Anul 2025 vine cu o fereastră reală de oportunitate pentru IMM-uri. Sunt lansate și urmează să fie lansate mai multe programe de finanțare care pot acoperi o gamă largă de investiții: achiziție de echipamente, digitalizare, eficiență energetică, extindere, inovare sau automatizare. Despre toate acestea s-a vorbit la evenimentul „Oportunități de finanțare pentru IMM-urile din regiunea Sud-Est”, organizat în Galați de Goodwill Consulting și Network One Distribution (NOD) – două companii care sprijină activ mediul antreprenorial în drumul spre dezvoltare și modernizare. La final, i-am solicitat un interviu lui Bűkfeyes-Rákossy Zsombor, Head of Sales la Goodwill Consulting.
- Sunteți la Galați pentru a prezenta oportunități de finanțare pentru IMM-urile din Regiunea de Sud-Est, oportunități care sunt foarte multe. O să încep prin a vă întreba: există ceva ce nu se finanțează?
- Există, din păcate, multe activități care nu se finanțează sau se finanțează parțial. Chiar recent am avut întrebări pe producția de armament, că, nu-i așa, e un subiect la modă; nu se finanțează direct, cum suntem noi obișnuiți pe fonduri europene și cu consultanța pe care o oferim, dar probabil că găsesc alte mecanisme de finanțare. Mai sunt și alte categorii, sunt tot felul de coduri CAEN, pentru că, în general, așa decurge o linie de finanțare, pe o listă de coduri CAEN. Dar să știți că Galațiul, și Regiunea Sud-Est în special, reprezintă cazul fericit, unde listele cu coduri CAEN sunt foarte permisive și foarte multe activități mai degrabă se finanțează, decât nu se finanțează.
- Dacă adăugăm și Programul Tranziție Justă, Galațiul beneficiază de mai multe finanțări decât restul regiunii...
- Așa este, deja probabil că vedeți în implementare proiecte din apelul care era dedicat IMM-urilor și care avea finanțări de până la 8 milioane de euro, acelea ar trebui să fie în implementare, și sunt deja în implementare. Acum, ceea ce am prezentat se referea la apelul pentru microîntreprinderi, care este o finanțare de până la 300.000 de euro și vine cu un buget semnificativ, de 22,5 milioane de euro, doar pentru microîntreprinderile din Galați. Ceea ce, cumva, oferă șansa fiecărui doritor să își pună ideea în practică cu finanțarea europeană.
- Haideți să trecem în revistă ce oportunități sunt pentru un investitor din Galați și din Regiunea Sud-Est.
- O să vorbim, ca să structurez, de calupuri de finanțări. Mai întâi avem Programul Regional Sud-Est, care vine cu trei tipuri de finanțări. Prima este de 1,5 milioane de euro, dedicată IMM-urilor, și se finanțează construcții și dotarea cu active corporale și necorporale. A doua este un apel mai mic dedicat microîntreprinderilor, tot din Programul Regional, de finanțare de până la 200.000 de euro – tot așa, construcții, dotarea cu active corporale și necorporale –, iar a treia finanțează digitalizarea, cu până la 200.000 de euro cu sprijin de 90%. În conceptul digitalizării putem înțelege totul, de la hardware până la securitate cibernetică sau până automatizări, intră totul ca și cheltuială eligibilă. Avem și acel apel de tranziție justă pe care îl menționasem anterior, dar care e doar dedicat Galațiului.
Iar dacă e să ne extindem privirea și să ne uităm spre Planul Național Strategic, avem finanțări pentru sectorul forestier, pentru utilaje forestiere, avem pentru legume și cartofi, construire de sere, dotarea cu echipamente. Avem o finanțare în pregătire pentru sectorul panificației, iar tot apropiat de agricultură, o finanțare pe acvacultură cu investiții pentru producție, creștere de pește sau pentru procesarea peștelui.
Poate nu în ultimul rând, sunt de menționat apelurile pentru finanțarea sistemelor fotovoltaice, cele care vin din Fondul de Modernizare. La final de lună se închide apelul pentru sectorul agrifood și, chiar zilele trecute, au scos în consultare publică apelul pentru toate celelalte sectoare, precum și pe sisteme fotovoltaice dedicate autoconsumului.
- Există finanțarea ideală? Adică acea finanțare care să aibă criterii eligibile permisive, rapide, la care banii să fie suficienți pentru afacerea pe care ți-o dorești?
- Întrebarea este foarte bună și o întâlnim în viață. Și antreprenorii ne întreabă același lucru și aceste lucruri se schimbă din când în când. Dar dacă e să mă pronunț la ora asta, probabil că finanțarea ideală este cea din apelul de tranziție justă, care vine cu o criterii mai permisive decât de obicei, atât de eligibilitate cât și de punctaj, vine cu un buget foarte mare pentru un singur județ, vine cu evaluarea rapidă și cu semnarea rapidă a contractelor de finanțare. Cumva, întrunește toate atuurile și permite cheltuielile de așa natură încât antreprenorii să aibă să simtă cât mai puțin povara, sau că duc greul unei finanțări. Deci, dacă e să mă pronunț, cred că Tranziția Justă este un fel de El Dorado.
- Cum vă pot contacta antreprenorii care au nevoie de sprijinul dvs pentru a accesa o finanțare?
- Toată lumea ne poate contacta folosind datele de contact de pe www.gwconsulting.ro, acolo sunt toate datele de contact, dar noi ne mândrim și cu prezența în fiecare județ al țării. Avem un colectiv de peste 200 de persoane și avem colegi prezenți și în Galați și în Brăila, cu care antreprenorii pot conlucra chiar și local. Dar toate aceste solicitări trebuie să treacă centralizat prin site sau prin apel telefonic la numerele noastre.
- Și de ce fel de ajutor beneficiază cei care vă contactează?
- Ei beneficiază de consultanță gratuită într-o primă fază, în care încercăm să înțelegem nevoile, să le identificăm, să le discutăm, să le analizăm și să venim cu soluțiile existente, potrivite și realizabile. După ce trecem de această etapă, antreprenorii se aleg cu cu ofertă de colaborare din partea noastră și pot alege una sau mai multe dintre soluțiile pe care le oferim, ori noi, ori partenerii noștri.
(P)