Oricât de greu de crezut ar părea, liberalizarea pieței de energie ne-a luat, și ea, prin surprindere. Voucherele pentru energie, ce se vor acorda, începând cu 1 iulie, familiilor și persoanelor singure cu venituri sub anumite limite stabilite, vor fi distribuite pe baza cererilor înregistrate într-o aplicație care încă nu există!
Plafonarea prețurilor la energie electrică a încetat marți, 1 iulie, ceea ce înseamnă că prețul plătit de fiecare consumator va fi cel stabilit cu furnizorul de energie electrică. Altfel spus, conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), „odată cu încheierea schemei de sprijin, începând cu 1 iulie 2025, veți plăti prețul stabilit în contractul dumneavoastră cu furnizorul. Prețul nu mai este plafonat prin reglementare - el este cel agreat între părți, la semnare sau prin actualizări contractuale”.
Despre prețurile liberalizate oferite în zona Galațiului, „Viața liberă” a scris, în articolul „Topul celor mai ieftini furnizori de energie de la 1 iulie. Oferte valabile în județul Galați”.
Să vedem ce se întâmplă cu cei care vor putea beneficia în continuare de sprijin guvernamental pentru plata facturilor.
Această măsură de protecție socială se va acorda în perioada 1 iulie 2025 - 31 martie 2026 și vizează persoanele singure cu un venit net lunar de maximum 1.940 de lei, precum și familiile cu un venit net lunar pe membru de familie de maximum 1.784 de lei. Tichetele, în valoare de 50 de lei lunar, se folosesc doar pentru plata facturilor la energia electrică.
Spre deosebire de alte măsuri de protecție socială, voucherele energetice nu se vor acorda din oficiu, ci la cerere.
Există trei modalități prin care beneficiarul poate depune cererea pentru un astfel de voucher. Prima variantă este online, prin aplicația EPIDS, care va fi dezvoltată şi administrată tehnic de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), a doua variantă este cea prin intermediul Poștei Române, iar a treia, la primăria de care aparține. Atât primăria, cât și oficiul poștal au obligația de a înregistra solicitarea primită în format fizic și de a introduce datele în aplicația EPIDS în termen de maximum trei zile lucrătoare de la data depunerii acesteia de către solicitant.
Prețurile s-au majorat de la 1 iulie, astfel că și voucherele pentru energie trebuie acordate tot de la 1 iulie. Cum la fel, tot de la 1 iulie, ar trebui depuse și cererile de către beneficiarii care se încadrează în limitele de venit impuse.
Numai că acest lucru nu este încă posibil, iar de acest lucru s-au convins gălățenii care au mers degeaba la Primăria Galați. De fapt, nu degeaba și nu din vina Primăriei. Oamenii au aflat astfel că trebuie să mai aștepte cu depunerea cererilor până când STS-ul va pune la punct aplicația digitală EPIDS, pentru că altă soluție nu există.
În ordonanța de urgență care prevede acordarea voucherelor energetice se precizează: „Aplicația digitală va fi realizată de către STS în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență”. Cuvintele-cheie sunt „va fi”. OUG-ul a intrat în vigoare la sfârșitul lunii iunie, astfel că cele 60 de zile abia au început să se contabilizeze.
Oare nu ar fi fost mai simplu ca aplicația să fi fost deja gata la 1 iulie? Pentru că despre liberalizarea pieței energiei nu se știe de o lună, două, ci se vorbește de cel puțin un an-doi. Nu e ca și cum eliminarea plafonării prețurilor ne-ar fi luat prin surprindere. Sau, cine știe, poate că da...