte-fiu, "Parabola fetei de măritat", care poate sta bine lângă "Bărbatul model", dar și lângă prozele americane sau latino-americane, precum "Aventură la pescuit", "Cocoșelul junglei", "Pastila de tuse"...

Bref, nu vă veți plictisi la lansarea care va avea loc joi, 31 august, ora 18.00, la sediul "Vieții libere", la etaj, unde poate se va organiza și un concurs de spus bancuri!

Citit 929 ori Ultima modificare Miercuri, 30 August 2023 09:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.