Un bărbat a murit azi-dimineață, într-un incendiu. Casa s-a făcut scrum (VIDEO)
Foto: ISU Galati

Un bărbat a murit azi-dimineață, într-un incendiu. Casa s-a făcut scrum (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O nouă tragedie provocată de sistemele de încălzire neîntreținute corespunzător a avut loc luni dimineață, în comuna Munteni din județul Galați.

O casă veche, în care locuia un bătrân de 88 de ani, a fost cuprinsă de flăcări, proprietarul rămânând captiv în locuință. Din păcate, echipajele de pompieri sosite de la Tecuci l-au găsit fără viață, iar casa a fost distrusă aproape în totalitate de focul care a atacat cu violență acoperișul.

”S-au deplasat două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, de la Detașamentul de Pompieri Tecuci. La sosirea echipajelor operative, locuința ardea generalizat, fiind descoperită în interior o victimă, un bărbat de 88 ani, inconștient, fără semne vitale. Cauza probabilă a incendiului care a dus la distrugerea celor 150 de metri pătrați de acoperiș si a încăperilor gospodăriei este un coș de fum neprotejat față de materialele combustibile”, a anunțat cpt. Dan Ionașcu, din cadrul ISU Galați.

Record de decese din cauza sobelor

Sistemele de încălzire lăsate nesupravegheate sau neîntreținerea corespunzătoare a sobelor și coșurilor de evacuare îndeosebi în mediul rural, au făcut numeroase de victime în această iarnă în județul Galați, îndeosebi în rândul persoanelor în vârstă. Pompierii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă focul lăsat nesupravegheat sau aprinderea accidentală a materialelor combustibile aflate în vecinătatea hornurilor defecte sau supraîncinse.

”Împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii„ a explicat reprezenyantul ISU Galați.

Deloc de neglijat sunt și pagubele materiale care se înregistrează în urma unor astfel de incidente. Pentru preintâmpinarea unor astfel de situații dramatice este esențial ca, periodic, coșurile de fum să fie curățate, verificate și reparate de persoane specializate și autorizate.

”În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. De asemenea, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 de centimetri, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile. De asemenea, se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montarea acestora pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile”, a adăugat cpt. Dan Ionașcu.

Media

Citit 3771 ori Ultima modificare Luni, 10 Martie 2025 22:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.