„Pas cu pas, reînvățăm să râdem" - caricaturi de Costel Pătrăşcan

„Pas cu pas, reînvățăm să râdem" - caricaturi de Costel Pătrăşcan
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu" Tecuci organizează, miercuri, 8 mai 2024, începând cu ora 12,00, vernisajul expoziției și videoproiecției de caricatură comentată „Pas cu pas, reînvățăm să râdem" a lui Costel Pătrășcan, aflăm de la muzeograful dr. Paul Ciobotaru.

În decursul istoriei, românii au reușit să supraviețuiască prin intermediul umorului. Atât timp cât reușim să râdem de unele teme, de unele lucruri, viața este mai relativă, cum spune și expresia „a face haz de necaz". În caricatură nu e vorba doar despre desen, este vorba despre o sumă de calități pe care trebuie să le aibă un caricaturist.

Costel Pătrășcan debutează în caricatură după Revoluția din decembrie 1989, fiind unul dintre cei mai cunoscuți caricaturişti şi cel mai viralizat desenator satiric din România. Este licențiat în Sociologie, desenează de când a pus prima dată mâna pe creion, iar desenul este modalitatea lui formidabilă de comunicare.

Este un caricaturist de presă, cea mai mare parte din timpul și activitatea sa dedicând-o caricaturii de presă, fiindcă e o caricatură de atitudine, în care ai sentimentul că poți schimba ceva, că mesajele ajung la oameni și că au impact.

A fost editor de caricatură pentru mai multe publicații, printre care „Evenimentul zilei" și „România literară". A editat mai multe albume de caricatură: Libidoul la electoratFabricat în RomâniaIstoria literaturii române. EratăNegru pe alb – 117 caricaturi colorPas cu pas, reînvăţăm să râdemAșaDARRomânia merită mai multRomânia educată și Una pe noapte.

A câştigat peste 100 de premii naţionale şi peste 40 de premii internaţionale, participând la numeroase expoziţii și saloane de caricatură în Japonia, Germania, Canada, Turcia, China, Iran, Macedonia, Franţa, Italia sau Croaţia. A avut expoziţii personale în Cipru, Israel, Belgia, China şi Peru.

"Costel Pătrășcan este, mai întâi de toate, un tip deștept, cu umor și un imens bun-simț. Brăilean prin adopție, cetățean al lumii prin arta sa, fondatorul Salonului Internaţional de Caricatură de la Brăila, eveniment de care s-a ocupat timp de 15 ani, dar și al Muzeului Umorului, proiect unic în România, Pătrășcan este, cu certitudine, cel mai cunoscut caricaturist român în acest moment", conchide curatorul dr. Paul Ciobotaru la finalul invitaţiei de a vedea expoziţia.

Citit 653 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2024 08:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.