Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
10 comentarii

* În prima variantă a regionalizării, polul Brăila-Galaţi se lupta cu judeţul Constanţa pentru statutul de centru regional * Galaţiul a fost indicat singur drept reşedinţă a regiunii „Dunărea de Jos” chiar de către vicepremierul Liviu Dragnea, Constanţa urmând să formeze o a noua regiune, cu Tulcea


„Reşedinţele viitoarelor regiuni trebuie stabilite după criterii funcţionale, în localitatea care asigura cele mai bune fluxuri comerciale, economice şi demografice, iar instituţiile regionale vor putea fi înfiinţate în celelalte centre urbane importante”, aşa a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice la recenta dezbatere publică despre regionalizare şi descentralizate a administraţie de la Cluj. O amplă dezbatere va avea loc astăzi, la Galaţi. Ţinând cont de aceste criterii, iată care au fost scenariile regionalizării vehiculate până acum şi cu cine ne-am putea bate pentru statutul de reşedinţă regională.

„Binomul Brăila-Galaţi”

În prima variantă discutată, România ar fi trebuit să fie împărţită în opt regiuni administrative. Regiunea „Dunărea de Jos” formată din Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea figurează în raportul Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG). Specialiştii au considerat că un centru regional stabilit în nucleul Galaţi-Brăila ar fi cel mai potrivit, dar au recunoscut fără tăgadă avantajele nete ale Constanţei. Judeţul lui Nicuşor Constantinescu, una dintre figurile pitoreşti ale PSD, alături de primarul Radu Mazăre, este totuşi cel mai prosper din zonă şi, conform statisticilor, principalul contributor la produsul intern brut al regiunii. De altfel, însuşi vicepremierul Dragnea a admis că „vor exista şi situaţii unde decizia va fi greu de luat, respectiv între Sibiu şi Braşov, între Constanta şi binomul Brăila-Galaţi, sau între Ploieşti şi Piteşti”, Guvernul fiind cel care urma să hotărască.

Vicepremierul a marcat oraşul nostru

Ulterior, invitat la emisiunea „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, viceprim-ministrul a declarat că România ar putea avea nouă regiuni administrative, şi nu opt, cum erau planurile iniţiale, cea de-a noua regiune urmând să fie Dobrogea, formată din Constanţa (capitala) şi Tulcea. Galaţiul ar urma, în acest scenariu, să facă parte dintr-o regiune alături de alături de Brăila, Vrancea, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi. Invitat apoi la emisiunea „După 20 de ani” Liviu Dragnea a desenat în premieră harta cu regiunile şi capitalele României regionalizate, în aplicaţia www.stirileprotv.ro, şi a bifat Galaţiul drept capitală regională alături de Constanţa, Sibiu, Cluj, Timişoara, Craiova şi Piteşti. Numai că, într-o asemenea ecuaţie, Vrancea, cu un puternic fief PSD ar putea ridica pretenţii ca reşedinţa să fie la Focşani. Iar Buzăul ne-ar putea surclasa uşor din punct de vedere economic.
Şi ar mai fi un posibil semnal în favoarea Galaţiului – reşedinţă regională. Faptul că mega-dezbateri despre regionalizare au avut loc până acum tot în judeţe cotate cu sută la sută şanse de a deveni capitale – Iaşi, Timişoara, Cluj, şi urmează Constanţa. Există şi o propunere lansată de liberalii din Bihor care pledează pentru o regiune formată din Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi, cu centrul la Constanţa, şi o regiune formată din Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, cu centrul la Bacău.

La toamnă se decide

Potrivit vicepremierului, după fiecare dezbatere, toate întrebările, propunerile şi ideile sunt procesate şi incluse în analiza proiectului regiunilor în grupul de lucru academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare. După revizuirea Constituţiei, proiectul va ajunge pe masa Guvernului, care îl poate înainta Parlamentului. Dincolo de statutul de reşedinţă regională, va conta la fel de mult cine va fi guvernator regional şi din ce localitate va proveni.

Citit 5946 ori Ultima modificare Luni, 26 Septembrie 2016 02:27

10 comentarii

 • postat de citesc si minunez Vineri, 05 Iulie 2013 13:42 Link la comentariu
  0
  0

  Mai fratilor,
  trebuie sa fiti naivi sa credeti ca Galati poate fi capitala regiunii Sud-Est, in primul rand capitala trebuie sa fie cea mai puternica dpdv economic (toate modelele de regionalizare din lume arata asta), pentru ca nu poti pune fraiele dezvoltarii regionale in mainile unor oameni care nu au fost in stare sa dezvolte urbea din care fac parte in 23 de ani.
  Priviti:
  "Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa gestionează 333.133 contribuabili persoane fizice şi juridice, respectiv 42,89% din totalul contribuabililor înregistraţi în regiunea de Sud - Est. DGFP Galaţi administrează doar 46.883 de contribuabili (6,04% din totalul regiunii, fiind întrecută de DGFP Bu-zău - 165.072 contribuabili (21,25%), DGFP Brăila - 123.700 contribuabili (15,93%), DGFP Vrancea - 83.408 (10,74%). Doar DGFP Tulcea are mai puţini contribuabili - 24.510 (3,16%).
  La finele anului 2012, DGFP Constanţa a încasat impozite şi taxe în sumă de 2,777 miliarde de lei, reprezentând 39,13% din veniturile colectate la nivel de regiune. DGFP Galaţi a colectat 19,33%, DGFP Buzău - 14,27%, DGFP Brăila - 10,90%, DGFP Vrancea - 9,23%, iar DGFP Tulcea - 7,15%."
  Parerea mea sincera e ca degeaba ne dam cu parerea vis-s-vis de capitala, cand toate datele arata viitoarea capitala.

  Raportează
 • postat de ss Joi, 27 Iunie 2013 21:32 Link la comentariu
  0
  0

  Aberatie mai mare decat mentionarea ca Buzau surclaseaza economic Galatiul nu am auzit pana acum.....cine sustine aceasta ineptie sa deschida Wikipedia ca sa realizeze cat de rupt de realitate este! Zero absolut, VARZA!

  Raportează
 • postat de modern talking Joi, 27 Iunie 2013 14:24 Link la comentariu
  0
  0

  Bai Anca, da esti incompetenta rau de tot...auzi Buzaul surclaseaza economic Galatiul, dar de unde ai luat tu aceste date si informatii total eronate si aberante,...sau ca Focsaniul ar fi o alternativa bai fata, tu habar nu ai ce scrii esti total pe langa si nu stiu cine te-a angajat la acest ziar...pai Focsaniul e mai mic de 5 ori decat Galatiul ca suprafata si aproape de trei ori ca populatie, toate structurile de putere regionale sunt in Municipiul Galati (CFR, BNR, CURTEA DE CONTURI, CURTEA DE APEL, ISCIR, ROMTELECOM, POSTA, AFDJ, CAPITANIA FLUVIALA SI MARITIMA, APDM, CENTRU UNIVERSITAR, etc), Galatiul a fost si v-a ramane cel mai important centru economic, cultural, politico-administrativ din Moldova respectiv Romania!!

  Raportează
 • postat de GIGILE Joi, 27 Iunie 2013 11:31 Link la comentariu
  0
  0

  daca va fi capitala fiscala la Galati intrebare CINE VA FI SEFUL FINANTELOR REGIONALE ....ACEEASI OAMENI??????CARE NE-AU ,,REPREZENTAT,, IN MASS MEDIA ???? cu siguranta o..... va fi tatucu regiunii fiscale si imi pun intrebarea CAND SCAPAM DE BARONIII LOCALI???

  Raportează
 • postat de brailean Joi, 27 Iunie 2013 10:52 Link la comentariu
  0
  0

  nu se va face nici un fel de regionalizare ,din cauza CCR ,singura alternativa ar fi ca actualele agentii de dezvoltare regionale ,sa capete personalitate juridica ,dar trebuie acordul Bruselului ...!

  Raportează
 • postat de Un iobag local Joi, 27 Iunie 2013 10:13 Link la comentariu
  0
  0

  Un golan, care face scenarii pentru ca alti golani sa ajunga " grofi locali ", " imparati locali ", " faraoni locali ", fiecare cu " tarisoara " lui in care mafia face legea dupa bunul ei plac, nederanjata de nimeni. Hai sa ne indignam populatie !!! Adicalea cum : Sa nu avem si noi baronii nostrii cu " cohones" mari ca de elefant??? Pe langa " mascariciul " mazare, " mama Vrancioaia " oprisan, Sfantul Lazar dragnea ( de invie mortii ), noi nu suntem in stare sa producem nimic maret in tara asta minunata, administrata admirabil de cel mai cinstit si competent guvern ( exceptandul pe cel al lui ilici ) Sa iesim in strada romani si sa murim pentru baronii nostrii !!! Dar repede, cat mai putem sta in picioare de foame si pana nu ne evacueaza fiscul din casele coplesite de datorii....

  Raportează
 • postat de BOSS Joi, 27 Iunie 2013 08:54 Link la comentariu
  0
  0

  Citiți mesajul lui BOSS din ziarul de eri

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Joi, 27 Iunie 2013 08:18 Link la comentariu
  0
  0

  resedinta de regiune la Galati pe dracu

  Galati devine resedinta de regiune DOAR DACA FAC o NOUA regiune pentru Constanta.

  Si nu o sa fie, pentru ca daca se face o noua regiune doar pentru Constanta, atunci si alte judete vor dori ruperea din regiunea actuala, si in loc de 8 vor fi poate 12 regiuni ceea ce este mult prea mult !!!

  sa ne aducem aminte ca erau vizate construirea a 6-8 regiuni si nu 10-12 la inceputuri.

  CONCLUZII:
  1) Constanta are PSD-isti cu cohones care cer de la centru si obtin (chiar si autostrada) si au si sustinerea lui Basescu (ca doar e capitan de nava)
  2) Galati nu o sa fie resedinta regiune decat daca se face o regiune separata pentru Constanta, dar acest lucru nu se va intampla, sunt doar vorbe goale

  CE TREBUIE FACUT:
  trebuie scos "in strada" facut presiuni din partea tuturor politicienilor din Vrancea, Braila, Galati, Tulcea ca sa fie resedinta la Braila-Galati !!!!!!!!

  Este momentul cu atat mai important ACUM sa se CEARA LA BUCURESTI - REFERENDUMURI pentru locatia resedintei in fiecare regiune !!!!!!!!
  Este SINGURA modalitate de a "bate" Constanta, pentru ca am avea voturile tuturor din Vrancea (cred ca le convine un drum pana la Braila, decat pana la Constanta), din Braila (evident), din Galati (sper sa nu fim idioti - sa ne taiem craca singuri), din Tulcea (mereu in umbra Constantei fara sanse de dezvoltare) !

  cereti referendum domnilor consilieri judeteni si prefecti din Braila si Galati !!!

  Raportează
 • postat de CCR Joi, 27 Iunie 2013 06:57 Link la comentariu
  0
  0

  Gata, s-a rezolvat si cu regionalizarea. Ca sa aiba sanse sa treaca, Antonescu vrea sa mute referendumul pentru noua sa constitutie tocmai la iarna cealalta, de alegeri. Ori fara noua constitutie nu poate fi regionalizare.

  Raportează
 • postat de stefan badita Joi, 27 Iunie 2013 00:22 Link la comentariu
  0
  0

  liberalii aia de la bihor sunt retardati :))) auzi tu, capitala la bacau :)))) si totusi buzaul si focsaniul nu pot sa ne surclaseze :))) chiar facem capitala regionala orase cu cate 100.000 de locuitori ????

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.