Miercuri, 16 octombrie, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați și-a deschis larg porțile pentru gălățenii iubitori de etnografie. Pentru a sărbători așa cum se cuvine Ziua Internațională a Patrimoniului Cultural Imaterial, angajații instituției gălățene au organizat vernisajul expoziției de fotografie cu tematică etnografică, precum și o scurtă sesiune de vizionare a unor filme cu tematică specifică. Evenimentul face parte din proiectul „Ipostaze Etnografice, Concurs Național de Imagini-Document. Activitatea s-a desfășurat în „Salonul Artelor” și a fost primită cu entuziasm de cei care au trecut pragul Centrului Cultural, miercuri, la prânz, mai ales că intrarea a fost liberă.
Expoziția va fi deschisă publicului două săptămâni.
Cei care nu au putut fi prezenți miercuri la Salonul Artelor de la centrul Cultural o pot vizita și în zilele ce urmează, timp de încă două săptămâni. Din datele furnizate de reprezentanții instituției gălățene de cultură, aproximativ 100 de persoane, elevi de la unele școli și licee din oraș, au admirat exponatele în prima zi, aflând şi lucruri interesante despre sărbătoarea marcată pe 16 octombrie.
„Ziua Internațională a Patrimoniului Cultural Imaterial a fost tema întâlnirii organizate în cadrul evenimentului „Ipostaze Etnografice”. A avut loc un dialog între specialiștii Compartimentului Cercetare și Conservare a Tradiției Populare și publicul prezent, cu privire la importanța patrimoniului cultural imaterial și rolul esențial pe care acesta îl joacă în păstrarea identității și memoriei colective a unei comunități. De asemenea, a fost proiectat filmul „Lăutu' Hainelor”, realizat de Iosif Ciunterei și a avut loc vernisajul expoziției de fotografie cu tematică etnografică. La eveniment au participat elevi de la Școala Gimnazială nr. 16 „Nicolae Bălcescu”, de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Galați și membre ale Cercului „Artă și Meșteșug”, se menționează pe pagina de facebook a Centrului Cultural.
„Patrimoniul, în totalitatea lui, este moștenirea transmisă din generație în generație, preluată, pentru a fi, la rându-i, transmisă urmașilor, pe cât posibil, nealterat. În literatura de specialitate, Patrimoniu Cultural Imaterial este definit ca forma de conservare, promovare și valorificare a practicilor, reprezentărilor, cunoștințelor și abilităților, recreate în mod constant, în interiorul comunităților sau al grupului, cu respectarea formelor și tehnicilor tradiționale, în armonie și interacțiune cu natura și istoria lor, conferindu-le acestora un sentiment de identitate și continuitate (cuprinde, dar nu se reduce la: tradiții și cultura orală, muzică și dansuri populare, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natură și univers, tehnici legate de meșteșuguri tradiționale)", explică Laura Elisabeta Panaitescu, din cadrul Compartimentului de Cercetare, Conservare și Valorificare a Creației și Tradiției Populare al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galați.