Solstițiul de iarnă din acest an are loc pe 21 decembrie, la ora 11.21. În ziua solstițiului, Soarele va răsări cu câteva minute înainte de ora 8.00 şi va apune în jurul orei 16.30. Astfel, ziua de 21 decembrie va avea mai puţin de nouă ore şi va fi cea mai scurtă din an (ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină), iar noaptea va dura peste 15 ore. De la solstiţiul de iarnă, durata zilei începe să crească treptat, timp de șase luni, până la solstițiul de vară.
Momentul solstițiului de iarnă, considerat începutul iernii astronomice, are loc în jurul datelor de 21-22 decembrie. Începând de la această dată, până la 22 iunie, durata zilelor crește continuu, iar cea a nopților scade în mod corespunzător. La solstiţiul de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, fiind în România de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute. Cea mai scurtă zi într-o capitală europeană se înregistrează la Reykjavik (Islanda), puţin peste 4 ore, în timp ce la Helsinki, Oslo, Stockholm şi Tallinn este lumină de zi circa 6 ore.
Populațiile din vechime aveau multe sărbători în preajma solstițiului, chiar dacă nu existau atât de multe cunoștințe de astronomie ca în prezent. Cultul Soarelui era extrem de important încă din perioada neolitică. Solstiţiul marca moartea simbolică și renașterea Soarelui. Se făceau procesiuni în locurile considerate sfinte şi aveau loc festinuri cu mâncare, băutură și ritualuri magico-religioase, oamenii sărbătorind faptul că ziua începea să crească, după luni întregi de întuneric.