Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
4 comentarii

Nu putem spune că anunțul Guvernului Orban de la finele săptămânii trecute cu privire la asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi a luat prin surprindere conducerile formațiunilor politice gălățene.

"Nu e nevoie de grabă", apreciază actualul edil-șef

Încă din 14 ianuarie, într-o conferință de presă comună cu city-managerul Marius Humelnicu, actualul primar PSD al Galațiului, Ionuț Pucheanu, preciza că "nu e nevoie de grabă", urmând ca numele candidaţilor partidului la alegerile locale să fie anunţate într-o altă viitoare întâlnire cu mass-media, în maximum o lună. Aceasta și în condițiile în care, potrivit edilului-șef: "mereu există competiție, altfel n-ar exista progres".
Tot în urmă cu circa o săptămână, fostul primar Marius Stan își anunța candidatura la Primăria municipiului, în cadrul unei conferințe de presă, beneficiind de suportul unei formațiuni politice noi, Partidul Împreună pentru Moldova.

Trei nume pe listă la PNL și USR, două la PLUS

În ceea ce privește competiția internă din cadrul PNL Galați, senatorul George Stângă a ținut să menționeze că "pe lista scurtă se află trei nume: consilierii locali Onuț Atanasiu și Alexandru Șerban, dar și Petrișor Potec". Măsurătorile sociologice se vor realiza la nivel național, tot acolo, cu acordul Biroului Politic, urmând să se facă și nominalizarea candidatului, până cel târziu pe 25 februarie.
Deputatul USR Bogdan Rodeanu s-a înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului la funcția de edil-șef, "împreună cu alți doi colegi". "Alegerea în două tururi a primarilor este un obiectiv asumat al nostru și cu care am condiționat susținerea Guvernului Orban", a mai spus deputatul USR de Galați, menționând că "1.000 la sută vom desemna un candidat comun împreună cu colegii de la PLUS, în maximum 30 de zile".
Acest lucru ne-a fost confirmat de Bogdan Dumitrescu, președintele filialei județene PLUS Galați. "În competiția internă pentru Primărie avem doi colegi: Flavia Susnoschi și Stănică Ambrinoc. Voturile colegilor noștri vor conta în proporție de 60%, iar criteriile stabilite la nivel național, 40%. Miercuri, cel târziu joi, vom definitiva numele candidatului", a mai spus Dumitrescu.

Neîncredere în scrutinul în două tururi

Președintele ALDE Galați, Cristian Dima, crede că "este dificilă păstrarea alegerilor primarilor în două tururi", menționând două obstacole ce vor apărea în opinia sa: moțiunea de cenzură și contestarea la Curtea Constituționalăi. "ALDE Galați are peste zece persoane în competiția internă pentru desemnarea candidatului la Primărie și încercăm să definitivăm până pe 15 februarie", a adăugat Dima.
La rândul său, deputatul PMP Cătălin Cristache este și mai ferm în abordare: "Sunt doar 5% șanse să avem alegeri la Primărie în două tururi. Guvernul liberal își dorește de fapt alegeri anticipate și era mai nimerit să dea OUG pentru un scrutin în două tururi". Totodată, Cristache apreciază că "în toate sondajele sunt favorit al dreptei unite la Galați".

Se pregătesc și "candidați pentru viitor"

În fine, un alt fost edil-șef, deputatul Pro România Eugen Durbacă, ne-a precizat că în niciun caz nu va mai candida la funcția de primar. "Ne străduim să ne facem cunoscuți și trebuie să pregătim un candidat tânăr, pentru viitor, chiar dacă nu va câștiga acum", a spus Durbacă, fără a dori să menționeze un termen pentru nominalizarea în cauză.
O concluzie preliminară se desprinde cert: până la sfârșitul lunii februarie 2020, candidații gălățeni ce aspiră la funcția de primar vor ieși la rampă. Ce este mai puțin sigur este când se va desfășura scrutinul pentru alegerea edilului-șef în actualul context politic național și mai ales cum.

Citit 15723 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:16

4 comentarii

 • postat de votant Marți, 21 Ianuarie 2020 17:56 89.137.136.*** Link la comentariu
  7
  15

  Eu nu am nimic cu actualul primar dar de ce pune domnule taxe de parcare peste tot cad se stie ca lumea nu are unde parca? Lasa gratuit sa aiba toti loc ca banii vin din alta parte nu din taxe pe parcari ca nu sta lumea cu marunt mereu in buzunar sau nu toti au telefon sau credit pe el sa plateasca prin sms. Plus de asta s-au majorat impozitele dupa ce in februarie am platit si mi-a venit plic sa platesc si majorarea pe care ei au facut-o in vara fara sa ne intrebe si pe noi. APoi platim taxa de ecarisaj dar canii sunt tot pe strazi. De ce? Eu asa ceva nu mai pot vota! Nu s-au adus investitori ca sa se faca noi locuri de munca, nu tu invetitii care sa atraga venituri, nu tu un strand, un bazin olimpic, un aqualand ca la brasov si oradea. Bun sa faca primaria din banii lor dca vor sa incaseze ei profitul dar macar sa faca daca pe privati nu ii lasa. Repet: parcari gratuite nu cu plata si cu abonamente si veti castiga alegerile si amenajarea de parcari oriunde se poate pt ca masina e o necesitate nu un moft. La tren trebuie sa iei bilet cu o luna inainte ca sa prinzi loc de sarbatori, autobuzul vine dupa 15-20 min. Si faceti si bilete de o calatorie adica 2 lei pt ca am mers din centru si am fost obligat sa iau un bilet cu doua calatorii adica 4 lei dar eu nu aveam decat 2 lei in buzunar si nu am putut circula.

  Raportează
 • postat de dorin Marți, 21 Ianuarie 2020 10:19 194.105.20.*** Link la comentariu
  10
  25

  sa fie 2 turui, asa este corect si reprezentativ. Cuma iesit Pucheanu primar? cu 9% din voturile totale ale galatenilor.
  2 tururi, asat inseamna democratie.

  Raportează
 • postat de ss Marți, 21 Ianuarie 2020 08:35 79.116.100.*** Link la comentariu
  8
  23

  Actualul primar tot cu 23.000 voturi spera sa castige? Halal reprezentativitate, sau poate totusi e specifica intr-un oras care arata mai rau decat in trecut, multumim ciumpalacilor care au contribuit la dezastrul galatean din ultimele 3 decenii, avem ceea ce meritam!

  Raportează
 • postat de Popescu Marți, 21 Ianuarie 2020 00:11 79.116.108.*** Link la comentariu
  16
  44

  "Sa ma ierte Dumnezeu", dar nu te vad bine domn primar.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.