Țânțarii și căpușele pot transmite boli grave, avertizează DSP Galați

Țânțarii și căpușele pot transmite boli grave, avertizează DSP Galați
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Galați a lansat recent, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare, un apel public de informare și responsabilizare, în contextul intensificării riscurilor de îmbolnăvire cauzate de țânțari și căpușe. Campania, desfășurată în luna mai 2025, are ca scop creșterea gradului de conștientizare privind bolile transmise prin vectori și oferirea de măsuri clare de prevenție pentru populație.

Vectorii sunt organisme vii - cum ar fi țânțarii, căpușele, muștele sau unele rozătoare - care pot transmite agenți patogeni (virusuri, bacterii sau paraziți) de la un organism la altul, provocând boli grave atât oamenilor, cât și animalelor. Printr-o simplă mușcătură, un vector infectat poate transmite boala unei noi gazde, iar riscul este cu atât mai mare cu cât acest proces se repetă pe durata întregii vieți a vectorului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile transmise prin vectori reprezintă peste 17% din totalul bolilor infecțioase la nivel mondial, cauzând peste 700.000 de decese anual. Până la 80% din populația globului este expusă riscului de infectare cu cel puțin o boală transmisă de vectori.

Ce boli sunt supravegheate în România

În România, sunt monitorizate epidemiologic următoarele afecțiuni:

  • Malaria
  • Meningita West-Nile
  • Encefalita de căpușă (TBE)
  • Febra butonoasă
  • Boala Lyme

Aceste boli, deși diferite ca simptomatologie și gravitate, au în comun modul de transmitere - în special prin înțepături sau mușcături de insecte.

Direcția de Sănătate Publică recomandă o serie de măsuri simple, dar eficiente, de prevenție:

  • Purtați haine deschise la culoare, cu mâneci lungi și pantaloni lungi băgați în șosete;
  • Folosiți repelente (substanțe care țin la distanță insectele), atât pe piele, cât și pe haine;
  • Inspectați atent corpul după plimbări în natură și îndepărtați imediat căpușele, folosind o pensetă cu vârful bont;
  • Dezinfectați zona de înțepătură cu alcool și aplicați unguent antibiotic.

Protejarea sănătății începe cu informarea și prevenția. Într-un context climatic tot mai favorabil proliferării vectorilor, este esențial ca populația să își însușească măsuri de autoprotecție și să sprijine acțiunile comunitare pentru combaterea acestor pericole. Direcția de Sănătate Publică Galați îndeamnă cetățenii să rămână vigilenți și să respecte recomandările specialiștilor pentru a evita îmbolnăvirile cu potențial grav.

Citit 333 ori Ultima modificare Joi, 22 Mai 2025 14:48

1 comentariu

  • postat de vasile luca
    Vineri, 23 Mai 2025 09:19
    213.218.53.***
    in tari cu apa calda, ministerul sanatatii compenseaza vaccinul contra encefalitei provocata de capuse. la noi DSP cumpara articol in ziar
    3
    2

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro