Canabisul ajunge la copii prin vape-uri, gume și jeleuri (FOTO)

Canabisul ajunge la copii prin vape-uri, gume și jeleuri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Drogurile de risc se vând în Galați nu doar la colț de stradă, ci și în marile centre comerciale

Ca de altfel în toată țara și asta grație unor întreprinzători care au dezvoltat afaceri extrem de profitabile cu așa-zisele țigări electronice cu arome sau alte produse atractive și accesibile inclusiv minorilor. Două firme din Iași, care produc astfel de produse ce sunt ulterior vândute în zeci de județe, sunt acuzate de trafic mascat de stupefiante, într-un dosar în care DIICOT a făcut marți, 19 septembrie, peste 120 de percheziții. 

Mai exact, 121 de descinderi au avut loc marți dimineață în 24 de județe și în municipiul București, vizate fiind sedii de societăți comerciale, locuințe și puncte de desfacere a produselor care conțin substanțe despre care specialiștii Antidrog susțin că ar face parte din sfera celor periculoase și interzise de lege. Pe lista județelor menționate în dosarul DIICOT care a stat la baza perchezițiilor se află și Galațiul, unde se vând ”gadgeturile cu vapori și arome”, dar și ”dulciuri”. Totul legal, în centre comerciale sau la automate la care tineri, inclusiv minori, au acces nelimitat. Asta pentru a nu mai pune la socoteală piața online, puternic exploatată de producătorii de astfel de ”distracții”, două societăți comerciale din Iași, care în ultimul an au împânzit piața și au câștigat un număr extrem de mare de consumatori, a căror sănătate și chiar viață este pusă în pericol prin ingerarea acestor produse fals pretinse ca inofensive. 

Canabis în vapori și prăjituri

Marți, polițiștii și trupele speciale au găsit, la Iași, o veritabilă industrie, cu linii de fabricație și de ambalare, plus un depozit cu produse gata să fie distribuite. În plus, au descoperit și plante de canabis, atent crescute pentru a fi cultivate și apoi procesate și amestecate cu ”compușii inofensivi și parfumați”. Substanțele conținute de produsele de vapat, dar și de jeleuri, prăjituri sau bomboane sunt însă nocive, printre cea mai perfidă fiind, desigur, THC (canabis), regăsită la analize. Cu alte cuvinte, puștii, în mare parte elevi de gimnaziu și liceu, care consumă astfel de produse, chiar dacă nu intenționează, ajung să ingereze substanța care dă dependență ori care, în combinație cu alți compuși, le dăunează grav. 

”Membrii grupului infracțional produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles”, respectiv jeleuri, prăjituri, drajeuri, cunoscând că au în compoziție substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip ”vape” care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive de natură a pune în pericol viața persoanelor care le  consumă”, au precizat procurorii DIICOT Iași la finalul descinderilor. 

Halucinații cumpărate online

Posibilitatea de a cumpăra ”la liber” dispozitive de vapat, aparent inofensive, sau ”aducătoare de fericire” a atras un număr tot mai mare de minori și tineri, care au apelat la varianta online pentru aprovizionare. Există ipoteza cum că tocmai efectele psihoactive pe care le aveau unele substanțe să fi contribuit la creșterea popularității acestor produse. 

”Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor a consumului de produse de tip „vape" care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului, cu denumirea generică HHC -hexahydrocannabinol, o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive, precum stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare, asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic "etnobotanice”, au adăugat anchetatorii. 

Vândute cu bună știință

Producătorii ar fi trebuit să știe foarte bine ce vând, în sensul că substanțele folosite sunt nocive și interzise ori susceptibile a fi folosite cu autorizații speciale. Asta deoarece încă din luna octombrie a anului trecut, EU Early Warning System ( EWS ) a emis primele avertizări cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC. În prezent, substanţa este intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). 

28 de firme implicate în vânzarea drogurilor

Procurorii vorbesc, la acest moment, de 28 de societăți comerciale angrenate în lanțul de distribuție al acestor produse, în toată țara. Anchetatorii spun că acestea știau efectele pe care le au produsele asupra consumatorilor, dar le vindeau la liber, iar ”clienții”, inclusiv copiii, nu aveau (și nici nu au) vreo restricție în această privință. 42 de persoane au fost duse la Iași, la sediul DIICOT, pentru audieri în dosarul la care au lucrat și polițiști din structurile de Combatere a Criminalității Organizate din 21 de județe, inclusiv BCCO Galați.

Citit 3326 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2023 02:51

6 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Joi, 21 Septembrie 2023 17:02
    109.166.130.***
    Cine poate face așa ceva fără susținere?
    Știți voi la ce mă refer....
    0
    0
  • postat de Adrian
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 21:30
    89.39.81.***
    Antipiticot piticotul aplica legea...sau ar trebui sa o aplice... poti sa te droghezi si cu aurolac daca vrei ...hhc ul este legal si nu poti ancheta oameni pentru ceva legel asta daca mai suntem sanatosi la cap
    0
    0
  • postat de Antipiticot
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:34
    192.168.10.***
    @Adrian. Lasa teoria pe care ai auzit-o/invatat-o stand la taste si iesi pe strada ca sa iti dai seama de dimensiunea pericolului. Ca s-o fi facand ”piticot” ca lucreaza, e discutabil, ca pustii baga in ei tot felul de otravuri, e o realitate. Si otrava de sobolani e legala, dar nu si sanatoasa.
    3
    1
  • postat de Ion
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 05:57
    5.13.168.***
    Trupele speciale? Serios? Cat circ! Si la cautarea la cautarile de "resturi" de drone se frange de sale prin boscheti, ministrul apararii...
    P.S. Cate suplimente alimentare se vand prin toata tara, prin farmacii, magazine naturiste, supermarket-uri. etc? Cate din acestea sunt autorizate?
    1
    4
  • postat de Adrian
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 00:52
    89.39.81.***
    Hhc ul este legal in romania...piticot se face ca lucreaza si produce filme artistice pentru popor
    1
    4
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 19 Septembrie 2023 23:20
    5.13.167.***
    Eu imi DORESC, kako pilul unui magistrat sa MOARA de aceste chimicale, iar... vinovatii... sa SCAPE! CUM AR FI! Dar MEDIATIZAT CU SUBIECT SI PREDICAT! Si vreau FIGURA ACESTUI INFECT NIMIT MAGISTRAT, platit si din TAXELE MELE... CARE inchide ochii, ca si un polirist CE ESTE CORUPT... CUM SE SIMTE!!??
    1
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.