Tradiții și obiceiuri de Crăciun în România

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În România, Sărbătorile de Crăciun sunt marcate de numeroase obiceiuri și tradiții, care variază în funcție de regiune și comunitate. Iată, în continuare, câteva dintre cele mai comune:

1. Colindatul. Grupuri de colindători merg din casă în casă pentru a cânta colinde tradiționale și pentru a le ura gazdelor Crăciun fericit. Colindatul este întâmpinat cu bucurie, iar gazdele oferă colindătorilor colaci, fructe sau alte daruri.

2. Masa de Crăciun. Este un moment important în tradiția românească. Se pregătesc bucate tradiționale precum sarmale, cozonaci, cârnați, salate și, desigur, friptură de porc. Colacii și plăcintele cu mere sunt, de asemenea, prezente pe masa de Crăciun.

3. Bradul de Crăciun. Este un simbol important al sărbătorilor de iarnă. Acesta este împodobit cu globuri colorate, bomboane, steluțe și luminițe. În multe gospodării, copiii așteaptă sosirea Moșului lângă brad, pentru a-și primi cadourile.

4. Postul Crăciunului. Înainte de ajunul Crăciunului, mulți români țin post, evitând alimentele de origine animală. Postul este întrerupt în seara de Ajun, când se servește masa tradițională de Crăciun.

5. Udatul pomului. În unele regiuni, se practică obiceiul udatului pomului de Crăciun. Acesta constă în stropirea pomului cu agheasmă sau cu apă sfințită în dimineața de Crăciun, în semn de binecuvântare.

6. Obiceiuri magice. Există credința că, în noaptea de Crăciun, animalele pot înțelege limba omenească și pot vorbi. De asemenea, există tradiția așezării busuiocului sub pernă pentru a visa ceva frumos în noaptea de Crăciun.

7. Slujba de la miezul nopții. Mulți oameni participă la slujba de la miezul nopții în noaptea de Ajun, în care se celebrează nașterea lui Iisus Hristos. Biserica este adesea frumos luminată și decorată în această noapte specială.

Citit 402 ori Ultima modificare Joi, 21 Decembrie 2023 14:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.