Întâlnirea regională a coordonatorilor de filiale ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, 19-21 iunie 2025, Roman, a adunat reprezentanți ai filialelor din Iași, Constanța, Galați, Bacău, Neamț, Brăila, Focșani, Suceava, Botoșani, Buzău, Chișinău, Roman și Brașov. Reuniunea s-a desfășurat în prezența și coordonarea domnului Sorin Stanciu, președintele UZPR, care în deschiderea manifestării a făcut apel la „sinceritate profesională, în abordarea temelor aflate în discuție”.
Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare de gazda manifestării, părintele Cornel Paiu, președintele Filialei UZPR „Filip Brunea Fox” - Roman, în spațiul ospitalierul de la Hanul Răzeșilor, vecin cu Hanul Ancuței. Au fost alături de gazdă, Petru Frăsilă, președinte de onoare al Filialei Roman, prim-vicepreședinții Ion Asaftei și Emilian Marcu, care au sprijinit întâlnirea foarte bine organizată.
Și-a făcut timp pentru întâlnire și domnul Aurel Bourceanu, prefectul județului Neamț, care a fost „încântat să fie prezent printre jurnaliști profesioniști”, unde, „sper că veți discuta și aspecte legate de fake-news și tot ce înseamnă combaterea minciunii, a dezinformării, în mediul on-line, mai ales”.
Fiecare coordonator și-a prezentat proiectele și impedimentele, în exercitarea profesiei.
În context,Grigore Radoslavescu, președintele Filialei UZPR - Iași, cea mai mare filială regională, a pus problema „ideologiei postadevărului” și a semnalat necesitatea ca ziaristul, indiferent la ce canal media lucrează, trebuie să-și dea silința ca prin profesionalism, printr-o bună documentare care, presupune verificarea surselor, să combată minciunile mass-media.
Victoria Fonari, președinta Filialei UZPR Chișinău, a adus la cunoștința participanților că presa de limba română din Republica Moldova este aproape inexistentă, deși limba oficială este cea română! „În amintirea marilor români Nicoale Dabija, Grigore Vieru, vă îndemn să faceți abonamente la revista Literatură și Artă, o publicație care vorbește, în românește despre cultura, istoria, limba istoricei Basarabii și care trebuie să reziste”.
Gianina Buftea, coordonator al Filialei Neamț, a menționat că la Piatra Neamț, „din cele cinci studiouri locale de televiziune nu mai există niciunul, iar în presa scrisă, rezistă încă un săptămânal și un cotidian”. Cu o experiență de 23 de ani în presă, Gianina Buftea consideră că legislația privind siguranța unui loc de muncă în presa din provincie este o bilă neagră a vremurilor noastre.
Subsemnata, în calitate de reprezentant al Filialei gălățene „Radu Macovei”, a prezentat câteva dintre proiectele susținute și a subliniat faptul că mentorul filialei gălățene, ziaristul Radu Macovei, este cel care leagă, prin cuvântul ziditor Galațiul de Roman și invers, domnia sa fiind născut la Roman, în actuala Casă Memorială „Celibidache”, dar slujind comunitatea gălățeană mai bine de jumătate de veac.
Ca redactor de presă scrisă, am dat un semnal de îngrijorare, în privința promovării și sprijinirii presei scrise, care a devenit „Cenușăreasa mass-media”, în ultimii ani. „Noile scumpiri, creșterea comisionului la Poșta Română vor pune la grea încercare presa locală, acolo unde încă mai apare în print. Este nevoie de facilități din partea guvernului, pentru a nu pune lacăt libertății de exprimare, în presa tipărită”.
S-a pus întrebarea dacă „influencerii și tik-tokerii” pot fi asimilați cu profesia de ziarist, potrivit legislației în vigoare? În unanimitate, ziariștii prezenți consideră că în multe situații „non-creativitatea” și limbajul vulgar al unor așa-numiți „influenceri” nu au nimic în comun cu statutul UZPR, uniune de creație și utilitatea publică; nu au nimic în comun cu informarea, ci - adeseori - doar cu dezinformarea, minciuna și calomnia.
Din această perspectivă, domnul Sorin Stanciu a spus, între altele, că sunt „mari presiuni din diverse direcții”, pentru ca unele persoane să capete legitimație de ziarist. „Comisia de atestare are aripi în teritoriu, fiindcă dumneavoastră știți mai bine cine a scris, cine are palmares de ziarist și cine nu a scris. Niciun dosar nu trebuie să ajungă la București, fără avizul filialei locale”.
Președintele gazdă, pr. Cornel Paiu, a înmânat mai multe premii și Medalia jubiliară UZPR unor personalități nemțene care au contribuit la informarea, educarea, zidirea și promovarea binelui și frumosului în comunitatea din județul Neamț, și nu numai, prin cuvântul scris sau rostit.
Distinsa doamna Flora Ordean, ziarist și profesor, a primit din partea Flilialei UZPR - Roman Premiul „Ziaristul Anului”. După 30 de ani de presă, Flora Ordean a spus că jurnalismul se face cu onestitate și că starea de bine a domniei sale „este atunci când pot schimba ceva în atitudinea, mentalitatea semenilor, a comunității în care slujesc. Presa adevărată nu este cea care flatează, ci cea care surprinde realitatea și care informează corect”.