Vom avea alegeri în două tururi? Candidații la Primăria Galaţi își ascut armele

Vom avea alegeri în două tururi? Candidații la Primăria Galaţi își ascut armele
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Nu putem spune că anunțul Guvernului Orban de la finele săptămânii trecute cu privire la asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi a luat prin surprindere conducerile formațiunilor politice gălățene.

"Nu e nevoie de grabă", apreciază actualul edil-șef

Încă din 14 ianuarie, într-o conferință de presă comună cu city-managerul Marius Humelnicu, actualul primar PSD al Galațiului, Ionuț Pucheanu, preciza că "nu e nevoie de grabă", urmând ca numele candidaţilor partidului la alegerile locale să fie anunţate într-o altă viitoare întâlnire cu mass-media, în maximum o lună. Aceasta și în condițiile în care, potrivit edilului-șef: "mereu există competiție, altfel n-ar exista progres".

Tot în urmă cu circa o săptămână, fostul primar Marius Stan își anunța candidatura la Primăria municipiului, în cadrul unei conferințe de presă, beneficiind de suportul unei formațiuni politice noi, Partidul Împreună pentru Moldova.

Trei nume pe listă la PNL și USR, două la PLUS

În ceea ce privește competiția internă din cadrul PNL Galați, senatorul George Stângă a ținut să menționeze că "pe lista scurtă se află trei nume: consilierii locali Onuț Atanasiu și Alexandru Șerban, dar și Petrișor Potec". Măsurătorile sociologice se vor realiza la nivel național, tot acolo, cu acordul Biroului Politic, urmând să se facă și nominalizarea candidatului, până cel târziu pe 25 februarie.

Deputatul USR Bogdan Rodeanu s-a înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului la funcția de edil-șef, "împreună cu alți doi colegi". "Alegerea în două tururi a primarilor este un obiectiv asumat al nostru și cu care am condiționat susținerea Guvernului Orban", a mai spus deputatul USR de Galați, menționând că "1.000 la sută vom desemna un candidat comun împreună cu colegii de la PLUS, în maximum 30 de zile".

Acest lucru ne-a fost confirmat de Bogdan Dumitrescu, președintele filialei județene PLUS Galați. "În competiția internă pentru Primărie avem doi colegi: Flavia Susnoschi și Stănică Ambrinoc. Voturile colegilor noștri vor conta în proporție de 60%, iar criteriile stabilite la nivel național, 40%. Miercuri, cel târziu joi, vom definitiva numele candidatului", a mai spus Dumitrescu.

Neîncredere în scrutinul în două tururi

Președintele ALDE Galați, Cristian Dima, crede că "este dificilă păstrarea alegerilor primarilor în două tururi", menționând două obstacole ce vor apărea în opinia sa: moțiunea de cenzură și contestarea la Curtea Constituționalăi. "ALDE Galați are peste zece persoane în competiția internă pentru desemnarea candidatului la Primărie și încercăm să definitivăm până pe 15 februarie", a adăugat Dima.

La rândul său, deputatul PMP Cătălin Cristache este și mai ferm în abordare: "Sunt doar 5% șanse să avem alegeri la Primărie în două tururi. Guvernul liberal își dorește de fapt alegeri anticipate și era mai nimerit să dea OUG pentru un scrutin în două tururi". Totodată, Cristache apreciază că "în toate sondajele sunt favorit al dreptei unite la Galați".

Se pregătesc și "candidați pentru viitor"

În fine, un alt fost edil-șef, deputatul Pro România Eugen Durbacă, ne-a precizat că în niciun caz nu va mai candida la funcția de primar. "Ne străduim să ne facem cunoscuți și trebuie să pregătim un candidat tânăr, pentru viitor, chiar dacă nu va câștiga acum", a spus Durbacă, fără a dori să menționeze un termen pentru nominalizarea în cauză.

O concluzie preliminară se desprinde cert: până la sfârșitul lunii februarie 2020, candidații gălățeni ce aspiră la funcția de primar vor ieși la rampă. Ce este mai puțin sigur este când se va desfășura scrutinul pentru alegerea edilului-șef în actualul context politic național și mai ales cum.

Citit 16567 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.