Ce-au pierdut şi ce-au câştigat gălăţenii în 2021. Radiografia anului care se încheie

Ce-au pierdut şi ce-au câştigat gălăţenii în 2021. Radiografia anului care se încheie
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Ceasul din Mazepa, patru trasee de autobuz şi un sfert de rută de troleibuz - cam asta au pierdut gălăţenii în 2021. Pe frontul luptei cu pandemia, Galaţiul a pierdut prea multe vieţi - nu doar din cauza virusului! - dar vaccinurile anti-COVID pot fi un câştig pentru sănătatea celor care aleg să le facă. Pe lista câştigurilor anului 2021 mai putem trece: 20 de autobuze hibrid, opt tramvaie, trotinete electrice de închiriat, un aqua-park, o importantă axă rutieră modernizată, primele zece puncte de colectare a deșeurilor supravegheate video, dar şi 13 spectaculoase picturi murale de mari dimensiuni.

Anul 2021 îşi numără cele din urmă zile şi tocmai de aceea încercăm să contabilizăm ce am pierdut şi ce-am câştigat în aceste ultime 12 luni.

„Mai tăiaţi şi de la voi, înainte de a lua şi pielea de pe noi!”, au cerut, printre huiduieli, claxoane şi vuvuzele, aproximativ o sută de gălăţeni care au protestat în faţa Primăriei Galaţi, revoltaţi de majorarea cu 50 la sută a impozitului pe autoturisme. S-a întâmplat chiar pe 11 ianuarie 2021, în prima zi de plată a dărilor locale, când, cu noaptea-n cap, zeci de gălăţeni s-au bulucit la uşile centrelor Direcţiei de Impozite şi Taxe locale, nerăbdători să-şi achite obligaţiile faţă de bugetul oraşului. Din fericire pentru buzunarele gălăţenilor, majorarea cu 50 la sută a fost suspendată în urma acţiunii în instanţă deschise de Instituţia Prefectului şi va rămâne suspendată până când judecătorii vor lua o decizie definitivă. Deocamdată, abia s-a stabilit primul termen de judecată - 12 ianuarie 2022!

Anul 2021 le-a adus gălăţenilor o nouă modalitate de plată a birurilor locale - 30 de staţii SelfPay. Iar pentru evitarea cozilor la ghişeu se poate utiliza  şi platforma electronică https://e-digital.primariagalati.ro/ în relația cu Direcția de Impozite, Taxe și alte Venituri.

Şi ca să nu se spună că autorităţile ştiu doar să ceară bani, aleşii locali au decis ca Primăria să acorde un stimulent financiar de câte 1.000 de lei net pentru nou-născuţii Galaţiului.

Revoluţia din transport

Cele 20 de autobuze hibrid, livrate de Solaris, şi cele opt tramvaie construite la Astra Arad, plus trotinetele electrice de închiriat reprezintă un important câştig pentru transportul gălăţenilor. Care au pierdut, însă, patru trasee de autobuz - 22, 27, 18 şi 19 - şi un sfert din traseul de troleibuz 104.

Modificărilor suferite de alte rute de transport li se adaugă introducerea biletului temporar de călătorie, valabil o oră, care poate fi plătit şi prin SMS, şi introducerea cardurilor cu număr nelimitat sau limitat de călătorii, în intervalul de valabilitate al abonamentului. Panourile de informare şi automatele de bilete nefuncţionale, nerespectarea graficelor de transport şi „cursele sărite” i-au făcut pe gălăţeni să-şi piardă timpul şi răbdarea, aşteptând în staţii. Staţii care au apărut, au dispărut sau au fost mutate de pe o zi pe alta, în funcţie de lucrările ce par să nu se mai termine.

Totul a culminat cu două greve spontane ale angajaţilor Transurb, în care, câte o jumătate de zi, transportul în comun a fost paralizat. În schimb, societatea şi-a lărgit obiectul de activitate pentru a putea face şi transport pe apă. Deocamdată nu se prea descurcă nici pe uscat…

Iar Primăria Galaţi îşi vinde la fier vechi nava preluată gratuit, în 2013, de la Ministerul Afacerilor Interne, pe care, oricum, n-a folosit-o niciodată.

Aqua-park

Redeschiderea Plajei „Dunărea” - după o modernizare care s-a tot prelungit şi scumpit, ajungând să coste aproximativ 6 milioane de euro de la bugetul local - a fost, probabil, cel mai aşteptat eveniment al anului 2021. A fost o deschidere în pripă, cu organizare deficitară, iar calitatea lucrărilor executate a fost pusă sub semnul întrebării de infiltraţiile apărute în zidul de beton ce susține platoul bazinelor şi de faptul că apa din bazine inunda în mod constant terasa cu şezlonguri a aqua-parkului.

Gălăţenii au stat la cozi ore în şir pentru a intra în zona de agrement, care a funcţionat la doar jumătate din capacitate. După 40 de zile de funcţionare, Plaja s-a închis. Însă nu trebuie uitat faptul că a găzduit şi un prim eveniment de amploare: trei seri de concerte "Danube Rock Sounds".

Infrastructură rutieră şi o premieră

Investiţie europeană de aproximativ 20 milioane de euro, modernizarea axei Siderurgiștilor - 1 Decembrie 1918, ale cărei lucrări s-au tot prelungit şi scumpit în cursul lui 2021, reprezintă, dincolo de standardul rutier şi pietonal, un şantier în minus pentru traficul gălăţean şi aşa sufocat. Dacă tot veni vorba de trafic, merită amintite sensurile giratorii nou-înfiinţate ca urmare a reconfigurării rutiere în Piața "Henri Mathias Berthelot" și în intersecția străzii Traian Vuia cu strada Milcov ("Beverly Hills"), dar şi sensul giratoriu de pe bulevardul Dunărea, la intersecția cu drumul de acces la Plaja ”Dunărea”. Mai trecem pe lista realizărilor: sensuri unice în alte trei zone ale orașului, zece noi treceri de pietoni iluminate cu becuri tip LED, trafic cu benzi rezonatoare pe strada Stadionului şi trecerile de pietoni supraînălțate de pe strada Portului.

În 2021, gălăţenii mai bifează o premieră: locurile de parcare rezidenţiale, atribuite cu abonament în cartierele Mazepa I, Micro 21, Mazepa II, Țiglina II şi Micro 18. De la 120 de lei pe an, locul de parcare a ajuns, în urma licitaţiilor, la scoruri record de 2.500 de lei - preţ de adjudecare. Abonamentele vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, după ce gălăţenii le vor plăti. Rămâne de văzut cum va fi gestionată situaţia…

Educaţia, cea mai câştigată

Educaţia gălăţeană se poate considera printre cele mai câştigate domenii în 2021. Şi nu numai datorită performanţelor elevilor - jos pălăria pentru ei! - ci şi datorită investiţiilor finalizate: sală de sport și sală de mese la Școala Nr. 28, sală de sport în Campusul școlar „Al. I. Cuza”, Creşa nr. 1, Creşa nr. 36 şi Școala Nr. 33 - toate modernizate cu bani europeni. Plus două amplasamente predate Companiei Naţionale de Investiţii pentru construcţia altor două creşe.

Nu mai puţin adevărat este că proiectele europene de care beneficiază şcolile s-au dovedit pline de surprize: lucrări suplimentare, scumpiri şi multe-multe amânări ale termenelor de finalizare.

Modernizare urbană cu plusuri şi minusuri

Părculeţul de la Parfumul Teilor a trecut, în 2021, prin două transformări radicale. Mai întâi, s-a bucurat de finalizarea lucrărilor de modernizare şi arăta spectaculos. După trei luni, a intrat din nou în reparaţii, după ce aleile au fost grav afectate de tasare, iar băncile nu mai prezentau siguranţă din cauza denivelărilor terenului.

Pentru că nu apărea în proiectul de modernizare a zonei cuprinse între Potcoava de Aur şi Trei Star, ceasul din Mazepa a fost pus la pământ şi făcut bucăţi de muncitori, spre tristeţea multor gălăţeni, care aveau numeroase şi frumoase amintiri legate de acest ceas şi de cel din centru.

Revenind la plusurile anului, trebuie spus că au fost amplasate primele zece puncte de colectare a deșeurilor supravegheate video. Modulele pentru colectarea selectivă (gunoi menajer, hârtie, carton, plastic, metal și sticlă), care pot fi acționate la pedală, au sisteme moderne de monitorizare video, alimentate de panouri fotovoltaice, fiind totodată racordate la sistemul de canalizare.

Sănătate, că-i mai bună decât toate

În 2021, în Galaţi s-a murit mult, şi nu doar din cauza ravagiilor făcute de COVID-19, ci şi din nepăsarea unor cadre medicale, din dezorganizarea unui sistem sanitar epuizat de crize, de sărăcie, oboseală şi nozocomiale. Dar vaccinurile anti-COVID pot fi un câştig pentru sănătatea celor care au ales ori aleg să le facă. Primăria Galaţi s-a ocupat de organizarea centrelor de vaccinare, iar centrul din parcarea de la mall a fost considerat cel mai eficient drive-thru la nivel național.

Artă urbană şi cultură

Galațiul cel prăfuit și gri, cu ziduri agresate de mâzgălituri, a avut parte de o spectaculoasă schimbare de imagine, datorită “Htag Festival”. Nu mai puţin de 13 picturi murale (street art) de mari dimensiuni, care acoperă în total 3.000 de metri pătrați, au fost realizate de Cristian Scutaru, Pandele Radu, Pisica Pătrată, Robert OBERT, HarceaPacea, ATOMA, Roper, Medeea Nămoloșanu, ILUC, Cristian Corolenco, Yuppa, Ionuț Popescu, Eufonic, Vladude și Peluza Nord Oțelul Galați.

Gălăţenii au avut parte şi de evenimente culturale ad-hoc - „happening-uri” - spectacole stradale oferite de trupe de muzicieni, de dans, de teatru şi de animaţie. Nu trebuie uitată nici cea de-a patra ediţie Street FOOD Festival!

Galaţiul a mai câştigat, după cinci ani de procese, cinematografele „Ţiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” şi cel al Grădinii de Vară. Rămâne de văzut când va intra efectiv municipalitatea în posesia lor şi ce va face cu ele.

Şi tot anul acesta, Primăria a devenit unicul proprietar al Palatului "Gheorghiu", ruina de pe strada Domnească nr. 24. A fost, însă, obligată să îl despăgubească pe Bogdan Iacob, proprietarul unei locuinţe din acest imobil, pe care tot administraţia locală i-a vândut-o şi din care apoi l-a evacuat, motiv pentru care acesta a deschis proces de revendicare imobiliară. Salvată de la ruină, monumentala clădire ar putea deveni sediu pentru Parcul de Soft, din care, în 2021, a mai rămas doar contabilul…

Mai mult verde

Zecile de arbori uscaţi, care trebuie toaletaţi sau tăiaţi reprezintă o problemă reală, iar sesizările gălăţenilor în acest sens aşteaptă cu lunile sau cu anii să fie rezolvate. Dar e nevoie şi de plantări! În cadrul celor două campanii, Primăria a raportat 1.200 de arbori plantaţi în primăvară şi încă 1.850 în toamnă, cărora li s-ar adăuga 1.220 de puieți, la ieșirile din oraș către Brăila și Tecuci. Sperăm doar că sunt reale aceste cifre şi că aceşti puieţi vor prinde rădăcini şi vor deveni copaci.

Fonduri externe

Primăria Galați a anunţat că, în 2021, a semnat contracte de finanțare din fonduri externe de peste 92 milioane de lei şi are în evaluare proiecte a căror valoare depășește 197 milioane de lei.

Conform datelor centralizate de noi, 2021 a adus bani europeni pentru: lucrări de reabilitare și eficientizare energetică a Maternității "Buna Vestire" - la trei dintre corpurile de clădire (ginecologie și ATI, corpul administrativ și corpul pentru centrală), dar şi pentru echipamente necesare acestui spital şi celui de Psihiatrie. Sunt bani europeni pentru modernizarea Parcului "Carol" (fost "CFR"), modernizarea a trei locuri de joacă, dar şi pentru pregătirea documentaţiilor unor proiecte de infrastructură: modernizarea Falezei Dunării, a Văii Ţiglinei, a depoului de tramvaie, strada Siderurgiștilor (tronson 2) și strada Ștefan cel Mare. Tot bani europeni sunt contractaţi și pentru o creşă în Valea Oraşului, modernizarea grădiniţelor nr. 30 şi "Motanul Încălţat", a şcolilor nr. 29, 16, 28, 18 şi "Miron Costin". Modernizarea iluminatului public pe principalele artere se face cu bani de la Fondul pentru Mediu.

La proiectele aflate deja în diverse faze de implementare, la sfârșitul acestui an sunt înregistrate investiții cu fonduri externe de aproximativ 730 milioane de lei.

Hei-rup, hei-rup!

În 2021, după cinci ani de așteptare, noile hale comerciale din Piața din Micro 17 au fost finalizate.

Autorităţile au anunţat că s-au reluat lucrările de extindere a rețelei de apă și canalizare în cartierele Barboși și Filești, dar şi lucrările în Valea Oraşului. Când se vor finaliza, nici Dumnezeu nu ştie. Aşa cum n-ar şti ce să spună nici despre staţia de epurare din Cantemir sau drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră.

Să sperăm că pe toate celelalte şantiere - deloc puţine ale oraşului - vor apărea, în 2022, cât mai puţine întârzieri, scumpiri, surprize neplăcute şi lucrări suplimentare sau părăsite.

Citit 29930 ori Ultima modificare Luni, 03 Ianuarie 2022 00:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.