Salonul de toamnă al artiştilor plastici gălăţeni

Salonul de toamnă al artiştilor plastici gălăţeni
Luminiţa Cornelia Nicolau - "Autumnală"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Deschis în perioada 18 septembrie - 8 octombrie, la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu", Salonul de toamnă al Filialei Galați a U.A.P.R. reunește pe simeze 45 de lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă, semnate de tot atâția artişti, aparținând unor generații diferite, de la veteranii Ioan Murariu-Neamț, Nicolae Cărbunaru și Gheorghe Andreescu, până la plasticieni care expun pentru prima oară, precum Mihaela Dragomir, Florentina Stănescu sau Ana Maria Costiuc.

Expoziția este o manifestare unitară, lucrările sunt realizate în tehnici și stiluri diverse, au teme variate și lasă să se vadă potențialul creativ al fiecărui expozant, capacitatea membrilor și colaboratorilor filialei de a ține pasul cu mișcarea plastică de la nivel național. Alături de lucrări de factură realistă, hiperrealistă, expresionistă, pot fi văzute tablouri executate în cheie abstractă, în care autorii mizează pe ritmul petelor și forța expresivă a culorii.

Genul peisajului este foarte bine reprezentat. Îl întâlnim cultivat de David Sava, Sterică Bădălan, Gheorghe Andreescu, Marinela Simiraș, Olimpia Ștefan, Cornelia Luminița Nicolau, Dan Vucicovici, Mihaela Dragomir, Corina Năvălici, Mădălin Tibichi, Ana Maria Cocoș, Neluș Oană, Doina Moss, Doina Melnic etc.

Prin intermediul imaginilor din lucrările acestora ajungem în Împărăția Deltei Dunării, poposim în sate dobrogene, pe țărmul Mării Negre și în Șantierul Naval Damen din Mangalia, unde a fost modernizat și retehnologizat remorcherul multifuncțional "Perseus", admirăm natura îmbrăcată în veșmântul de aur, argint și purpură al anotimpului de toamnă, ne oprim la ctitorii de cult ortodox sau urcăm în zone montane de un pitoresc aparte. Uneori, prezența omului însuflețește peisajul, alteori o întâlnim în lucrări de sine stătătoare, ca în portretele ale căror autoare sunt Olesea Albu și Florentina Stănescu, în compozițiile plasticienilor Gheorghe Miron, Cornel Cărcăcel, Mihaela Brumar, Lavinia Coșovliu și Valentin Huiban, artiști care aduc în atenția iubitorilor de frumos personalități ale istoriei României, narează fapte importante de viață și dezvoltă ideea sacrificiului uman și a recunoștinței față de eroii neamului.

Mai puțin reprezentată în actuala expoziție a Salonului de toamnă, sculptura îi are ca autori pe Ioan Murariu-Neamț, Alexandru Pamfil și Gheorghe Nour. Lucrarea primului, "Leona", este un portret în marmură al unei adolescente, care emană prospețime, candoare și o curățenie sufletească deosebită. "Personajul" lui Alexandru Pamfil are formele membrelor alungite, unghiulare, descărnate, transmițând o stare de tensiune și neliniște, în timp ce "Dialogul" lui Gheorghe Nour, compoziție din aluminiu turnat, invită metaforic la o conversație de cuplu desfășurată sub semnul armoniei și bunei înțelegeri. Singura lucrare de artă decorativă îi aparține Sorinei Fădor-Vădeanu. Se intitulează "Fire de timp", este concepută ca o plantă cu forme sinuoase, cu mai multe ramificații și este confecționată din fir textil aplicat pe lemn.

Semnalând lipsa din actualul salon a unor membri marcanți ai filialei (Tudor Ioan, Gabriela Georgescu, Liliana Jorică-Negoescu, Jana Andreescu, Nicolae Einhorn, Florian Doru Crihană, Denis Brînzei, Eduard Costandache, Teodor Vișan ș.a.), ne exprimăm speranța ca la viitoarele expoziții colective ale acesteia să se simtă mult mai pregnant prezența tuturor membrilor titulari, solidaritatea participării la un act cultural care se vrea emblematic în arealul de la Dunărea de Jos.

David Sava - "Perseus"

Sterică Bădălan - "Copaci cu frunze roşii"

Citit 772 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.