Noaptea Cercetătorilor de la UDJG a oferit și anul acesta cadrul perfect pentru atragerea tinerilor către ştiinţă

Noaptea Cercetătorilor de la UDJG a oferit și anul acesta cadrul perfect pentru atragerea tinerilor către ştiinţă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Vineri seara, în Campusul Științei din Galați oameni de toate vârstele au putut intra în contact direct cu lumea cercetării şi inovaţiei, la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023. Tema de anul acesta, "ReCoNnect - Research for Health" (Cercetare pentru Sănătate), a adus zona de cercetare de excelenţă din România în faţa publicului larg şi s-a concentrat pe modul în care ştiinţa îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea de soluţii pentru sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător.

Au fost organizate, în total, aproape 30 de ateliere științifice. Printre cele mai interesante se numără atelierele de la Facultatea de Inginerie. Copiii au fost atrași de atelierul cu imprimare 3D, de pista improvizată pentru karting sau de atelierul unde cercetătorii le-au arătat vizitatorilor cum se curăță cu laser elementele de arhitectură și obiectele cultural, evident, protejând mediul înconjurător.

Și standul Facultății de Medicină și Farmacie a fost la mare căutare! Demonstrațiile legate de îngrijirea rănilor și a dinților, dar și misterele amprentelor i-au atras pe vizitatorii de toate vârstele ca un magnet.

Un alt atelier extrem de „gustat” a fost cel al Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, unde copiii au putut gusta, la propriu, din cipsurile sănătoase și din sucurile naturale făcute de specialiștii Facultății.

La fel de „gustate” au fost și experimentele chimice realizate de cercetătorii Facultății de Științe și Mediu, care i-au așteptat anul acesta pe vizitatori chiar la ei acasă, în Corpul SD.

Iubitorii roboticii au avut la dispoziție o ofertă extrem generoasă: au putut admira realizările echipei Ro-Sophia sau pe cele ale echipei de elevi ByteForce, de la CNVA, ori au putut asista la montarea unor roboți cu urmărire inteligentă, operațiune pusă la cale de cercetătorii de la ACIEE.

Ca de obicei, au fost alături de organizatori și cei de la Fundația Comunitară. Sub coordonarea lor, au fost organizate nu mai puțin de șase ateliere, dintre care trei au avut legătură cu domeniul Robotică. Un alt stand interesant a fost cel al kart-urilor electrice, construite de elevi de la câteva licee din Galați.

Au răspuns prezent invitației organizatorilor și reprezentanți ai Poliției Județene, ai ISU Galați, ai Centrul Antidrog, dar și ai UVSAR.

Astfel de evenimente au rolul de a aduce publicul mai aproape de munca cercetărilor și oferă un cadru în care oameni de toate vârstele pot intra în contact direct cu lumea cercetării şi inovaţiei. Scopul este unul singur: acela de a atrage cât mai mulţi tineri către ştiinţă.

ReCoNnect - Research for Health a fost un eveniment organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Consorțiul ReCoNnect organizează în fiecare an o serie de evenimente dedicate promovării științei și educației pentru știință, printre care „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, „Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele”, „Școala Altfel”, „Conferința Națională a Comunității Educație pentru Știință”, Concursurile naționale ReCoNnect.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, s-a desfășurat în 20 de locații.

(P)

Citit 1303 ori Ultima modificare Marți, 03 Octombrie 2023 14:08