Pentru gălăţeni şi brăileni, ştirile proaste despre podul peste Dunăre nu mai sunt de multă vreme o surpriză. Practic, de când a fost deschis, au existat constant plângeri ale publicului, filmări ale denivelărilor şi diverselor probleme cu care s-a confruntat construcţia. Şi, în ciuda faptului că recepţia podului nu a fost făcută, iar remedierile cad în sarcina constructorului, imaginea construcţiei de 400 de milioane de euro este una negativă atât la noi, cât şi în străinătate.
Miercuri, 21 august 2024, podul de la Brăila a fost subiectul emisiunii TV "Across the Balkans" ("Prin Balcani" - n.a.), de la televiziunea turcă de limbă engleză TRT World. Fiindcă, practic, de la inaugurarea podului, "Viaţa liberă" a scris constant despre subiect, colegii de la televiziunea turcă ne-au contactat şi ne-au invitat să intrăm în direct, pentru a discuta situaţia.
Realizatoarea emisiunii "Across the Balkans", Nafisa Latic, jurnalist cu o experienţă de peste 15 ani şi analist pe problemele Europei de Sud-Est, care a acoperit pe larg războiul din Siria, Brexitul, criza refugiaților, mai multe crize politice din Balcani etc, ne-a adresat câteva întrebări referitoare la situaţia creată la podul de la Brăila. Astfel, ea a vrut să ştie care sunt cele mai îngrijorătoare probleme ale podului şi dacă acestea pun în pericol siguranţa publicului, cine este responsabil pentru verificarea lucrărilor şi ce măsuri se iau pentru remedierea problemelor, dacă va fi nevoie de fonduri suplimentare în acest sens şi care este reacţia publicului referitor la situaţia podului.
Evident, răspunsurile pe care noi am încercat să le oferim au fost explicaţiile oficiale oferite de Ministerul Transporturilor şi de CNAIR şi pe care noi le-am publicat, în articole succesive, pe parcursul anului care a trecut de la inaugurare. Practic, remedierea este în sarcina constructorului, oficialităţile române nu au semnat documentele de recepţie a lucrării şi au declarat că nu o vor face până nu se remediază toate problemele, care ţin de soluţia tehnică aleasă pentru asfaltare, de calitatea asfaltului şi a prizei pe care acesta o face cu tablierul podului.
Chiar dacă explicaţii există, faptul că problemele podului de la Brăila au ajuns şi în atenţia televiziunilor internaţionale nu face decât să confirme că, cel puţin din punct de vedere al imaginii, situaţia creată la pod, un obiectiv important nu doar pentru cele două oraşe limitrofe, dar şi pentru toată regiunea noastră, pentru toată ţara şi dincolo de graniţe, fiindcă ar trebui să asigure conectivitatea cu Uniunea Europeană, este un dezastru de imagine. Iar pentru oamenii care stau la coadă să treacă pe pod, fiindcă traficul este restricţionat de lucrări, nu doar imaginea are de suferit.