Flexi-cross, un proiect pentru frontiere mai inteligente derulat de Asociația Tehnopol Galați

Flexi-cross, un proiect pentru frontiere mai inteligente derulat de Asociația Tehnopol Galați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

 

Importanța crescândă a transportului paneuropean de pasageri și mărfuri în ceea ce privește impactul financiar și social este evidențiată prin adoptarea viziunii UE a Rețelei transeuropene de transport (TEN-T), care va conecta și va spori comerțul și turismul între și prin națiunile europene, precum și țările vecine. O astfel de mobilitate îmbunătățită va intensifica trecerea frontierei pentru cetățeni și mărfuri, ceea ce, la rândul său, va genera o sarcină semnificativ crescută asupra procedurilor vamale și de securitate, necesitând soluții mai inteligente, mai eficiente și mai rentabile pentru controalele la frontieră.

Traficul de persoane, traversările neregulate și contrabanda sunt preocupări majore pentru UE, care se vor intensifica odată cu realizarea viziunii TEN-T. Astfel, nevoia de securitate, confidențialitate și protecție sporite la frontierele UE devine și mai critică în astfel de circumstanțe.

Un proiect cu 12 parteneri din 6 țări

În acest context, proiectul FLEXI-cross (Flexible and Improved Border-Crossing Experience for Passengers and Authorities - Experiență flexibilă și îmbunătățită de trecere a frontierei pentru pasageri și autorități) vizează implementarea și validarea continuă a unui set de instrumente de soluții inovatoare de verificare a frontierei în medii operaționale reale.

Aceste soluții vor oferi o securitate și o fiabilitate sporite a controalelor la frontieră pentru persoane și bunuri, care pot fi activate de tehnologii inovatoare 5G și Internet of Things (IoT), Inteligență artificială (AI), Machine Learning (ML), Big Data și Predictive Analytics, Cloud and Edge Computing și altele, vizând consolidarea și îmbunătățirea capacităților de gestionare a frontierelor.

Flexi-cross are o durată de 36 de luni și un cost estimat de 5 milioane de euro, din care contribuția UE solicitată este de 3,974 milioane de euro. Sunt 12 parteneri în proiect, din România, Italia, Cipru, Germania, Grecia și Republica Moldova. Partener din România este Asociația Tehnopol Galați.

Sisteme inteligente pentru recunoașterea facială, a vorbirii și a comportamentului anormal

Printre obiectivele proiectului Flexi-cross se numără: proceduri flexibile și eficiente de planificare și desfășurare a punctelor de control; creșterea securității, fiabilității și confidențialității în timpul controalelor transfrontaliere atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri; modernizarea infrastructurii existente și a sistemelor moștenite de la partenerii consorțiului și proiectele anterioare finanțate de UE pentru a sprijini testarea amănunțită a cazurilor de utilizare în drumuri, medii portuare și feroviare; o capacitate superioară de gestionare a traficului, timpilor de așteptare, securității și confidențialității.      

Pe scurt, în categoria rezultatelor așteptate intră reducerea cu 25% a timpului de trecere a frontierei al vehiculului (așteptare + procesare) și a timpului de detectare a cazurilor de comportamente anormale, creșterea numărului de căutări aprofundate de vehicule vizate cu 25%, capacitate crescută de gestionare a traficului cu cel puțin 20%, reducerea costurilor de acostare în port cu 15% datorită procesării mai rapide, cu o reducere proporțională a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În concluzie, proiectul Flexi-cross va aduce în vămile românești, implicit și în cele din Galați, un nou set de instrumente de vizualizare încrucișată pentru a monitoriza cu acuratețe pasagerii și controalele de marfă, pentru a detecta traficul de mărfuri și trecerile neregulate, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale. Verificările biometrice și inteligența artificială vor face posibile verificarea trăsăturilor biometrice, de la recunoașterea feței până la recunoașterea vorbirii, detectarea mărfurilor în containere de marfă și recunoașterea comportamentului anormal, dar și evaluarea riscurilor legate de containere, vehicule, bărci etc.

(P)

Citit 888 ori Ultima modificare Joi, 27 Iunie 2024 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.